Чому Платіні боїться Коломойського та Жеваго

Схоже на те, що в УЄФА знову вирішили дозволити українським клубам грати єврокубкові матчі наступного сезону лише у Києві та Львові. Європейський страх перед іншими спокійними українськими містами вже викликає подив

Чому Платіні боїться Коломойського та Же…

Після початку війни на Донбасі перед європейським футбольним керівництвом постало питання щодо українських міст, у яких беспечно проводити єврокубкові матчі. 

У сезоні 2014/2015 в єврокубках від України грали 6 команд: "Шахтар", "Динамо", "Дніпро", "Чорноморець", "Зоря" та "Металіст". Одеський "Чорноморець" швидко покинув Лігу Європи, програвши хорватському "Спліту", встигнувши зіграти домашній серпневий матч в Одесі.

Вже у вересні, коли остаточно стало зрозуміло, що конфлікт на Донбасі затягнеться, а спецслужби ворога можуть влаштовувати теракти в українських містах, президент УЄФА Платіні вирішив перестрахуватися. Він дозволив грати міжнародні матчі у Києві, Львові та Черкасах. Вагомим аргументом у цьому питанні став також збитий терористами влітку малазійський "Боїнг-777" у Донецькій області.

Після такого рішення УЄФА у Києві матчі єврокубків грали "Динамо", луганська "Зоря" та "Дніпро". У Львів переїхали "Шахтар" та "Металіст". 

Матчі внутрішньої першості вдома грали всі клуби, крім команд з Донбасу.

Якщо у той час такі кроки УЄФА виглядали звичайною перестраховкою, і певна логіка у них простежувалася, то нинішнє бажання футбольних чиновників вдруге подарувати Європу лише Києву та Львову, про яке кажуть ЗМІ, виглядає якось зовсім безглуздо.

Де в Україні грати безпечно

Чому Платіні боїться Коломойського та Жеваго - фото 1

У ФФУ офіційно не хочуть коментувати дану інформацію, оскільки не мають жодних рекомендацій від УЄФА з приводу українських міст для єврокубків. Але у кулуарах Федерації нам сказали, що варіант з Києвом та Львовом цілком ймовірний. 

У чемпіонаті України ФФУ також страхувалася. Тривалий час у Харкові через терористичну загрозу не міг грати "Металіст". У 2015 році харків'яни провели перший домашній матч лише 4 квітня. Одеський "Чорноморець" з весни 2015 року не може грати вдома через "нестабільну ситуацію" в регіоні.  Навіть відкинувши ці міста зовсім незрозуміло, чому в УЄФА прирівняли до Одеси той самий Дніпропетровськ та Полтаву.

У наступному сезоні, скоріше за все, у єврокубках від України, крім "Динамо", "Шахтаря" та "Дніпра", гратимуть луганська "Зоря", полтавська "Ворскла", можливо - харківський "Металіст". Інформацію про потенційних учасників єврокубків Україна має подати до 29 травня. 

"Шахтар" та "Зоря" планують проводити матчі у Львові та Києві. А от знайти пояснення, чому в УЄФА не хочуть дозволяти "Ворсклі" грати у Полтаві, дуже важко. Не дуже зрозуміле також бажання європейців відкинути Дніпропетровськ.

Звичайно, УЄФА проводить власний моніторинг ситуації в України, але забезпечити безпеку у цих містах цілком реально. Для цього можна залучити досвідчених кадрів з інших регіонів, які вже мають відповідний досвід.

Експерти оцінюють терористичну загрозу у Дніпропетровську на середньому рівні, але до Полтави жодних питань немає. 

Чому Платіні боїться Коломойського та Жеваго - фото 2

Потрібні гарантії

Чому Платіні боїться Коломойського та Жеваго - фото 3

У кулуарах ФФУ нам сказали, що ситуацію можна "розрулити". Якщо у цю справу не втрутиться президент ФФУ Павелко та віце-президент УЄФА Григорій Суркіс - отримаємо Львів та Київ. Мовляв, для УЄФА потрібні гарантії безпеки в інших містах України. За нинішньої ситуації в нашій державі гарантії повинні даватися на найвищому рівні: керівництво МВС, футбольне керівництво України, Президент держави. 

Наразі нам залишається лише сподіватися, що велика держава Україна не стане схожою на Люксембург чи Сан-Маріно з парою стадіонів для єврокубків.

ФОТО: dailymail.co.uk

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme