Восьмий "Золотий м’яч" Ліонеля Мессі: аргентинець побив свій же рекорд за кількістю отриманих "футбольних Оскарів"

Не всі у футбольному світі згодні з таким рішенням.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Восьмий "Золотий м’яч" Ліонеля Мессі: ар…
Ліонель Мессі. Фото: AP.

Форвард збірної Аргентини і футбольного клубу із США "Інтер Маямі" 36-річний Ліонель Мессі отримав "Золотий м'яч" за підсумками сезону-2022/23 років. Найбільш престижний у футбольному світі приз кращому гравцю року починаючи з 1956-го вручає видання France Football, зазначає Depo.ua з посиланням на Суспільне Спорт.

У боротьбі за "Золотий м'яч" Мессі випередив форварда "Манчестер Сіті" і збірної Норвегії Ерлінга Голанда. Багато оглядачів називали Голанда не менш гідним претендентом на цьогорічний приз France Football.

Мессі став першим в історії гравцем із-поза Європи (із літа він виступає у американській лізі МЛС), який отримав "Золотий м'яч".

Свій черговий "м'яч" Мессі здобув як чемпіон Франції з клубом ПСЖ (грав у Парижі до середини цього року) і чемпіон світу у складі збірної Аргентини, Аргентинці, нагадаємо, на ЧС-2022 у Катарі виграли свій перший за 36 років трофей чемпіонів світу. А Мессі став у Катарі кращим бомбардиром команди із 7 голами.

До топ-10 претендентів на цьогорічну нагороду потрапили п'ять гравців англійського клубу "Манчестер Сіті", по два футболісти "Реалу" і паризького ПСЖ та один гравець італійського "Наполі".

  1. Ліонель Мессі (ПСЖ/"Інтер Маямі", збірна Аргентини)
  2. Ерлінг Голанд ("Ман Сіті", збірна Норвегії)
  3. Кіліан Мбаппе (ПСЖ, збірна Франції)
  4. Кевін Де Брейне ("Манчестер Сіті", збірна Бельгії)
  5. Родрі ("Манчестер Сіті", збірна Іспанії)
  6. Вінісіус Жуніор ("Реал", збірна Бразилії)
  7. Хуліан Альварес ("Ман Сіті", збірна Аргентини)
  8. Віктор Осімхен ("Наполі", збірна Нігерії)
  9. Бернарду Сілва ("Ман Сіті", збірна Португалії)
  10. Лука Модрич ("Реал", збірна Хорватії)

Мессі увосьме став володарем "Золотого м'яча", оновивши рекорд, який йому ж і належав. Попередні такі трофеї Ліонеля здобуті у 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 і 2021 роках.

На три трофеї Мессі випереджає найближчого переслідувача – Кріштіану Роналду, у якого п'ять "Золотих м'ячів". Цього сезону Роналду, який зараз грає у чемпіонаті Саудівської Аравії, опинився поза номінацією.

Від 2008 року гегемонію Мессі й Роналду як володарів "Золотого м’яча" зупиняли лише хорват Лука Модрич (переможець 2018 року) і француз Карім Бензема (2022). 2020 року претендентом №1 на "Золотий м'яч" був польський нападник Роберт Левандовські, але нагороду скасували через пандемію коронавірусу.

30 жовтня під час церемонії вручення нагороди у Парижі Мессі розповів, що зміг здійснити мрію про перемогу на чемпіонаті світу з національною командою. Однак аргентинський футболіст зазначив, що не міг уявити кар'єру, якої зрештою досягнув.

Мессі також претендує на рекордну третю перемогу в премії FIFA The Best. Володаря нагороди назвуть на початку 2024 року.

На церемонії-2023 у Парижі півзахисниця збірної Іспанії і "Барселони" Айтана Бонматі отримала "Золотий м'яч" серед жінок.

Приз кращому молодому гравцю отримав Джуд Беллінгем (Англія, "Борусія", Дортмунд, Німеччина / "Реал", Іспанія).

Нагорода Герда Мюллера кращому форварду – Ерлінг Голанд (Норвегія, "Манчестер Сіті")

Кращий воротар світу – Еміліано Мартінес (Аргентина, "Астон Вілла", Англія)

Краща команда сезону – "Манчестер Сіті".

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme