Екс-депутат Держдуми в ГПУ засвідчив, як лист Януковича допоміг Путіну вдертися в Україну

Провину екс-президента України Віктора Януковича у держраді доводить той факт, що саме його лист з проханням ввести російські війська легітимізував агресію Кремля

Про це у своєму блозі на 122.ua написав колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, який єдиний навесні 2014 року голосува проти "приєднання" Криму до Росії, передає Depo.ua.

"Ми протягом грудня досить багато разів зустрічалися з представниками військової прокуратури й обговорювали всю цю ситуацію. Там, насправді, було досить багато питань, які обговорювали, всі обставини, яким чином розвивалися події на Майдані. Але головне питання було, звичайно, чи був факт державної зради, і яку роль зіграв той самий знаменитий лист Януковича в питанні агресії", - розповів Пономарьов.

Він запевняє, що докладно повідомив, як відбувалися збори Ради Федерацій 1 березня 2014 року.

"Рішення про їх скликання було до відправлення ось цього самого листа на Росію, але сама нарада, збори не відбувалося про введення військ до моменту отримання цього листа, і ось цей лист відіграв, звичайно, дуже важливу роль у легітимації агресії, яка різко з агресії стала такою "допомогою братнього народу". І потім це ж було повторено паном Чуркіним в ООН, коли відповідно ставили питання про агресію, про "ввічливих людей" так званих у Криму, потім він тряс цим листом Януковича і говорив, що "ні, ми просто виконуємо волю легітимного президента України", - пояснив Пономарьов.

Водночас він сподівається, що справедливість у цьому процесі восторжествує.

"Мені здається, якраз довести звинувачення, пов'язані з фінансово-економічною діяльністю, буде досить складно, тому що я сумніваюся, що президент України колишній ставив якісь безпосередні підписи і що є якісь докази, які можуть показати, що він безпосередньо здійснював ці порушення, а не члени його команди. А от у питанні про введення військ, безумовно, його лист був основним легітимованим фактором. І якщо це не державна зрада, ну, я тоді не знаю, що є державною зрадою", - зазначив він. 

Нагадаємо, що 28 листопада, під час онлайн-допиту Януковича як свідка у Святошинському райсуді Києва Юрій Луценко виголосив підозру Януковичу у держзраді за те, що 1 грудня 2014 року запросив війська окупанта на територію України.  Тоді ж ГПУ викликала на допити 5 і 9 грудня колишнього президента Віктора Януковича у статусі підозрюваного в рамках справи про державну зраду, однак той проігнорував запрошення, посилаючись на загрозу життю

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme