УЄФА "дозволив битися" на матчах "Динамо"

Рішення провести додаткове розслідування у справі з побиттям темношкірих фанів на "Олімпійському" - це заморожування ситуації від УЄФА

УЄФА "дозволив битися" на матчах "Динамо…

Бійка під час єврокубкового матчу Ліги чемпіонів "Динамо" - "Челсі" між ультрас та темношкірими фанатами була не єдиною темою на засіданні Комітету з етики за дисципліни УЄФА. Киянам пригадували, що це далеко не перший випадок. Раніше була вже бійка під час матчу Ліги Європи "Динамо" - "Генгам, рисистські прояви під час матчу з "Евертоном", за які "Динамо" карали штрафами та закриттям секторів. Всі звіти FARE (Football Against Racism in Europe) щодо ультрас "Динамо"вже не перший рік надходять в УЄФА. Пружина повільно стискалася, а бездіяльність керівництва "Динамо", яке навіть останню бійку назвало провокацією Кремля, лише пришвидшувало її розтискання.

Більшість українських та британських журналістів очікували, що УЄФА покарає "Динамо". Чи будуть це матчі без глядачів або зняття очок - хоч якась кара мала б бути вже сьогодні. Але Комітет з етики та дисципліни УЄФА всіх переграв.

Рішення УЄФА щодо додаткового розслідування побиття темношкірих фанів - це звичайне затягування часу. Дати наступного засідання УЄФА з цього приводу наразі немає. Розслідування буде проводити спеціальний інспектор. Виходить, в УЄФА повелися на розповіді керівництва "Динамо" в обличчі віце-президента Семененка та віце-президента ФФУ Кочетова про провокацію? Чи вони будуть таки шукати расизм, який не знайшли відразу?

Про расизм і справді можна дуже довго сперечатися, навіть після слів виконавчого директора "Олімпійського" Спілніченка про окремі сектори для темношкірих, а також заяви керівництва "Динамо" про те, що афроамериканців просили пересісти на інші місця, подалі від ультрас (що це, якщо не сегрегація?). Сперечатися лише тому, що є інформація про нетверезий стан темношкірих фанів і їхню нахабну поведінку. За таке від ультрас по голові отримують всі, хто так себе поводить на стадіоні. І випадок цей не перший. Просто під руку фанатам попали темношкірі, а це завжди каталізатор для FARE.

 Дивує лише відсутність покарання сьогодні. Можна лише здогадуватися яку роль у цьому відіграв віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Про це ми не дізнаємося. Не так давно, у 2013 році, Григорій Суркіс вже втручався у ситуацію, коли FARE побачила заборонену символіку та расистські вигуки у Львові під час матчу Україна - Сан-Марино. Тоді важливий матч відбору ЧС-2014 з Польщею ми мали грати при порожніх трибунах. Але ситуація вирішилася.

Відсутність серйозного покарання за постійні бійки на трибунах для "Динамо" від УЄФА дуже дивує. 

Наостанок хочеться додати, що додаткове розслідування сприйматиметься багатьма фанами, і не тільки, як безкарність. Звичайно, якщо через місяць УЄФА покарає "Динамо" матчами без глядачів - це ще якось може вплинути на ситуацію. Можливо, заворушиться керівництво клубу і нарешті проведе хоча б якусь профілактичну бесіду і досягне домовленості з ультрас 21-го та інших секторів . Але наразі ми отримуємо звичайне затягування часу, яке вигідне керівництву "Динамо". От тільки воно цілком може перетворитися в офіційний дозвіл для певних людей бити кого завгодно на стадіонах. Так що, шановні, будемо радіти. "Динамо" не покарали". Але чи будуть битися на стадіонах завтра?

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme