Збірна України з футболу U17, половина складу якої грає за кордоном, вилетіла з чемпіонату Європи

Молоді гравці поступилися у двох матчах з трьох проведених: тим не менш, їх вважають перспективою українського футболу

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Збірна України з футболу U17, половина с…
Фото: УАФ.

Юнацька збірна України з футболу завершила виступи на чемпіонаті Європи серед гравців до 17 років, що триває на Кіпрі. В останньому турі 26 травня команда, яку очолює головний тренер Юрій Мороз, перемогла збірну господарів з рахунком 2:0, передає Depo.ua за повідомленням сайту Української асоціації футболу.

Цей результат уже не мав турнірного значення, тому що в попередніх двох матчах у групі українці зазнали поразок від збірних Сербії (0:1) і Чехії (1:3) і втратили шанс вийти у чвертьфінал Євро. За словами головного тренера, юні гравці так і не змогли подолати хвилювання й не показали своїх реальних можливостей.

Тож у завершальній грі йшлося лише про збереження обличчя гравців команди. На 30-ій хв. гри після передачі з глибини поля колишній киянин Богданов, який виступає в Німеччині, реалізував вихід сам на сам із голкіпером кіпріотів. На 48-ій хв. він же реалізував пенальті.

Україна (U17) у грі з Кіпром: Петренко, Рибак, Баршак, Дігтярь (Данковський, 89), Стрільчук (Шелекета, 71), Редушко (Люсін, 71), Сорока, Вакулюк, Денисов (Драган, 81), Богданов (Попов, 81), Бондар.

Підсумкова таблиця групи

 

І

В

Н

П

М

О

1. Чехія

3

3

0

0

12—4

9

2. Сербія

3

2

0

1

7—5

6

3. Україна

3

1

0

2

3—4

3

4. Кіпр

3

0

0

3

1—10

0

Зауважимо, практично половина збірної України U17 виступає за іноземні клуби: 9 гравців проти 11 представників українських клубів у складі. Так, двоє 17-річних українців представляють фіналіста Ліги Європи-2024 леверкузенський "Баєр": голкіпер Олександр Петренко і нападник Артем Степанов. Центральний півзахисник Олександр Драган виступає за юнацьку команду переможця Ліги Європи-2024 італійської "Аталанти". Лівий захисник Дмитро Стрільчук і центральний півзахисник Богдан Оличенко грають за юнаків мюнхенської "Баварії", півзахисник Андре Вакулюк – лісабонської "Бенфіки". Півзахисник Богдан Попов – це італійський "Емполі", півзахисник Олександр Сорока – бельгійський "Гент", нападник Дмитро Богданов, вихованець школи київського "Динамо", грає в третій Бундеслізі за "Динамо" Дрезден…

Переважна більшість цих молодих хлопців виїхали з України через російське вторгнення і знайшли собі місце під європейським футбольним сонцем. Залишається сподіватися, що вони й далі підвищуватимуть майстерність серед європейських профі й за кілька років стануть у нагоді й національній збірній України.

Також зазначимо, футбольна збірна України U17 лише одного разу виходила з групи Євро — було це далекого 1994 року. Тоді українці здобули бронзові медалі.

Відтоді Україна U17 дев'ять разів грала на чемпіонатах Європи і жодного разу не пройшла груповий етап.

Цієї осені на збірну U17 чекає участь у першому кваліфікаційному раунді вже наступного чемпіонату Європи, 2025 року, серед гравців відповідного віку. Там виступатиме інший склад команди: ті хлопці, яким наразі грають за збірну віком до 16 років.

Кваліфікаційний турнір за участі України, Бельгії, Косова і Казахстану відбудеться 9-15 жовтня у Бельгії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme