Нацполіція буде забезпечувати безпеку територій біля стадіонів, а не на аренах

Національна поліція відповідає за порядок на прилеглій території, шляхах евакуації та в громадських місцях відповідних населених пунктів

Заступник начальника управління Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Денис Мовчан прокоментував інформацію про те, що поліція буде забезпечувати громадський порядок на стадіонах України, передає depo.ua з посиланням на tribuna.com.

"Законодавство України досить чітко розмежовує повноваження суб'єктів забезпечення громадського порядку. Зокрема, стадіони та футбольні клуби відповідають за порядок на території спортивних споруд та їх трибунах. У свою чергу, Національна поліція відповідає за порядок на прилеглій території, шляхах евакуації та в громадських місцях відповідних населених пунктів.

Природно, законодавство допускає присутність правоохоронців на території стадіонів. Це може мати місце у випадках, якщо цього вимагає характер футбольного матчу або його хід подій. В даному випадку йде мова, в першу чергу, про матчі підвищеного ступеня ризику, коли присутність правоохоронців на території стадіону носить превентивний характер і дозволяє більш оперативно відреагувати на можливі позаштатні ситуації

У той же час функції стюардів поліцейські виконувати не зобов'язані і не будуть. Інформація, яка була оприлюднена на офіційному сайті ФФУ про повернення поліції на стадіони, була сформульована не зовсім чітко, і це викликало неоднозначні її тлумачення.

У кожному разі, на території стадіону знаходиться наш представник у складі координаційного штабу, який відповідає за організацію проведення матчу.

Крім того, кожен стадіон повинен мати кімнату для представників поліції, в якому також працює група поліцейських для проведення роботи з можливими правопорушниками.

Природно, ми також можемо розташувати на території стадіону наші резерви, якщо вже виникне необхідність введення спецпідрозділів на територію стадіону. В інших випадках - стадіон має службу стюардингу, біля стадіону є служба охорони, працівники якої відповідно до закону охоронну діяльність, мають повноваження застосовувати навіть фізичну силу, затримувати правопорушників, вони можуть нам їх передавати.

Якщо у нас є інформація, що матч буде проблемним, що служба безпеки сама не впорається, за попереднім узгодженням, можна визначити, яким чином представники поліції нестимуть службу під час матчу. Але, знову таки, в секторах ми стояти не повинні, тому що робота стюардів носить сервісний характер - просто показати дорогу, перевірити квитки - це не завдання поліції", - сказав Мовчан.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme