Кіберспорт в Україні: Як заробляти, граючи на комп'ютері

В Україні стають дедалі популярнішими комп'ютерні ігри, завдяки яким можна мати постійний заробіток

Кіберспорт в Україні: Як заробляти, граю…

 

depo.ua дізнався, як можна зробити хобі джерелом регулярного заробітку.

Кіберспорт або e-Sports існує з кінця 90-х років. У деяких країнах ігрові змагання з використанням комп'ютерних технологій визнані офіційним видом спорту. Існує 13 ігор, з яких в усьому світі проходять турніри. Серед них немає тих, що містять в собі елемент випадковості, вони для кіберспорту не придатні.

Основний заробіток кіберспортсменів - змагання, які регулярно проходять по всьому світу як online, так і offline. Щоб стати професійним гравцем, потрібен потужний комп'ютер, хороший Інтернет та місяці тренувань. Також деякі ігри потрібно купити, хоча існують і безкоштовні варіанти, в яких відсутня щомісячна плата. Але навіть у тих іграх, де вона є, можна легко уникнути будь-яких витрат.

Грають не лише в команді, яка складається з основного складу та запасних гравців, але й поодинці. Заробляти гроші можна і беручи участь у турнірах, і демонструючи свою гру користувачам Мережі. Для цього гравці створюють свої канали і стрім, тобто показують свою гру, коментують і розважають глядачів. Використовуються різні майданчики типу YouTube, Twitch та інші. Прибуток у такому заході приносять кількість підписників каналу.

Скільки можна заробити

Все залежить від гри, яку кожен вибирає на свій смак. В одні ігри можна грати лише solo або в складі команди, а в інші - як в команді, так і поодинці.

У solo-турнірах преміюють перших трьох гравців, які покажуть кращий результат.

Призовий фонд турніру для командних ігор ділиться на кількість гравців. У середньому великі турніри проходять раз на квартал, не рахуючи дрібніших змагань, в яких теж можна виграти грошовий приз. В деяких іграх у команд є не лише прихильники, вболівальники, але й спонсори, які платять їм зарплату.

Сума місячного заробітку без урахування призових в турнірах коливається від 100 до 800 доларів. Чим успішніше команда й у неї більше перемог - тим вища зарплата у гравців.

Призовий фонд різних ігор може спонсоруватись як розробником комп'ютерної гри, так і самими гравцями, які купують ігри, книги і т.д.

Поїздки на чемпіонати в будь-яку точку світу найчастіше оплачуються організаторами турніру, які беруть на себе витрати щодо перельотів, проживання в готелях та харчування. Таким чином, можна не тільки поборотися за значний приз і стати чемпіоном, але й побачити світ.

 

depo.ua дізнався у Дмитра «SL1DE» Фрішмана з Харкова, професійного гравця команди Natus Vincere (World of Tanks), про його досвід в кіберспорті.

19-річний Дмитро повідав, що свій шлях у професійному кіберспорті почав у 15 років, а грати в комп'ютерні ігри став ще раніше. Дмитро знаходить час не лише для кіберспорту, але й для навчання. Зараз він навчається на третьому курсі технічного вишу, де вивчає комп'ютерні науки. Кіберспортсмен не приховує, що він заробляє на життя завдяки комп'ютерним іграм, але не розголошує, про які суми йдеться. У нього є шанувальники, з якими він спілкується в соцмережах.

- Дмитро, скільки часу ви витрачаєте на «танки» щодня?

- Розподіл часу залежить від того, чи є незабаром турнір чи ні. Перед турнірами витрачаю близько 6-8 годин на день, а якщо є можливість готуватися не посилено, то це може бути і 2-3 години на день.

- Як виглядає ваш робочий графік, чи бувають відрядження?

- Тренування до турнірів проходять ввечері, а якщо на носі турнір, то звичайно це два тренування: вдень і ввечері. Відрядження є і трапляються вони досить часто, по самих різних куточках планети, починаючи від країн з СНД, закінчуючи містами Китаю і США, в які я не факт, що поїхав би самостійно.

- Якщо у вас є вихідні, ви проводите їх за комп'ютером, відточуючи свої навички в іграх?

- Це залежить від мого бажання та можливості зайнятися чимось іншим корисним. Найчастіше я не проводжу вихідні за комп'ютером, а займаюся спортом, проводжу час з дівчиною або друзями.

- Чи є у вас час на себе, сім'ю, захоплення?

- У будь-який день є можливість до чотирьох годин займатися своїми справами, наприклад, вчитися або приділити час родині.

- Заробляєте ви на життя за допомогою ігор?

- Так. Наразі я паралельно вчуся в виші, тому прибуток досить суттєвий.

- Як ваші рідні ставляться до вашої роботи-захоплення?

- Спочатку ставилися несерйозно, правда, коли зрозуміли, що це відмінна можливість самореалізації та подорожей, стали ставитися краще. Тепер мене підтримують всі родичі, включаючи діда, який вболіває за мене і дивиться всі трансляції.

- Чи плануєте ви і в майбутньому займатися кіберспортом?

- Так, я дуже радий тому, що мені випала така унікальна можливість. Кіберспорт - це сфера, яка розвивається з величезною швидкістю, і я впевнений, що за ним майбутнє.

29-річний геймер з більше ніж 15-річним стажем Володимир «RubTheRob» Савадов-Сенченко (гравець і менеджер складу RoX.KIS в дисципліні World of Tanks) з Києва розповів depo.ua про те, в які ігри найкраще грати з метою постійного заробітку, скільки грошей можна заробити, займаючись професійно кіберспортом і яке майбутнє чекає на кіберспорт.

- Які ігри є найбільш затребуваними для того, щоб заробити?

- LoL (League of Legends), DotA, CS:GO, Hearthstone для одиночних гравців.

- Про які суми йдеться?

- Заробіток стартує від мінімально аматорського прибутку і доходить до зарплат в $10000 й вище. Плюс додайте до цього самі призові за досягнення в турнірах і чемпіонатах. Найсерйозніші заходи приносять команді за перше місце від одного до десяти мільйонів доларів. При тому, що в команді зазвичай п'ять чоловік і приз ділиться на членів команди.

- Скільки часу приблизно треба витратити в день, щоб в місяць вийшла гідна сума заробітку?

- Складно відповісти. Все залежить від конкретної людини, дисципліни, і його вміння грати.

- Яким ви бачите майбутнє кіберспорту в Україні, в світі?

- У світі кіберспорт розвивається з неймовірною швидкістю. В Україні, окрім самих геймерів, це ще мало хто зрозумів. У нас для більшості геймери - це як і раніше хлопчики, які не виросли і багато грають в ігри.

- Що треба для того, щоб стати успішним кіберспортсменом? Чи є обмеження за віком?

- Вікових обмежень немає, але часто пік кар'єри припадає на 25 років. Дуже сильно залежить від дисципліни, в якій береш участь.

Хіти - танки і стрілянина

World of Tanks

Клієнтська багатокористувацька онлайн гра в реальному часі в жанрі аркадного танкового симулятора, яку розробила білоруська студія Wargaming.net. Заснована на історії Другої світової війни. Гра була випущена в 2010 році і за кілька років встигла стати однією з найпопулярніших у світі. У ній можна вибрати карту битви і бронетехніку, на якій будеш боротися за перемогу.

Що стосується кіберспорту, то World of Tanks - це суто командна гра. Для того, щоб брати участь в турнірах, треба зібрати команду, що складається з 7 осіб і двох запасних гравців. Змагання в Golden League (Вища ліга в цій грі) проходять три рази на рік і закінчуються гранд-фіналом. Призові фонди збільшуються з року в рік. Наприклад, сьогодні в звичайному турнірі за перше місце можна отримати 55 тисяч доларів, на гранд-фіналі ця сума може збільшитися у два рази.

Турніри проходять в Америці, Європі, СНД. Як правило, спонсором змагань є компанія-творець гри World of Tanks.

StarCraft

Гра в жанрі стратегії в реальному часі, розроблена компанією
Blizzard Entertainment в 1998 році. Сторони конфлікту в цій грі в жанрі фантастики представлені трьома ігровими расами: терранамі, протоссамі та зергами, у кожної з яких свої тактики ведення бою.

StarCraft користується особливою популярністю в Південній Кореї, де проходять професійні змагання з StarCraft: OnGameNet StarLeague і MBCGame StarLeague. Також створені навчальні групи, ведуться телевізійні трансляції чемпіонатів. Існує безліч команд і сольних гравців, у яких велика кількість шанувальників по всьому світу. Спонсорами турнірів цієї гри, наприклад, у Південній Кореї, виступає уряд цієї країни.

Counter-Strike

Серія комп'ютерних ігор в жанрі командного шутера (стрілялки) від першої особи. Вийшло п'ять версій цієї багатокористувацької гри, але найпопулярнішою стала Counter-Strike 1.6. Основна ідея гри - протистояння двох команд: терористів і спецназу. Мета гри - виконати завдання карти або знищити супротивників. За виконані завдання і знищених супротивників гравець отримує гроші, які може витратити на покупку зброї, спорядження.

Завдяки популярності гри у всьому світі, з неї проводять регулярні чемпіонати, як дрібні, так і великі. У багатьох країнах світу є свої команди з гри в Counter-Strikе. Команди мають спонсорів, що дозволяє гравцям отримувати зарплати, менеджерів і шанувальників. Існують турніри всередині країни та всесвітні чемпіонати.

В Україні чемпіоном з цієї дисципліни є команда Natus Vincere (Na`Vi).

League of Legends (LoL)

Одна з найпопулярніших ігор в Північній Америці, Південній Кореї та Європі. Гра створена на основі багатокористувацької карти для Warcraft III: The Frozen Throne компанією Riot Games. LoL - це багатокристувацька онлайн бойова арена, на якій гравець бере під контроль персонажа, так званого чемпіона, і змагається в команді з чотирма союзниками проти іншої команди.

У США професійних гравців у Лігу Легенд офіційно визнали професійними спортсменами. У 2013 році корейська команда виграла 1 мільйон доларів, а китайським гравцям, які програли, дісталося 250 тисяч доларів.

ФОТО: dingit.tvworldoftanks.rusteam-accounts.netlol.ucoz.org

 

 

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme