12 правил успіху від Валерія Лобановського

Сьогодні виповнюється 76 років з дня народження видатного українського футболіста і тренера Валерія Лобановського

12 правил успіху від Валерія Лобановсько…

depo.ua зібрав 12 цитат Лобановського про футбол, перемоги та помилки.

1. «Поразкою тренера я вважаю лише нездатність тренувати. Хоче людина, старається - не може. Це поразка. А програш на футбольному полі - зовсім інша справа. Програв - думай, докопуйся до причин. Надмірна чутливість шкодить, а тому з роками я навчився сприймати програш розумом»

2. «Причини невдач завжди конкретні, реальні, їх можна визначити. І це необхідно зробити, оскільки, розібравшись в конкретних обставинах, справу можна поправити»

3. «Тренер - це творча особистість. А творча особистість має право на помилку»

4. «Своїми відчуттями я ніколи ні з ким не ділюся. Поки зберігаєш їх у собі - вони сильні, варто обговорити з ким-небудь - розхолодив і себе, і співрозмовника»

5. «Вміння раціонально використовувати свої фізичні та духовні можливості приходить тільки з накопиченням досвіду, зі зрілістю»

6. «Тренер повинен вчитися все життя. Якщо зачерствів, перестав вчитися - значить, перестав бути тренером. Час не обдурити. Акценти розставляє він. І вчить - теж»

7. «Для мене минуле - це минуле. Я його приймаю до уваги тільки в якості набутого досвіду»

8. «Копіювати привабливі зразки, наздоганяти когось - заняття безперспективне. Випереджати - ось надихаючий сенс роботи»

9. «У 1986 році виграли Кубок кубків, а в 1987-му зайняли 10-е
місце в чемпіонаті СРСР (...) Гравці знизили вимогливість до себе. Вони жили цими успіхами... Ось чому в «Манчестер Юнайтед» заборонено говорити про те, що вони виграли Лігу чемпіонів, навіть пошепки! Інакше - штраф»

10. «Футбол насамперед творчий процес. А те, що він пов'язаний з грошима, було зрозуміло всім, окрім радянської системи, яка хотіла отримувати високі результати, нічого не вкладаючи. Не буває так»

11. «Кожна тактика хороша, якщо вона призводить до бажаної мети»

12. «Програма - не гарантія успіху, але дає набагато більше шансів на нього, ніж стихійні дії»

Лобановський народився в Києві. Навчався в Київському політехнічному та Одеському політехнічному інститутах.

У 16 років вступив до футбольного клубу «Динамо». Також грав за одеський «Чорноморець» і донецький «Шахтар». Лобановський провів 253 матчі у вищій лізі та забив 71 гол.

У 29 років став тренером ФК «Дніпро», в 34 - ФК «Динамо». Під керівництвом Лобановського «Динамо» досяг вельми значущих результатів - в 1975 і 1986 роках виграв європейський Кубок Кубків, в 1975 - європейський Суперкубок, в 1999 році пройшов до півфіналу Ліги чемпіонів.

Лобановський помер у 63 роки від наслідків інсульту.

У матеріалі використані цитати з книги Лобановського «Нескінченний матч», його інтерв'ю для видань «День»«КоммерсантЪ».

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme