Вибори президента УАФ можуть стати найбільш скандальними за історію вітчизняного футболу 

Боротьба за посаду керівника Української асоціації футболу точиться у не надто легітимний і моральний спосіб

Журналіст відділу новин
Вибори президента УАФ можуть стати найбі…
УАФ

Останніми тижнями знов активізувалися спроби провести позачергові вибори президента Української асоціації футболу (УАФ), завдання яких – змістити зі згаданої посади Андрія Павелка.

Нагадаємо, від 16 червня очільник УАФ Андрій Павелко перебуває під арештом у слідчому ізоляторі Львова в межах провадження щодо будівництва заводу із виробництва штучної трави.

Раніше Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) не знайшло вини очільника УАФ у цій справі. Тому її повторну появу і усунення Павелка від керівництва Асоціацією пов’язують із тим, що очільник організації відмовився добровільно полишити посаду президента.

Така версія набуває підтверджень, зокрема, з огляду на нові намагання провести позачергові вибори керівника УАФ усупереч рішенню виконкому асоціації. 

Вибори керівника Української асоціації футболу були заплановані на березень 2022 року. Єдиним офіційно висунутим кандидатом на це крісло був Павелко. Інших претендентів від Української Прем’єр-ліги і Професійної футбольної ліги тоді не знайшлося.

Але всі ці плани були зламані широкомасштабним вторгненням рф до України. В обставинах, що склалися, виконком УАФ вирішив, що вибори відбудуться після завершення війни. Однак у грудні 2022 року на тлі початку кримінального переслідування очільника Асоціації і його колег трапилася перша спроба перевороту в УАФ.

Про цю подію Асоціація офіційно повідомила Спілку європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Та публічно попередила Україну про неприпустимість втручання у незалежну діяльність національних футбольних організацій. В іншому разі, натякнула УЄФА, може дійти і до виключення України з лав континентальної футбольної інституції. 

Спроби проведення виборів в УАФ поновилися більш ніж за пів року після тих подій. 5 вересня цього року виконком Київського об’єднання асоціацій футболу (КОАФ) на чолі з Андрієм Засухою "вирішив скликати свою позачергову Конференцію, зокрема, й для ініціювання питання проведення позачергового Конгресу УАФ". 

За словами ведучого футбольного YouTube-проєкту "ТаТоТаке" Сергія Болотнікова, свого часу в Засухи знайшли російський паспорт, і ця обставина може бути пов'язана з тим, що саме очолювана ним КОАФ так наполегливо намагається запустити процедуру зміни керівника Української асоціації футболу.

Робиться це, припустив журналіст, під прихід до УАФ легендарного Андрія Шевченка. Нагадаємо, висунення футболіста і тренера на посаду керівника УАФ уже мало місце у грудні 2022 року. Тоді кандидатуру Шевченка подав керівник Запорізької обласної асоціації футболу, засуджений за розгін Майдану колишній регіонал Віктор Межейко. 

Коментуючи ситуацію, футбольний журналіст Михайло Співаковський зазначав, що на пропозицію очолити УАФ Шевченко нібито відповів "так". І саме тому відбулися спроби перевороту в Українській асоціації футболу, а у Павелка виник "новий рівень проблем" - тобто кримінальна справа.

"Ми знаємо, що йому (Шевченку, - ред.) не дуже "зручно" перебувати в Україні понад 182 дні на рік (ідеться про те, що Андрій Миколайович є резидентом Великої Британії – ред.), і там мешкає його родина. За моєю інформацією – лише ось декілька днів тому Шевченко сказав "так". Здається, коли вже ситуація з Павелком перейшла на новий рівень, бо тут кримінальне провадження.

Спочатку, як я розумію, Офіс президента чи вороги Павелка намагалися зробити заколот у Будинку футболу (...) А тут Чеферін (президент УЄФА – ред.) вже нічого не зробить, бо це кримінальне провадження", - коментував Співаковський.

Зараз журналіст повідомив, що усунути Павелка з Української асоціації футболу неназвані ним сили нібито бажають до кінця 2023 року.

"Є версія, що вже у грудні на прохання Виконкому УАФ буде скликаний конгрес. І там ми дізнаємося, хто ж у ролі Волдеморта (майбутнього очільника футбольної асоціації)", – зазначив Співаковський в ефірі "ТаТоТаке".

Його колега Сергій Болотніков раніше констатував, що легально зібрати позачерговий конгрес УАФ навіть з урахуванням наполегливості Засухи буде складно. "Щоб провести конгрес, потрібно хоча б 30 із 40 голосів від усіх колективних членів", – зазначив журналіст. Наразі такої кількості, за його даними, немає. 

Тож вибори лідера Української асоціації футболу, якщо вони відбудуться ближчим часом, можуть стати найбільш скандальними в історії українського футболу – починаючи від характеристик персонажів, які висувають кандидатів чи ініціюють скликання конгресу, і до важелів випливу на саму УАФ.

Нагадаємо, учора президент України Володимир Зеленський призначив Андрія Шевченка своїм позаштатним радником. Тут же в соцмережах Шеві почали пригадувати його попередній неоднозначний політичний досвід, про який неважко дізнатися в інтернеті. Адже таке призначення користувачі соцмереж пов'язали не лише з футболом, але й із майбутніми політичними процесами в Україні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme