2016-й має стати поворотним у вирішенні конфлікту в Україні , - глава СММ ОБСЄ

Голова СММ ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан висловив сподівання, що наступний рік стане поворотним моментом для деескалації насильства і здійснення конкретних кроків для всебічного вирішення конфлікту в Україні

Про це повідомляє depo.ua з посиланням на "Радіо.Свобода".

"Народ України чекає миру і нормалізації ситуації в країні", - сказав він.

"Ми розуміємо катастрофічні наслідки гуманітарної кризи, з яким зіткнулося так багато людей на сході України, і необхідність припинити насильство, яке живить цю кризу", - сказав Апакан.

За його словами, в 2015 році відбулися позитивні події, зокрема підписання угод про припинення вогню і відведення озброєнь, однак це не означає, що світ вже настав або безпеку мирного населення гарантована.

"Повного і всеосяжного припинення вогню все ще немає. В останні тижні грудня кількість порушень режиму припинення вогню на сході України знову збільшилася, і цей тривожний розвиток подій для закінчення року", - заявив глава місії.

За його словами, порушення режиму припинення вогню - не єдина загроза для мирного населення.

"По обидві сторони лінії зіткнення міни все ще викликають загибель і травми", - сказав Апакан, нагадуючи, що сторони, що підписали Меморандум від 19 вересня 2014 року, погодилися прибрати міни в зоні безпеки.

"Для безпеки всього народу України вкрай важливо, щоб ці зобов'язання були негайно виконані", - підсумував Апакан.

З вересня сторони конфлікту переважно дотримувалися режиму припинення вогню на Донбасі, були лише поодинокі випадки порушень цього режиму. Однак з початку листопада все частіше надходять повідомлення про порушення режиму припинення вогню, в тому числі із застосуванням заборонених мінського угодами важких озброєнь. Сторони конфлікту в Донбасі звинувачують один одного в порушенні Мінських угод.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme