Чому "Шахтар" віддає "Арену Львів" Димінському

Львівські "Карпати" планують переїхати на "Арену Львів" вже з весни, а "Шахтар" вирішив мінімізувати свою присутність на стадіоні

Чому "Шахтар" віддає "Арену Львів" Димін…

Між керівництвом львівських "Карпат" та "Арени Львів" ведуться переговори стосовно оренди клубом стадіону. Перший домашній матч весняної частини сезону проти "Динамо" львівські "Карпати" планують провести саме на "Арені".

Це буде вже друге пришестя клубу Димінського на Стрийську. Восени 2012 року "Карпати" покинули "Арену Львів" через занадто високу вартість оренди. На той час вона обходилася близько 20 млн гривень на рік (понад $2 млн), у той час як стадіон "Україна" коштував 3 млн гривень на рік. 

Після початку війни на Донбасі "Арена Львів", яка тривалий час лишалася без футболу і дотувалася державою, прийняла донецький "Шахтар". "Гірники" грали тут матчі чемпіонату і єврокубків. Але атмосфера, яка панує під час матчів донеччан, керівництво клубу не влаштовує, оскільки у більшості матчів внутрішньої першості фанати вболівають проти "Шахтаря". 

Що хоче "Шахтар"

18 січня донецький клуб продовжив угоду про оренду "Арени Львів". Договір розрахований до кінця сезону. Обов'язкова умова - матчі "Шахтаря" у єврокубках саме на "Арені". Один матч коштуватиме "Шахтарю" 200 тис. грн. 

Стадіони для поєдинків чемпіонату "Шахтар" має право змінювати. За інформацією depo.ua, "гірники" збираються мінімізувати поєдинки у Львові. Клуб влаштує "гастролі" і гратиме в Одесі, Харкові, Запоріжжі, Сумах. Останнє місто планують зробити базовим, щоправда, і Запоріжжя зі "Славутич Ареною" може стати одним з головних міст. Також ведеться робота з УЄФА щодо стадіону "Чорноморець" в Одесі. У наступному сезоні "Шахтар" хоче грати матчі єврокубків саме на цьому стадіоні. До речі, нещодавно комісія ФФУ перевіряла арену на відповідність європейським нормам. УЄФА захотів отримати оновлені відомості та підтвердження того, що стадіон "Чорноморець" готовий до безпечного проведення міжнародних матчів під егідою цієї організації. 

Чого хочуть "Карпати"

Львівський клуб готовий з'їхати з "України", але наразі ведуться переговори не тільки з керівництвом стадіону, але і з місцевою владою. Справа в тому, що у 2013 році "Карпати" влаштували шантаж. У той час стадіон переживав скрутні часи, влітав державі у копійочку, жив без футболу. "Карпати" готові були повернутися на "Арену Львів", якщо отримають 17 гекратів паркової землі поруч зі стадіоном "Україна". Також керівництво клубу претендувало на землю піонерського табору у Брюховичах. Тоді торги зайшли у глухий кут.

Схоже на те, що Димінський дійсно готовий повернутися до цієї теми. Оскільки в керівництві клубу вважають, що в 2006 році мерія Львова зобов'язалася передати "Карпатам" в оренду 17 га землі, розташованих навколо стадіону "Україна". Там планувалося побудувати торгівельно-розважальний центр. Головна мета зведення - заробляння коштів. Димінський прагне робити бізнес на клубі і не збирається обмежуватися продажем талантів до європейських клубів. Планувалося, що торгівельно-розважальний центр приноситиме прибуток з якого клуб зможе фінансувати оренду "Арени Львів".

Зараз "Карпати" домовляються про домашній матч з "Динамо". За цю гру клуб заплатить 200 тис. гривень за оренду. Гроші планують "відбити" за рахунок високої відвідуваності матчу з киянами. Але така вартість оренди в майбутньому не дуже влаштовує "Карпати", оскільки стадіон "Україна" обходиться значно дешевше - 50 тис. грн за гру. От тільки відвідуваність підняти на "Україні" львів'янам навряд чи вдастся (в середньому на матчі "Карпат" ходять 3 тис. чоловік).

Наразі обговорюється нижча сума оренди. Цілком можливо, що "Карпати" зможуть збити ціну за рахунок роботи власних агрономів на "Арені Львів", а також надання власних стюардів на матчі. 

Ставка на "Арену Львів" робиться заради збільшення відвідуваності матчів перед єврокубками, куди "Карпати" планують потрапити вже у нинішньому сезоні. Що буде зі стадіоном "Україна" наразі невідомо. 

А ось так проходив перший матч "Карпат" проти "Динамо" на "Арені Львів" у далекому 2011 році. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme