Алієв може стати останнім господарем перших Європейських Ігор

Європейські ігри, які 12 червня стартують у Баку, потрібні лідеру Азербайджана Алієву для власного піару та демонстрації могутності нафтодоларів перед європейцями, яким ці змагання потрібні лише для тренувань перед Олімпійськими іграми

Алієв може стати останнім господарем пер…

На пострадянському просторі вже давно стала популярною конкуренція лідерів держав у спорті, особливо, у проведенні масштабних змагань. Після того, як Україна та Польща отримали право на проведення футбольного ЧЄ-2012, Путіна задушила "жаба" і він зробив все можливе для того, щоб Росія отримала ЧС-2018. Лідер Білорусі Лукашенко також намагається конкурувати з Путіним, але у хокеї. Чемпіонат світу 2016 пройде у Росії, а в 2014 році його приймала Білорусь.

Коли російський Сочі у 2006 році почав боротися за "білу Олімпіаду-2014", лідер Азербайджану Ільхам Алієв і собі подумав провести масштабні змагання. Баку подав заявку на літню Олімпіаду-2016, але, на відміну від Путіна, він "пролетів". Алієв здаватися не став, заручившись підтримкою Європейського олімпійського комітету, у 2012 році він виборов для Баку право на проведення перших в історії Європейських ігор. 

Що таке Європейські ігри

Це змагання серед європейських атлетів в олімпійських видах спорту. Європейські ігри - не новинка у світі. Набагато раніше за них з'явилися Панамериканські ігри, Панарабські, Всеафриканські та Азіатські. У 2011 році президент Європейського олімпійського комітету Патрік Хікі виступив з пропозицією провести Європейські ігри, що включають всі основні олімпійські види спорту. Міжнародний олімпійський комітет цю ідею підтримав. У 2012 році на Генеральній асамблеї Європейського олімпійського комітету перші Ігри віддали Баку. У програму Європейських ігор увійшло 20 видів спорту, 16 олімпійських і чотири не-олімпійських. Вони триватимуть з 12 по 28 червня.

Чому змагання віддали Алієву

Як Алієв азербайджанський став жалюгідною копією Путіна - фото 1

Європейські ігри планують проводити раз у чотири роки. Справа в тому, що крім Баку більше не було жодного кандидата на проведення цих змагань. Це і не дивно, бо витрачати колосальні кошти, а Азербайджан витратив понад $1 млрд, на підготовку та проведення змагань, які від самого початку є збитковими, у Європі не хотів ніхто. 

Там навіть казали, що ці змагання можуть стати першими та останніми, оскільки вони - це лише піар для родини Алієва

Сам Алієв розглядає Європейські ігри як прелюдію до майбутньої боротьби за Олімпіаду для Баку.

Кому потрібні Європейські ігри

У Європі спортсмени дані змагання розглядають як підготовку до Олімпіади-2016, першостей Європи та світу. Тренери експерементують зі спортсменами, даватимуть шанси молодим. Лише країни СНД виставляють бойові склади, намагаючись зробити з цих другосортних змагань щось. 

Скільки грошей відмиють

Як Алієв азербайджанський став жалюгідною копією Путіна - фото 2

Алієв подивився на досвід Путіна та Януковича і собі вирішив, що Азербайджан має вдосталь нафтодоларів, щоб провести другосортні змагання з пафосом. На Європейські ігри витратили понад $1 млрд. У Баку побудували новий стадіон на 65 тис. місць, де відбудеться церемонія відкриття, центр водних видів спорту, гімнастичний комплекс, Олімпійське селище...

Цікаво, що головою Організаційного комітету Ігор стала дружина азербайджанського лідера - Мехрібан Алієва.

Звичайно, можна сказати, що в майбутньому це може знадобитися Баку для літньої Олімпіади і стане суттєвим бонусом для Азербайджана у конкуренції за літні Ігри в майбутньому. Але для Європейських ігор такий пафос виглядає смішно та навіть жалюгідно для країни, де багаті лише нафтовики, а всі інші - жебраки. 

Кореспондент BBC, Райхан Демітрі зазначає, що Європейські ігри проводяться на тлі економічних труднощів Азербайджану, девальвації національної валюти на третину і падіння цін на нафту.

Путін та Алієв

Як Алієв азербайджанський став жалюгідною копією Путіна - фото 3

Під шумок Європейських ігор Володимир Путін та Ільхам Алієв проведуть зустріч, де будуть говорити про двустороннє співробітництво і торгово-економічні питання.

Ільхам Алієв святкував разом з Путіним День Перемоги у Москві. Тепер Путін буде робити вигляд, що Європейські ігри не менш пафосні, ніж Олімпійські в Сочі. Така вона, дружба шейхів країн газу та нафти. 

Україна на Європейських іграх

Україну представлятимуть 243 атлета у 19 з 20 видів спорту.

Більше 6000 спортсменів з усіх країн Європи боротимуться за 253 комплекти нагород. Звичайно, ми будемо радіти українським перемогам, але не варто забувати, що це лише другосортний турнір, яким один азербайджанський шейх тішить своє самолюбство.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme