Найдальші зірки Чумацького Шляху можливо є "прибульцями" з іншої галактики

11 зірок Чумацького Шляху можуть виявитися "прибульцями" з сусідньої карликової галактики

Такого висновку дійшли гарвардські астрофізики Аві Леб і  Маріон Дьєрикс, які досліджували взаємодію між Чумацьким Шляхом і сусідньою карликовою галактикою і змоделювали вплив одну на одну цих супутниць протягом останніх 8 млрд років, передає Depo.ua з посиланням на The Astrophysical Journal.

Еліптична галактика у Стрільці (Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy, SagDEG) – одна з кількох десятків карликових супутниць Чумацького Шляху. Вона розташована біля самого краю нашої Галактики, в 50 тис. світлових років від її центру, і сама має в поперечнику не більше 10 тис. світлових років. За час їх спільного існування SagDEG зробила вже не один оборот навколо значно більшого і важчого Чумацького Шляху.

Для різних варіантів розрахунків вчені використовували різні швидкості і кути зближення двох галактик, після чого порівнювали отриману картину з тією, яка спостерігається сьогодні астрономічними інструментами.

"Початкова швидкість і кут мали великий вплив на цільову орбіту, – пояснює Леб, – так само, як швидкість і кут запуску ракети визначають траєкторію її польоту".

Найбільш підходящий варіант моделі продемонстрував таку картину взаємин між двома галактиками.

На перших етапах цієї зустрічі (за 8 млрд років до теперішнього часу) SagDEG була значно більша, ніж тепер, маса її тоді оцінюється в 10 млрд мас Сонця (близько 1% маси Чумацького Шляху). Однак поступово карликова галактика втратила близько третини своїх зірок і до 90% темної матерії.

Ця речовина утворила три окремі зоряні потоки, які розтягнулися на величезній відстані – до 1 млн світлових років від центру Чумацького Шляху. До цих потоків належать п'ять з групи 11-ти найдальших зірок нашої Галактики – інші шість, за припущенням учених, були "потягнуті" у якоїсь іншої карликової сусідки. У якої саме – дослідження обов'язково покаже.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme