Зріє зрада на лижні: росіян і білорусів ще цього року можуть повернути на змагання

Міжнародна федерація лижного спорту думає про повернення на змагання спортсменів рф і білорусі - без прапору і гімна. Не виключено, такою ж є позиція і керівників Міжнародного олімпійського комітету

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Зріє зрада на лижні: росіян і білорусів…
Генсек FIS француз Мішель Віон любить російських спортсменів. Фото: FABRICE COFFRINI / AFP

Генеральний секретар Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) француз Мішель Віон не виключає повернення до змагань спортсменів з росії і Білорусі – можливо, "без національних прапорів і гімнів".

За словами очільника федерації, росіяни й білоруси можуть повернутися до змагань вже під час зимового сезону, що починається в жовтні – тобто за кілька місяців до чемпіонату світу-2023 з лижних видів спорту. Заяву Віона, зроблену під час конференції Forum Nordicum у словенській Планиці, процитувало польське медіа TVP sport.

"На даний момент є правила і штрафи проти росії і Білорусі. Схоже, Томас Бах (президент Міжнародного олімпійського комітету) починає думати, провів зустрічі з міжнародними федераціями, і більш-менш починає знову відкривати двері. Спорт має бути незалежним від політики", - цитує Віона норвезьке видання VG.

ЧС-2023 пройде 21 лютого – 5 березня в Планиці, Словенія, нагадає Depo.ua.

Понад те, норвезьке видання NRK інформує, що рада FIS планує ухвалити рішення щодо оновлення статусу російських і білоруських спортсменів уже 22 жовтня.

Нагадаємо, відтоді, як у лютому росія почала війну проти України, росіянам і білорусам заборонено брати участь майже у всіх міжнародних змаганнях з більшості видів спорту. На початку вторгнення росії до України FIS скасувала всі етапи Кубка світу з лижного спорту на території рф (шість турнірів). Водночас у міжнародній федерації тягнули з рішенням про усунення спортсменів з росії і білорусі від усіх змагань під егідою FIS.

Однак під тиском Федерації лижного спорту Норвегії FIS зважився діяти згідно з рекомендаціями Міжнародного олімпійського комітету. А той радив організаторам усіх спортивних змагань усунути від участі спортсменів-представників двох країн-агресорок. У липні рада Міжнародної федерації лижного спорту продовжила термін дискваліфікації російських і білоруських спортсменів.

Але поступово почала змінюватися позиція самого керівництва МОК. Попервах президент Комітету німець Томас Бах запевняв, що МОК не планує змінювати свою позицію щодо участі в змаганнях спортсменів росії і Білорусі. Та зненацька в середині вересня зі слів очільниці Олімпійського і паралімпійського комітету США Сюзен Лайонс стало відомо, що Міжнародний олімпійський комітет все ж розглядає сценарії повернення росіян і білорусів до міжнародних стартів.

Віон каже, що FIS провела дві зустрічі з МОК за останні тижні. Не виключено, що синхронно з МОК FIS теж змінить позицію, тим паче що росіяни є одними з активних учасників (і грошовитих організаторів та, головне, спонсорів!) змагань із лижного спорту. Якщо діячів від спорту не зупинить тиск відповідальної і не ласої до російських грошей міжнародної громадськості.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme