Яценюк підготував бойовий гопак, ГТО і популізм

У плані дій уряду на 2016 рік прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк відвів місце спорту, але без усмішки це читати неможливо

Яценюк підготував бойовий гопак, ГТО і п…

Арсеній Яценюк на минулому тижні представив план дій Уряду на 2016 рік. Зробив це, як зазвичай, пафосно. 

"Цей документ - це наш план дій на наступний рік. Основа цього плану - 379 дуже конкретних предметних рішень, які повинен прийняти уряд разом з парламентом і президентом", - казав Яценюк. 

Depo.ua отримав ексклюзивний план дій уряду на 2016 рік з джерел в секретаріаті Кабміну. У ньому вже було проаналізовано все. Не торкнулися лише національного спорту, якому відведено там окреме місце. Ми вирішили це виправити, тим більше, що там є багато цікавих і відверто смішних моментів.

Так Яценюк ставить завдання перед Мінмолодьспорту і міністром Ждановим, який є креатурою Юлії Тимошенко, підготувати збірну України і взяти участь в ОІ-2016 в Ріо-де-Жанейро влітку 2016-го. От тільки підготовка вже давно розпочалася. Ставити мету підготувати збірну до ОІ-2016 у лютому не зовсім серйозно, оскільки Ігри стартують вже у серпні. Не варто забувати про вклад НОК у цю підготовку. Але це дрібниці.

Також Яценюк розраховує, що Україна здобуде 220 ліцензій на ОІ. Парадокс полягає в тому, що 220 олімпійських ліцензій - це менше, ніж на ОІ-2012, у часи президентства Януковича, де Україна була представлена 245 спортсменами у 45 видах.

Станом на 12 січня 2016 року, за даними Мінмолодьспорту, Україна здобула всього 103 ліцензії у 18 видах спорту.

Яценюк підготував бойовий гопак, ГТО і популізм - фото 1

Бойовий гопак і Яценюк

Прем'єр-міністр вирішив зробити ставку на патріотичне виховання молоді. Він доручив Мінмолодьспорту визнати українські національні види спорту. Тепер за допомогою бойового гопака, спаса, асгарди, рукопашного бою і рукопаш гопаку будуть відроджуватися національні традиції. Ви не знаєте що таке асгарда і спас? Про традиції українці дізнаватимуться за допомогою козацького бою.

Насправді, чому б і ні. От тільки в Україні біда з багатьма Олімпійськими видами, такими як, наприклад, бобслей, де спортсмени їздять на Олімпіаду з бобами, котрим вже скоро 20 років стукне. Не кращі справи й в інших видах, наприклад, спортивні гімнасти кілька років чекали на потрібний килим, який їм таки купили, але не на гроші Мінмолодьспорту. І це ті спортсмени, які здобувають Олімпійські нагороди, де є чемпіон світу Олег Верняєв, бронзовий призер ОІ-2012 Ігор Радівілов.

В такій ситуації смішно казати про виділення коштів на бойовий гопак чи асгарду, коли "загинаються" види, які роблять імідж Україні на міжнародних змаганнях.

Яценюк підготував бойовий гопак, ГТО і популізм - фото 2

ГТО і "совок"

Але і це ще не все. Також пропонується розробити тести і нормативи для щорічного оцінювання фізичної підготовки населення.

У СРСР існував комплекс ГТО (Готов к труду и обороне). Нещодавно його відродили на Росії. Цей комплекс передбачає здачу нормативів у кількох вікових групах з присвоєнням відповідного значка. Головна ціль - здорове суспільство, патріотичне виховання і захист держави.

В Україні також планують розробити нормативи. Оцінювання буде щорічним. Головна мета - підвищення рівня фізичної підготовленості населення, здатності до високопродуктивної праці, захисту суверенітету і територіальної цілісності України. Це якийсь збіг, чи нам здалося?

Україна всіма силами намагається відійти від "совка". У Європі, куди ми прагнемо, займатися спортом заохочують іншими методами, пропагандою здорового і сексуального тіла, наприклад. А у нас хочуть ввести якусь копію ГТО?

Яценюк підготував бойовий гопак, ГТО і популізм - фото 2

Також Арсеній Яценюк вимагає збільшити кількість активних людей в Україні. Мінмолодьспорту має заохочувати громадян до занять спортом. Треба лише придумати, як саме. А після цього кількість активних людей в 2016 році має збільшитися на 1-2%. І тут виникає два питання: Як рахуватимуть ці 1-2%? І чому лише 1-2%, а не 5% чи 10%? Всеодно ж реально вирахувати показник буде майже неможливо.

Висновки з прочитаного кожен може зробити для себе сам. Але позитивного автор матеріалу для себе у спортивній частині не знайшов, крім посмішки після прочитання документа. Вирішувати реальні проблеми у спорті в 2016 році ніхто не буде. Один великий популізм.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme