Як Катар купив президентство Блаттера у ФІФА за $1 млн

Сьогодні у Цюриху відбувається Конгрес ФІФА, де мають обрати нового президента

Як Катар купив президентство Блаттера у…

Depo.ua раніше розповідав про корупційний скандал, який передував виборам, а також про чинного президента Йозефа Блаттера, який і сьогодні має перемогти принца Йорданії Алі бен Аль-Хусейна, бо його підтримують країни Африки та Азії, а також Росія  і країни КОНКАКАФ.

Щоб пояснити таку успішність Блаттера, варто повернутися в далекий 1998 рік, коли Йозеф виграв вибори у президента УЄФА Леннарта Юханссона. 

Блаттер зробив дуже вдалий тактичний крок. Він не зміг стати людиною від Європи та Заходу, тому вирішив заручитися підтримкою Африки та Азії. І не прогадав.

Історія

В 1999 році колишній генсек УЄФА Ларс Крістер Олссон сказав: "Було дуже багато різних розмов, особливо про Африку, як діяли з африканськими делегатами. Говорили, що деяких делегатів просто підкупили".

Британський журналіст і письменник Девід Яллоп в документальному фільмі на Channel 4 News у тому ж 1999 році сказав: "Блаттер зустрічався з еміром Катару, і той підкупив для нього делегатів. Просто стежте, найближчим часом турнір під егідою ФІФА пройде в Катарі".

І, дійсно, у 2010 році Катар отримав ЧС-2022. Підкуповували переважно африканських делегатів. І, о диво, ЧС-2010 отримує ПАР, а ЧС-2026 хочуть віддати кому? Так, знову африканській країні.

Пізніше Девід Яллоп розповів деталі про угоду між Катаром і Блаттером.

"В грудні 1997 року, ще до офіційного висунення, у Блаттера була секретна поїздка в Катар, під час якої він зустрівся з правителем Катару Хамадом бін Халіфою Аль Тані. Після цієї зустрічі у Блаттера з'явився додатковий багатий покровитель - до того ж щедрий, що він висловив готовність передати особистий літак в розпорядження Йозефа. Також емір сказав керівництву катарської федерації футболу зробити все можливе, щоб допомогти Блаттеру перемогти. Вони швидко почали відвойовувати голоси в Африці та Азії. Представник Катару в ФІФА Мохамед Бін Хаммам, який засідав у фінансовому комітеті, отримав додаткове завдання - вести переговори з делегатами з інших країн, не привертаючи зайвої уваги", - розповідав Ялопп.

Головна зустріч

"Головні події розгорталися в останні дні перед виборами, - розповідає Ялопп. - У Блаттера був напівлюкс в готелі "Meridien Hotel" в Парижі, де зупинилася більшість тих, хто голосував. Бін Хаммам був там же і, по суті, безпосередньо працював на Блаттера. Він чергував у лобі-барі і намагався всіляко заволодіти увагою делегатів, коли вони входили в готель або виходили на вулицю. Він звеличував Йозефа, а якщо відчував, що увага делегатів розсіюється - говорив про гроші. Розповідають, що він пропонував по $50 тисяч за голос.

В суботу, тобто за два дні до голосування, деякі з прихильників Блаттера почали панікувати. Вони були впевнені, що Юханссон спокійно отримає більшість голосів. На цій стадії і обговорювалися гроші. Але більшість були налаштовані скептично. Звідки їм було знати, що Бін Хаммаму можна довіряти? Логічне запитання. Тоді були дані гарантії, що якщо Йозеф стає президентом, з Катару негайно вилетить літак з мільйоном доларів на борту. Делегатам було обіцяно, що вони можуть спокійно зайти до Бін Хаммама і забрати свої $50 тисяч. Так зробили 15-20 делегатів, які обміняли свої бюлетені на білі конверти з $50 тисячами. У підсумку Блаттер переміг - 111 голосів проти 80 у Юханссона".

До цієї афери Юханссон мав 100 голосів.

Тому нинішні вибори ФІФА знову не подарують інтригу. За Блаттером стоять заможні хазяї, аза Західним світом - правда.

Хто переможе: правда чи гроші? 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme