Шабат, насильство та футбол, або що таке футбольний Ізраїль

Київське "Динамо" сьогодні зіграє проти тель-авівського "Маккабі" у Лізі чемпіонів. Ми розкажемо, з чим "їдять" футбол в Ізраїлі

Шабат, насильство та футбол, або що таке…

Про футбол в Ізраїлі пересічний українець знає небагато. Люди, молодість яких пройшла у 90-их, пам'ятають, як після розвалу СРСР деякі зірки українського футболу поїхали "на заробітки" до чемпіонату Ізраїля. Андрій Баль, Віктор Чанов, Сергій Герасимець, Володимир Циткін, Ігор Жабченко, Юрій Мороз, Сергій Погодін та багато інших гравців з колишнього "совка" грали у футбол в клубах цієї країни.

На цьому знання про місцевий футбол у багатьох закінчуються. А дарма, бо ізраїльський чемпіонат набагато цікавіший, ніж український.

Прем'єр-ліга

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 1

У Вищому дивізіоні Ізраїлю грають 14 клубів. Регламент турніру цікавіший та більш націлений на прибуток від футболу, ніж у нашій державі. 

Протягом сезону клуб грає по два матчі з кожним з інших команд Прем'єр-Ліги. Після цього ліга розбивається відповідно до результатів перших двох кіл на 2 групи (6 кращих команд в першій і 8 інших команд у другій). У цих групах команди, що борються за чемпіонство, грають між собою в два кола, а ті, що ведуть боротьбу за виживання, в одне коло. Щось схоже у нас пропонували зробити в Прем'єр-лізі - модель "Шахтаря".

В кінці сезону 2 команди з другої групи, що набрали менше всіх очок, вибувають в нижчу лігу. Чемпіон країни отримує право на участь у кваліфікації Ліги чемпіонів. Друга і третя команда, а також володар кубка Ізраїлю стають учасниками кваліфікації Ліги Європи УЄФА. У випадку, якщо переможець Кубка Ізраїлю також зайняв місце в першій трійці чемпіонату, то в Лігу Європи потрапляє четвертий команда ліги.

Гроші

Бюджети ізраїльских клубів досить різноманітні. У ТОП-клубів - "Маккабі" Тель-Авів, "Хапоел" Тель-Авів, "Маккабі" Хайфа, "Хапоел" Беер-Шева  - річні бюджети сягають в середньому $20 млн. У таких, як "Хапоель" Шмона - ледь перевищують $5 млн.

Взагалі найбільше коштів ізраїльські клуби вкладають у власні футбольні школи і виховання талантів, а не на трансфери.

Спонсорство букмекерам

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 2

У 12 з 14 клубів Ізраїлю є титульний спонсор. Немає лише у "Бейтару" (Єрусалим) та "Бней Єгуда".

Спонсором чемпіонату з 2010 року є Toto Winner Organization - ставки на спорт в Ізраїлі.

Ліміт

Те, що ізраїльські клуби вкладають багато коштів у власний футбол, стало можливим завдяки жорсткому ліміту на легіонерів, який діє в країні - лише 5 іноземців може бути в клубі. У порівнянні з цим, в українському чемпіонаті одночасно на полі в складі однієї команди можуть грати 7 іноземців.

Зарплати

Так само, як і бюджети, вони в Ізраїлі різні. Гравці ТОП-клубів можуть отримувати і по $1 млн за рік, якщо є лідерами команди. В середньому зарплата футболістів ТОП-клубів - $50-70 тис. на місяць. У команд з більш скромними бюджетами - від $10 тис. 

Стадіони

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 3

Найбільший стадіон країни - "Рамат-Ган стедіум"  - 41,583 тис. глядачів. На ньому грає клуб "Хапоел" з Рамат-Гану. Найменший - "Левіта Стедіум" - 5,800 тис. глядачів. Домашня арена клубів "Бейтар" і "Хапоел" з Кфар-Саба.

Суперник киян - "Маккабі" - грає на Тель-Авівському "Блумфілд Стедіум" - 14 тис. глядачів.

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 4

Щоправда з "Динамо" клуб із Тель-Авіва зіграє у Хайфі на "Семмі Офер", що здатен вмістити 31 тис. 820 глядачів.

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 5

"Маккабі" та "Хапоелі"

У Вищому дивізіоні Ізраїлю можна нарахувати 4 клуби з назвою "Маккабі" і 6"Хапоелів".

Шабат

Ізраїльський футбол особливий. Після тривалих дискусій та обговорень щодо проведення матчів футбольного чемпіонату Ізраїлю по суботах, у зв'язку з численними зверненнями гравців, що бажають дотримуватися шабату, окружний суд з трудових конфліктів виніс рішення тимчасово заборонити проведення ігор з суботнім дням.
Винесене судом рішення зобов'язувало футбольну асоціацію Ізраїлю припинити проведення матчів по суботах до 7 вересня. Щоправда в останньому турі команди грали у суботу, 26 вересня. 

Насилля

Матчі чемпіонату Ізраїлю дуже часто завершуються бійками. Частими причинами є конфлікти ізраїльтян з арабами, а також принципові протистояння.

Так у 2014 році Тель-Авівське дербі між "Маккабі" та "Хапоелем" зірвали фанати, які вибігли на поле і почали бити футболістів.

В країні ця подія отримала назву "ніч ганьби ізраїльського футболу".

"Маккабі" Тель-Авів

Шабат, насилля та футбол, або що таке Ізраїль для "Динамо" - фото 5

Найтитулованіший і найстаріший ізраільський клуб. Він був заснований у 1906 році і 24 рази ставав чемпіоном країни, 22 рази вигравав Кубок та 5 разів Суперкубок. Загальна вартість команди - 21, 23 млн євро.

Найдорожчий гравець та кращий бомбардир чемпіонату (3 голи) - Еран Захаві (3 млн євро).

"Динамо" вже грало з нинішнім чемпіоном Ізраїлю у Лізі Європи 2011/2012. У Тель-Авіві зіграли 1:1, а у Києві - 3:3.

 У першому турі Ліги чемпіонів "Маккабі" був битий "Челсі" - 4:0. А в останньому турі внутрішнього чемпіонату переміг "Маккабі" з Хайфи у гостях - 2:0. 

 

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme