Чому Борис Колесніков потрібен Путіну в Саранську

Через санкції, падіння рубля та економічні негаразди Росія змушена економити на будівництві інфраструктури до ЧС-2018. І тут Володимиру Путіну знадобився б досвід Бориса Колеснікова

Чому Борис Колесніков потрібен Путіну в…

Росія, яка у 2010 році отримала право на проведення ЧС-2018, планувала витратити на мундіаль $18 млрд. Влітку 2013 року в уряді затвердили саму програму, де у графі загальних витрат значилася цифра $12 млрд. 

Ці гроші мали піти на будівництво та реконструкцію стадіонів у приймаючих містах -Москва (стадіони "Лужники" і "Спартак"), Санкт-Петербург, Самара, Саранськ, Ростов-на-Дону, Сочі, Казань, Калінінград, Волгоград, Нижній Новгород і Єкатеринбург. Також ці кошти направлять на будівництво готелів, реконструкцію вокзалів, аеропортів та іншої інфраструктури, яка необхідна для проведення ЧС.

Але санкції, політичні баталії та економічна криза у Росії підкосила спонсорів, які брали на себе велику частину витрат на підготовку інфраструктури, а також можливості країни Пу. 

Великий розпил коштів


Олімпіада в Сочі вже показала росіянам, як чиновники Путіна вміють "пилити" бюджет. Ігри обійшлися Росії у $50 млрд, а інфраструктура вже через рік майже не використовується. 

Черговим "розпилом" стане і ЧС-2018. Ось хоча б один приклад освоєння грошей. 

Всього до ЧС-2018 росіяни планують побудувати 8 стадіонів. Середня вартість арен, що вміщуватимуть 45 тис людей - понад $300 млн. Такий показник, як вартість стадіону на одне сидяче місце, в Росії становить приблизно $10-10,5 тис. І навіть для самих дешевих російський арен цей показник не опускається нижче $7 тис. за місце, підрахували дослідники з KPMG. В Європі ця сума дорівнює 4-6 тис. дол. 

Якщо додати до цього кризу, здорожчання будівельних матеріалів та робіт, то зрозуміло, чому в Росії кінцева вартість побудованого стадіону суттєво відрізняється від початкової. Наприклад, "Казань Арена", яка обійшлася у понад $400 млн, мала коштувати набагато дешевше. Стадіон за час будівництва (2010-2013) здорожчав у 3,2 рази.Часто гроші з різниці початкової та кінцевої вартості осідають у кішенях чиновників, які відмивають кошти через будівельні фірми. 

Велика економія

З початком обвалу цін на нафту, різким падінням рубля та економічною кризою у Росії почали говорити про економію грошей. Спочатку Міністр спорту Мутко домовився з ФІФА щодо скорочення місткості недобудованих стадіонів у Калінінграді та Єкатеринбурзі з 45 до 35 тис. У ФІФА пішли на поступки. Тепер Росія вирішила скоротити майже на $500 млн витрати на будівництво готелів, в яких будуть розміщувати футбольні збірні, офіційних представників та гостей ФІФА, журналістів та вболівальників. З програми планується виключити 25 об'єктів, різні зміни будуть внесені ще у 23 об'єкта. Найбільше постраждає Нижній Новгород. З програми виключено будівництво 14 готелів для вболівальників. 

Попереду ще кілька років підготовки і економія збільшиться. Хоча навіть зараз зрозуміло, що під гаслом економії певні російські чиновники, із запізненням змінюючи кошторис, зможуть списувати вже виділені кошти на власні потреби.

Що очікує гостей

Іноземні туристи, які таки поїдуть у Росію на мундіаль, журналісти та інші гості зіштовхнуться з проблемами, які вже були у Сочі. 

Готелі коштуватимуть дорого, але все буде зроблено з "російським колоритом". Збільшиться вартість і зйомних квартир, якість яких не покращиться. 

Іноземних гостей банально "розведуть" на гроші, завищуючи ціни на все підряд, а в інтернеті можна буде знайти велику кількість фото російського жлобства.

Чому Путіну потрібен Колесніков

Віце-прем'єр часів Януковича Борис Колесніков, який курирував підготовку України до ЧЄ-2012, має досвід, який може знадобитися чиновникам Путіна.

Євро-2012 обійшлося Україні за різними даними у $10 млрд. Колесніков офіційно свого часу нарахував лише $5 млрд. Заробили всього $1 млрд. А чого варті лише "Хюндаї", на які Україна витратила понад $300 млн.

Кожен "Хюндай", що потім постійно ламався, обійшовся майже удвічі дорожче, ніж сусідній Росії - у $30 млн. Також додати сюди кредити, які Україна і досі сплачує за ЧЄ, будівництво аеропотрів та стадіонів, деякі з яких (наприклад, Львівський аеропрот) й досі значаться, як недобудовані, скандали із завищеними цінами на готелі.

А у Великій Росії розігнатися Колеснікову буде набагато легше, ніж в Україні. Новенькі стадіони цілком можна недобудувати за документами, провести на них матчі ЧС-2018, а потім ще кілька років виділяти з бюджету гроші на добудову. 

Купити за дорого дешеві будівельні матеріали - теж не проблема. А новенькі літаки, потяги та інший транспорт для гостей ЧС, витрати на фан-зони....

Тому за досвід Колеснікова має битися кожен російський чиновник. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme