Саакашвілі і футбол, або чому Одесі пощастило

Губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі повернув до Одеси великий футбол, згадавши про свій грузинський досвід піару на грі мільйонів

Саакашвілі і футбол, або чому Одесі поща…

Ні, Саакашвілі не грав на високому рівні, ніколи не працював суто у футболі. Але він ще за часів свого президентства у Грузії збагнув, що гра мільйонів - чудовий інструмент для піару. 

Ми прогнозували, що одними з перших кроків Саакашвілі після того, як він очолив Одеську ОДА, буде повернення великого футболу у місто. У часи губернаторства Палиці "Чорноморцю" забороняли грати вдома через терористичну загрозу. Повернувши клуб на рідний стадіон "Чорноморець", де у сезоні 2015/2016 одесити прийматимуть суперників в УПЛ, а також здобувши право на проведення матчу за Суперкубок між "Динамо" та "Шахтарем" (14 липня), Саакашвілі отримав політичні бали. Він приніс у місто своєрідний спокій. 

Ми пропонуємо згадати гучні історії, які пов'язували Саакашвілі з футболом у Грузії, які доводять, що одеським шанувальникам гри мільйонів дуже пощастило.

Початок боротьби з корупцією у футболі

Саакашвілі і футбол, або чому Одесі пощастило - фото 1

Після перемоги в 2004 році на президентських виборах у Грузії Саакашвілі оголосив розвиток футболу в країні одним з пріоритетних напрямів. І першим ділом вирішив розібратися з корупцією у футбольному господарстві. Боротьба почалася з голови Федерації футболу Грузії. В аеропорту Тбілісі співробітниками правоохоронних органів був затриманий президент Мераб Жорданія, який намагався встигнути втекти у Париж. Затриманому пред'явлено звинувачення в нецільовому використанні коштів національної федерації і ухиленні від сплати податків на суму $350 тис. Після виплати цієї суми державі Жорданія був відпущений, але вже в квітні 2005 року заарештований знову. Жорданію також звинуватили в тому, що в кінці 90-х, коли він був президентом тбіліського "Динамо", через банківський рахунок клубу в одному з швейцарських банків пройшло 5 млн німецьких марок, які не фігурували у клубній бухгалтерії. Також з'ясувалося, що в 1998 році Жорданія зняв з рахунку "Динамо" і перевів на свій особистий 1,3 мільйони німецьких марок. Для Жорданиї тоді все знову обійшлося штрафом і лише чотирма місяцями в'язниці. 

Також Саакашвілі взявся за "злодіїв у законі". Після розвалу СРСР мафія контролювала футбол у Грузії, отримуючи прибутки від трансферів футболістів. 

 у 90-х та на початку 2000-х у Грузії відбувалися страшні речі, пов'язані з футболом. Тоді київське "Динамо" придбало у "Динамо" з Тбілісі спочатку зіркового захисника Каху Каладзе, а потім нападника Георгія Деметрадзе. Клуб з Тбілісі контролювали відомі на всю Грузію кримінальні угруповання. На початку 2000-х київське "Динамо" продало Деметрадзе в іспанський "Реал Соьєдад" за 5 млн євро, а Каладзе у "Мілан" за 16 млн євро. Шалені гроші стали приводом для кримінальних воєн у Грузії, бо угруповання, які контролювали "Динамо" Тбілісі вважали, що частина грошей за перепродаж футболістів до Європи має належати їм. Вони намагалися тиснути на керівництво грузинської федерації, щоб та в свою чергу наїхала на клуб братів Суркісів та родичів гравців.

Запекла війна тривала кілька років. Колишній президент федерації футболу Грузії, у минулому футболіст збірної СРСР Каха Асатіані був убитий біля під'їзду власного будинку пострілом у потилицю. Бандити викрали і вбили брата Кахи Каладзе - Левана. Брав участь у розбірках знаменитий грузинський "злодій в законі" Таріел Оніані. Війна припинилася лише після приходу до влади Саакашвілі і прийняття "закону проти злодіїв", в результаті чого більшість з них були змушені втекти з Грузії.

За старої системи особливо активно футболом займалися члени збройного формування "Мхедріоні" колишнього "злодія в законі" Джаби Іоселіані. Дійшло до того, що саме вони вирішували, хто з футболістів гідний вийти на поле, а хто - поки "не готовий". Найчастіше, в збірну потрапляли гравці зі зв'язками в навколофутбольному світі. Всі трансфери здійснювалися тільки за згодою тих же "смотрящих". 

Вкладав гроші в інфраструктуру

На початку свого президентства Саакашвілі створив спеціальну комісію, головним завданням якої було виявлення винних у тому, що Національний стадіон імені Бориса Пайчадзе знаходився в настільки жалюгідному стані. Президент дав вказівку привести арену під всі необхідні норми УЄФА, не шкодуючи коштів, і в 2006 році відкрив реконструйований стадіон, на якому 11 серпня пройде матч за Суперкубок УЄФА-2015.

За сприяння Саакашвілі в 2010 році була закінчена реконструкція стадіону "Торпедо" з Кутаїсі. Також він виділяв $11 млн на будівництво дитячої футбольної інфраструктури.

У 2012 році Саакашвілі заклав перший камінь при будівництві стадіону у Батумі. Він мав вміщувати 35 тис. глядачів. 

Однак будівництво арени ще не почалося. Влада вирішила, що 35-тисячник - це занадто дорого для Грузії, тому був розроблений новий проект - на 20 тисяч. Спочатку за зведення об'єкта повинна була взятися грузинська компанія, яка зводила Батумський технічний університет, але в 2014 році, коли Саакашвілі вже втратив президентське крісло, тендер виграла іспанська компанія IBERPROTEX. Але нещодавно контракт був розірваний, тому невідомо, чи з'явиться арена колись взагалі.

Як Саакашвілі ув'язнив екс-гравця київського "Динамо"

Саакашвілі і футбол, або чому Одесі пощастило - фото 2

До початку свого другого президентського терміну Саакашвілі дав команду посилити боротьбу з корупцією у грузинському футболі, договірними матчами і чорним тоталізатором. Почалося розслідування, результатом якого стало резонансне взяття під варту колишнього гравця київського "Динамо" і збірної Грузії Горгія Деметрадзе у 2010-му.

Знаменитого нападника звинуватили у контактах зі злодійським світом. За версією грузинського правосуддя, Деметрадзе і його спільники - кримінальні авторитети Каха Місирелі і Давид Гагнідзе - організували підпільний тоталізатор, який брав ставки на матчі чемпіонату світу. Один з гравців програв близько $120 тис., і Деметрадзе вибив гроші з допомогою сили.

Через два роки Деметрадзе випустили по амністії. "При владі Саакашвілі в'язниці були просто жахливими, - розповідав потім Деметрадзе. - Людей катували, вбивали, я навіть у фільмах такого не бачив".

Також була розкрита і корупційна мережа в чемпіонаті Грузії. В результаті операції було затримано гравців "Самтредіа" "Спартака Гогія і Кахабера Кіртадзе, а також Зугдіді Роіна Оніані і Левана Вартагаву з клубу "Байя". До затриманих додався футболіст столичної "Віт-Джорджії" Гіга Бечвая. Гравців звинуватили в організації договірних матчів і впаяли їм довічну дискваліфікацію.

Крім того, затримали і президента "ГТУ Тбілісі" Отара Шенгелію, колишнього селекціонера сачхерського футбольного клубу "Чихура" і екс-гравця Давида Гендзехадзе, а також кілька футболістів харагаульского клубу "Чхеримела".

Саакашвілі грає проти України

У 1995 році Михайло Саакашвілі зіграв за збірну грузинських політиків проти українських. Грузія тоді виграла 2:0.

Саакашвілі і футбол, або чому Одесі пощастило - фото 3

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme