Чому Україна просидить у захисті в Словаччині

Після львівської перемоги над збірною Білорусі (3:1) у матчі відбору ЧЄ-2016 наша збірна їде до Словаччини, де готується грати на контратаках

Чому Україна просидить у захисті в Слова…

Не було потреби говорити перед грою Україна - Білорусь про її важливість, особливо для господарів, для яких навіть мінімальні втрати очок у цій зустрічі були б майже фатальними. За наявності у  розпорядженні Михайла Фоменка всіх викликаних на збір гравців (за винятком нещодавно травмованих Селезньова та Сидорчука) можна було б приблизно прогнозувати стартовий склад українців. Тільки кілька ігрових позицій на полі могли змінити виконавців у звітній зустрічі, але головний керманич збірної в котрий раз довів свою схильність до перевірених ідей (гравців) та  мінімізував ймовірні ігрові ризики.

Поява у воротах Андрія П'ятова була прогнозованою з огляду на те, що, по-перше, з чотирьох оборонців двоє представляють "Шахтар", а, по-друге, міжнародного ігрового досвіду в Андрія набагато більше, ніж у його конкурентів-воротарів у збірній. Правильність вибору тренера П'ятов довів досить швидко, на 7-й хвилині чудово зорієнтувавшись у ситуації і почавши швидку контратаку, яка завершилась першим голом Кравця у ворота білорусів. На мою думку, у цьому моменті воротарський досвід (про який ми говорили) зіграв вирішальну роль.  І надалі впевнена гра нашого воротаря не дала щонайменшого сумніву у правильності вибору тренерського штабу.

Гра захисної ланки справила двоїсте враження. Здається, на сьогодні вибір даної четвірки захисників є оптимальний, але певна відсутність стабільної ігрової практики у клубних командах у Хачеріді (у моменті з пенальті) та у Шевчука (не завжди встигав у свою зону) далася взнаки. Скоріш за все, реальний рівень міцності та надійності захисної ланки команди буде видно вже у вівторок у Словаччині. Адже білоруси діяли не дуже агресивно у нападі. Тим не менш, іноді малорухливий Корниленко встигав створювати небезпеку у володіннях українців. Федецький нечасто підключався до атак, а Ракицькому суперник дозволяв періодичні підключення до атаки та виважені діагональні передачі на Ярмоленка.

Склад півзахисту теж був більш-менш прогнозованим. За відсутності Сидорчука Фоменко вирішив за краще дати шанс Гармашу, а Рибалку залишити на лаві запасних. Поява Малиновського або Малишева у "старті" (знаючи принципи Фоменка) виглядала дуже малоймовірною. Ярмоленко та Коноплянка грали на звичних місцях на флангах, а цементувати центр мали Степаненко та Ротань. Крім того, Ротань, зважаючи на його вміння виконувати гострі передачі,  грав роль «зв'язуючого» гравця між лініями захисту та атаки.  Ефективність гри Коноплянки та особливо Ярмоленка нерідко поступалася ефектності, але було  видно, що "фланги" України значно переважали своїх візаві у швидкості та русі. Також Ротань та Гармаш, особливо у першому таймі, повністю переграли Сівакова та Маєвського у центрі, тож до перерви всі три голи українців виглядали логічними. Особливо показовим був другий гол після багатоходової флангової атаки (за підключення лівого захисника) та прострілу у центр карного майданчика.

Після того, як Селезньов отримав ушкодження на тренуванні, на місце єдиного нападника залишились реальними тільки два кандидати. Фоменко обрав Кравця, і, на мою думку, не прогадав. І справа навіть не у тому, що Кравець забив швидкий гол. Цей нападник, на відміну від Гладкого, не має останнім часом стабільної практики у клубі, але йому притаманний агресивний стиль гри, висока рухливість та націленість на ворота суперника. На мою суб'єктивну думку, Кравець може за тактичного малюнку Фоменка принести команді більше користі, ніж той же Гладкий або Селезньов. Поява на полі Будківського теж була дуже малоймовірною, зважаючи на його "таранний" стиль гри.

Вихід на поле Гусєва та Рибалки прогнозувався. Також у другому таймі українці дещо скинули оберти, командна швидкість впала і у суперника почали з'являтись моменти. Можливо, команда вже тримала у голові наступний матч у вівторок проти Словаччини. Також можливо, що можна було б вчасно поміняти Гармаша на Малиновського та уникнути непотрібного вилучення у кінці зустрічі. Думаю, малюнок гри українців у вівторок проти Словаччини буде більш захисним,  з намаганням швидко виходити з оборони завдяки контратакам. Склад, скоріш за все, буде ідентичним, за винятком вилученого Гармаша. Знаючи принципи Фоменка, можлива поява з перших хвилин на полі Рибалки або Тимощука.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme