Російських борців з допінгом скосила "смертельна епідемія"

Допінговий скандал з російськими легкоатлетами набирає обертів, а колишні керівники антидопінгового агентства несподівано помирають на Росії

Російських борців з допінгом скосила "см…

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) проводило тривале розслідування і з осені 2015-го почало публікувати звіти, які доводять наявність корупції в Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF). ВАДА довело, що російські легкоатлети систематично вживають допінг, а російська антидопінгова лабораторія працювала під кураторством ФСБ, махлювала з допінг-пробами, а покривав на найвищому рівні все це екс-президент IAAF сенегалець Ламін Діак. 

Останній, до речі, як і президент ФІФА Блаттер є добрим другом Володимира Путіна.

Після цього російські легкоатлети були відсторонені від всіх міжнародних змагань. Швидше за все, вони пропустять і Олімпіаду-2016.

У Путіна всіма силами намагаються зам'яти справу. Швиденько змінили керівництво Всеросійської федерації легкої атлетики. Також у відставку пішло керівництво Російського антидопінгового агентства (РУСАДА). У грудні свої пости покинули виконавчий директор Микита Камаєв, заступник генерального директора з міжнародного співробітництва Ігор Загорський, а також генеральний директор РУСАДА Раміл Хабрієв.Тоді мало хто звернув увагу на прізвища людей, мовляв, нічого дивного.

Але кожен із них вже був "під прицілом". Справа в тому, що велику вагу в розслідуванні ВАДА проти допінгу і Росії мав "злив" інформації з РУСАДА. Анонім розповідав слідчим, що ФСБ повністю контролює роботу лабораторії, а також надав багато свідчень щодо знищення та підробки допінг-проб російських атлетів. 

І от, 14-го лютого, помер екс-виконавчий директор РУСАДА Микита Камаєв. Від інфаркту у 50 років. Першим його смерть прокоментував екс-гендиректор Хабрієв, мовляв, людина покаталася на лижах, прийшла додому, відчула біль у серці і відправилася на той світ. Жорстоко, вибачте. Найгірше у цій історії, що на Росії можна померти від інфаркту у 50, звичайно. Але так просто у такому віці не йдуть на той світ заможні люди, які знають забагато інформації. 

Взяти хоча б того самого Литвиненка, який помер від радіоактивного отруєення в 2006-му у Великій Британії. Нещодавно в Англії суд Лондона визнав Путіна причетним до неї. Або генерал-майор Шушукін, який керував анексією Криму, а потім у віці 52-років помер від зупинки серця.

Дуже дивно, але раніше, 3 лютого, також помер голова виконавчої ради РУСАДА В'ячеслав Синьов, який очолював РУСАДА з 2008 по 2010 роки. Давно, скажете ви, очолював, ще до скандалу. От тільки розслідування ВАДА не обмежується роками діяльності РУСАДА.

Давайте міркувати логічно. Камаєв, як і Хабрієв з Загорським і Синьовим не могли не знати про все, що відбувалося в антидопінговій лабораторії. Після того, як під час слідства ВАДА з РУСАДА був витік інформації, який зачепив ФСБ, на Росії точно почали шукати щура в організації. Нам невідомо, як відбувалося внутрішнє розслідування, але цілком імовірно, що ФСБ вирішило підстрахуватися, прибравши неблагонадійних, які можуть розколотися на майбутніхї допитах. Оскільки розслідування ВАЖА щодо допінгу не закінчиться скоро. І воно б'є не тільки по міжнародному іміджу і амбіціях Володимира Путіна, але і ризикує обернутися втратою великих грошей. Оскільки допінговий "чорний бізнес" - штука досить прибуткова. 

Цілком можливо, що Камаєва банально прибрали, щоб він не озвучив на допиті відомі йому прізвища головних фігурантів допінгової справи. Цілком можливо, що ці люди також бояться, бо якщо їхні прізвища у розслідуванні озвучить ВАДА, то їм доведеться йти у відставку або відповідати особисто перед Путіним.

Також не варто відкидати, що Камаєв і був тим "щуром", який злив інформацію ВАДА.

Залишається лише одне питання - що буде з іншими керівниками РУСАДА, які пішли у відставку.

А Заходу варто було б розпочати власне розслідування смертей Камаєва і Синьова. Бо занадто вони дивні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme