Як Росію покарають за "Новоросію" та "спалене" НАТО

Під час матчу відбору ЧЄ-2016 російські фанати спалили прапор НАТО, а також розвішували стяги "Новоросії"

Як Росію покарають за "Новоросію" та "сп…

Якщо раніше в УЄФА закривали очі на прапори "ДНР" та "Новоросії" у внутрішніх російській та сербській першостях, а також на трибунах під час єврокубків (матч Ліги чемпіонів між іспанським "Атлетіком" та "Шахтарем"), то терпець футбольних чиновників нарешті увірвався. 

Напередодні матчу відбору ЧЄ-2016 між Чорногорією та Росією в УЄФА попередили російську сторону про санкції, які послідують, якщо фанати з країни Путіна будуть розвішувати прапори псевдореспублік на трибунах. 

Але керівництво Російського футбольного союзу навіть теоретично не може вплинути на фанів, які є повністю провладними і контролюються російськими силовиками незалежно від клубної приналежності. Такою ситуація стала ще на початку 2000-их, коли Путін за допомогою силовиків "приручив" російський фан-рух, перетворивши його з радикальної "опозиції" на покірну зброю проти неї. 

Тому російські ультрас спокійно вивісили на секторах прапори "Новоросії" та "ДНР", а також навіть встигли спалити прапор НАТО. 

Варто нагадати, що матч між збірними не дограли через те, що фанати спочатку запустили файером в голкіпера росіян Акінфеєва, який потім пішов з поля, а на 66 хвилині кинули запальничкою у футболіста Комбарова.

І тепер футбольні Федерації Чорногорії та Росії очікують на покарання. Дисциплінарне розслідування УЄФА вже розпочалося

Як покарають


Російський футбольний союз наразі знаходиться на випробувальному терміні через інцидент на матчі Євро-2012 проти Чехії (4:1), коли вболівальники збірної Росії кидали на поле файери і вивісили на трибунах кілька образливих банерів. Тоді РФС було винесено покарання у вигляді умовного зняття очок і трьох матчів без глядачів. Тепер теоретично покарання може вступити в силу. Все залежить від позиції Союзу та наявності лоббі в УЄФА. Відомо, що "Газпром" є одним з найбільших спонсорів Ліги чемпіонів. Контракт добігає кінця у 2015 році, але його хочуть продовжити до 2018. Цілком можливо, що і через цей факт в УЄФА тривалий час закривали очі на прапори невизнаних республік, а також залишили Росію без санкції за "анексію" кримського футболу (УЄФА заборонив кримським клубам грати в чемпіонаті Росії з 1 січня 2015 року лише в грудні 2014 року).

Хто захищатиме Росію в УЄФА після того, як у Виконком не потрапив жоден росіянин, сказати складно. Віце-президентом із "східного напрямку" в УЄФА є українець Григорій Суркіс, але стосовно Криму в нього була проукраїнська позиція, тому і тут навряд чи можна розраховувати на нього.

Які санкції

Три матчі без глядачів та грошовий штраф - найбільш вірогідний варіант. Росії також дуже пощастить, якщо Чорногорії присудять технічну поразку, але у цьому випадку також варто нагадати про випробувальний термін росіян і умовне зняття очок, про яке говорилося вище. Тому, теоретично, якщо Чорногорія отримає технічну поразку, то з Росії також можуть зняти три очки. У цьому випадку росіяни залишаться з "бубликом". 

Чорногорія точно отримає штраф та покарання матчами без глядачів.

Що буде з прапорами


Якщо покарання росіян за прапори псевдореспублік стануть систематичними, то можна сподіватися на їх повне зникнення з трибун. Але наразі до цього, мабуть, не дійде.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme