Названа найприбутковіша зернова культура в Україні у 2019 році

За підсумками 2019 року рівень рентабельності вирощування проса в сільськогосподарських підприємствах становитиме 47,2%, що є найвищим показником серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції

Про це свідчать розрахунки Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки",  передає Depo.ua із посиланням на agroportal.ua.

За словамидиректора інституту, академіка НААН Юрія Лупенка, просо і в 2018 році характеризувалося високим рівнем рентабельності (34,7%), однак поступалося хмелю (60,9%).

"У 2019-му році хмелярство дещо здало свої позиції по ефективності виробництва (42,7%), поступившись лідерством не тільки просу, а й житу (43,2%)", – додав він.

Зазначається, що в цілому рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції в сільськогосподарських підприємствах в 2019 році зменшився до 9,6% проти 25,5% в 2018 році.

Окрім хмелю, менше, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3% проти 24,9% в 2018 р), соняшнику (22,2% проти 32,5%), сої ( 2,6% проти 21%), ріпаку (9,6% проти 31,1%), овочів закритого грунту (4,2% проти 8,5%) і винограду (6,5% проти 22,6%).

Водночас серед зернових культур рівень рентабельності зменшився тільки по основних культурах: пшениці (з 24,6% в 2018 р до 16% в минулому році), кукурудзі на зерно (з 27,2% до 0,6%) і ячміню (з 25,6% до 11,0%).

Повідомляється, що збитковим, як і в 2018 році, залишилося виробництво цукрових буряків (-16,3%), тоді як збиткові жито, гречка і горох за підсумками 2019 року стануть прибутковими.

"Минулого року саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх в цьому напрямку на користь найбільш рентабельних культур", – підсумував Лупенко.

Нагадаємо, Держстат підрахував рекордний врожай зерна в Україні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme