Донецький "Шахтар" представив нового головного тренера і оголосив про прощання з воротарем-зіркою

Нідерландець Патрик ван Леувен змінив на тренерському містку донеччан хорвата Ігора Йовічевіча.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Донецький "Шахтар" представив нового гол…
Патрик ван Леувен (у центрі). Фото: ФК "Шахтар" (Донецьк).

Патрик ван Леувен призначений головним тренером футбольної команди "Шахтар" (Донецьк). Про це повідомляє офіційний сайт донеччан, передає Depo.ua.

Контракт із 53-річним нідерландським фахівцем розрахований на два роки. 

Спеціаліст сьогодні представлений команді.

Після завершення кар’єри гравця ван Леувен працював у футбольній академії нідерландського "Феєноорда" (2000-2006 рр.). Із 2006 до 2013 року був координатором і директором дитячої академії "Шахтаря". Потім – спортивним директором "Кайрату" (Казахстан), директором академії "Маккабі" (Тель-Авів, Ізраїль). У 2020-2021 рр. тренував дорослу команду "Маккабі", з якою завоював Кубок країни.

Сезон 2022/23 років відпрацював головним тренером "Зорі" (Луганськ), яка завершила чемпіонат України на 3-му місці. На чолі з ван Леувеном луганці провели 30 матчів в УПЛ: здобули 20 перемог, 4 нічиї, зазнали 6 поразок (різниця м’ячів: 61–34). За підсумками анкетування клубів ван Леувен названий кращим тренером Української Прем’єр-ліги сезону-2022/23.

Про намір господаря "Шахтаря" Ріната Ахметова відправити у відставку головного тренера команди Ігора Йовичевича, який пропрацював на цій посаді лише рік, але запам'ятався успішним виступом радикально оновленої команди в Лізі Чемпіонів і здобуттям титулу чемпіона України, говорили ще у червні цього року. Але офіційно все відбулося лише зараз: 1 липня оголосили про звільнення хорвата, 3-го – про призначення ван Леувена.

Тим часом "Шахтар" в Нідерландах уже розпочав літні підготовчі збори до сезону. Команда прибула до Роттердама, де базуватиметься до 23 липня і планує провести 5 контрольних матчів.

Крім того, генеральний директор ФК "Шахтар" Сергій Палкін повідомив, що завершив виступи у складі команди 39-річний голкіпер Андрій Пятов.

Фото: ФК "Шахтар" (Донецьк).

Андрій Пятов виступав за "Шахтар" із 2007 року, перейшов до команди із полтавської "Ворскли". За 16 років зіграв 482 поєдинки за "гірників" у всіх турнірах. З "Шахтарем" 11 разів ставав чемпіоном України, 8 разів вигравав Кубок і 6 разів Суперкубок України. У сезоні-2008/09 виграв із донецькою командою Кубок УЄФА.

На рахунку воротаря – 102 матчі за збірну України. Учасник трьох чемпіонатів Європи (2012, 2016 і 2020) і чемпіонату світу 2006 року.

"Шахтар" запропонував Пятову востаннє зіграти за клуб під час благодійного поєдинку проти лондонського "Тоттенгема", який відбудеться 6 серпня.

Раніше сам Пятов говорив про бажання продовжити кар'єру футболіста і пограти ще кілька років. Він не отримав нового контракту, проте має запрошення увійти до тренерського штабу Патрика ван Леувена.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme