Хто влаштував "російське побоїще" у Подгориці

Матч відбору ЧЄ-2016 між Чорногорією та Росією не дограли через фанів, які кидали в росіян файери, запальнички та ножі

Хто влаштував "російське побоїще" у Подг…

Побоювання, що матч між обома збірними перетвориться в аналог минулорічного поєдинку Сербії та Албанії, були ще за день до матчу. 

У Сербії в жовтні, щоб не допустити провокацій, вирішили не пускати на стадіон албанців, крім ВІПів. Але тоді на поле прилетів квадрокоптер з прапором "Великої Албанії". Почалася бійка, а згодом обидві збірні були покарані.

У столиці Чорногорії Подгориці вирішили не вдаватися до таких дій, мовляв, відносини між православними росіянами та чорногорцями не такі, як між албанськими мусульманами та православними сербами.  

Але там не прогнозували, що на матч із Сербії приїде так звана "Православна армія" - радикальні проросійські ультрас, які із самого початку показали, що прибули заради бійок та провокацій.

За декілька годин до початку матчу між Чорногорією та Росією поліція Подгориці завадила російським фанам провести ходу до стадіону. А незадовго до запланованої росіянами акції сербські фани влаштували бійку з поліцією у центрі чорногорської столиці.

Інформація про поведінку сербських ультрас швидко дійшла до не менш радикальних чорногорських фанатів, які хотіли виплеснути свої емоції на знахабнілих гостях. 

Побиті росіяни

На 20 секунді матчу з трибун чорногорських фанів у голкіпера росіян Акінфеєва полетів файер. Гру зупинили на 35 хвилин. У ЗМІ пишуть, що голкіпер отримав струс мозку та опіки шиї. Згодом матч вирішили спробувати дограти. У ЗМІ пишуть, що таке рішення приймалося на рівні президента УЄФА Мішеля Платіні. У той час, поки в УЄФА обдумували догравати матч чи ні, в мережі інтернет з'явилося відео кинутого файера. Досить дивно, але "залили" його в мережу росіяни, яким відео скинули "сербські друзі". 

На 66 хвилині гру вирішили припинити. Після незабитого росіянами пенальті футболіст Комбаров повинен був вкинути аут, але в нього полетіла запальничка. Деякі очевидці кажуть, що це був ніж. 

Після цього команди пішли з поля і тепер УЄФА буде вирішувати майбутнє зустрічі. Гру можуть дограти або зарахувати чорногорцям технічну поразку.

Кому було вигідно

Чорногорські фани славляться своєю радикальною поведінкою. У 2013 році в матчі кваліфікації ЧС-2014 між Чорногорією та Англією фанати закидували голкіпера гостей Джо Харта запальничками, фломастерами, туалетним папером, а згодом вилили склянку сечі на фотографа. Раніше, у 2012 році, в матчі кваліфікації ЧС-2014 між Чорногорією та Польщею після реалізованого поляками пенальті в голкіпера гостей Титоня летіли запальнички, а на поле полетіли стільці.

Тому агресія чорногорців після того, як серби та росіяни нахабно себе поводили в центрі їхньої столиці, цілком зрозуміла. Але не варто відкидати варіант з провокацією сербів, бо відео кинутого файера було саме в них. 

Якщо чорногорцям зарахують технічну поразку, то Росія здобуде другу дуже потрібну перемогу в кваліфікації. Тим більше, що спровокувати чорногорців на таку поведінку росіянам та сербам теж було вигідно. Чорногорія отримає покарання від УЄФА, тому мета була досягнута.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme