Навіщо Блаттеру знадобився скальп Саркозі

Президент ФІФА Йозеф Блаттер вирішив не падати на коліна перед Європою та США, оголосивши війну за себе

Навіщо Блаттеру знадобився скальп Саркоз…

79-річний Йозеф Блаттер, який опинився в епіцентрі корупційного скандалу і був змушений оголосити про позачерговий Конгрес ФІФА відразу після власної перемоги на президентських виборах, вирішив ще повоювати. 

Після рішення про позачерговий Конгрес та проведення на ньому нових виборів президента ФІФА доля Блаттера здавалася вирішеною. Швейцарська прокуратура веде розслідування корупції і під підозрою опинилося найближче оточення президента. ФБР окремо веде власне розслідування. У слідчих виникає підозра щодо чесного голосування за господарів ЧС-2018 у Росії та ЧС-2022 у Катарі. Йозефу потрібно було здаватися і домовлятися. Навіть говорили, що Блаттер пішов у відставку. Але не все так просто. 

Блаттер знайшов собі гарного юриста - екс-прокурора США Річарда Каллена. Відразу після цього він заявив, що у відставку не збирається, а знову братиме участь у виборах на початку 2016 року. 

Але на цьому скандальні заяви не закінчилися. В останньому інтерв'ю Блаттер звинуватив екс-президентів Німеччини та Франції Вульфа і Саркозі у тому, що вони підтримували заявку Катара на проведення ЧС-2022 та чинили тиск.

"Саркозі і Вульф намагалися чинити тиск на їхніх представників, які мали право голосу. Тому у нас в розкладі значиться чемпіонат світу в Катарі. Ті, хто прийняв рішення, повинні взяти на себе відповідальність. Якщо більшість членів виконкому хочуть, щоб мундіаль відбувся в Катарі, я повинен з цим погодитися. Погляньте на німецькі компанії! Deutsche Bahn, Hochtief і багато інших вже мали проекти в Катарі до оголошення підсумків голосування, - наводить слова Блаттера агентство Associated Press. - Чи не боюся я підсумків розслідування американців щодо моєї діяльності? Всі чогось бояться, наприклад смерті, але стосовно того, чим я займався в ФІФА, у мене страху немає. Мені боятися нічого".

Що стоїть за словами Блаттера

Навіщо Блаттеру знадобився скальп Саркозі - фото 1

Йозеф Блаттер натякнув, що у нього також є компромат на певних світових лідерів. Якщо Вульф більше не мріє про політичне майбутнє, то Саркозі ще думає повернутися у президентське крісло Франції. Компромат Блаттера серйозно може йому зашкодити. Але крім політики Саркозі також відомий добрими стосунками з президентом УЄФА Платіні. І такою гострою заявою Блаттер може натякати, мовляв, компромат і на Платіні знайдеться. А він цілком може мати місце. 

У ЗМІ писали, що Платіні та Саркозі пішли на угоду з катарським шейхом аль-Тані, який придбав французький клуб "ПСЖ" в обмін на підтримку французами катарської заявки на ЧС-2022.

Показово, що дискусія наразі ведеться у площині виключно Катару. Про Росію прогнозовано всі забули. Це може бути пов'язане з тим, що Блаттер міг піти на угоду зі слідством. Президент ФІФА може спробувати відібрати ЧС-2022 у Катару в обмін на власну недоторканість.

Проблеми Німеччини та Франції

Німеччина не в перший раз згадується ЗМІ у зв'язку зі скандалом у світовому футболі.

Раніше німецька преса розкопала подробиці виборів країни - господарки ЧС-2006, на яких перемогу здобула саме Німеччина. Нібито компанії Volkswagen і Bayer AG пообіцяли інвестувати значні кошти в заводи Таїланду та Південної Кореї, а екс-канцлер ФРН Герхард Шредер поставив зброю в Саудівську Аравію в обмін на голос.
Інформацією всерйоз зацікавилися в бундестазі. Представник партії "Союз 90/Зелені" Езкан Мутлу направив канцлеру Німеччини Ангелі Меркель і главі МВС країни Томасу де Мез'єру листа, в якому зажадав провести розслідування.

Францію, яка приймала мундіаль в 1998 році, звинувачували в підкупі голосуючих. За словами колишнього члена виконкому ФІФА Чака Блейзера, французи заплатили солідний хабар, а гроші передали потрібним людям через представників Марокко.

Цікаво, що і Саркозі, і Вульф, яких Блаттер звинуватив у тиску на ФІФА, в різний час мали проблеми з законом у своїх країнах. Саркозі (президент Франції 2007-2012 років) звинувачували в перевищенні посадових повноважень і корупції.
Вульф (федеральний президент ФРН у 2010-2012 роках) постав перед судом за звинуваченнями в неправомочних зв'язках з підприємцем і тиску на пресу. У підсумку Вульф втратив президентське крісло, але не був засуджений за відсутністю серйозних доказів.

Що буде далі

Агресія Блаттера - війна за себе. 79-річний функціонер пішов на угоду зі слідством і зараз вся його діяльність, усі заяви - театральна вистава, покликана на відбілювання іміджу самого Блаттера, щоб в майбутньому не довелося пояснювати громадськості, чому його не посадили до в'язниці. Цілком можливо, що слідство отримає голови потрібних людей, ЧС-2022 у Катару відберуть, віддавши його тим же британцям, але Блаттера у в'язниці ми не побачимо. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme