Вибір витяжки за потужностю і продуктивностю: 5 рекомендацій

ККД витяжки формується на базі 2 параметрів — потужності і продуктивності. Перший впливає на темпи обертання вентиляторів і їхню енергоефективність. Другий відповідає за обсяг повітря, який пристрій очищає або виводить за межі житла

Гарна витяжка Бош зовсім не обов'язково повинна бути суперпотужною. Іноді для комфортабельних умов на кухні досить середньої або малопотужної моделі. Від яких характеристик залежить ефективність витяжки і як розрахувати її оптимальне функціонування?

Розмір

Тут все просто. Габарити робочої витяжної поверхні слід підбирати під ширину корпусу плити. Інакше витяжка просто не зможе "втягувати" забруднення. Воно буде осідати на меблі і техніку. Результат — складнощі в прибиранні і погіршення зовнішнього вигляду оснащення.

Важливо: встановлювати витяжку слід прямо над плитою. Навіть мінімальне зміщення вбік може призвести до погіршення очищення повітря.

Встановлення за правилами

Монтаж важливо здійснювати за правилами. Ними строго регламентується відстань між варильною поверхнею та витяжкою:

  • для газових плит — 0,75-0,85 м;
  • для електроплит — 0,65-0,75 м.

Занадто високе встановлення може стати причиною зниження продуктивності. А монтаж близько до пальників часто призводить до займання фільтрів.

Визначення продуктивності

При обчисленні продуктивності необхідно враховувати такі фактори:

  • метраж кухні та її висоту,
  • різновид плити,
  • наявність дверей.

Легше розрахувати продуктивність онлайн — за допомогою калькулятора. Впоратися з завданням самостійно теж нескладно:

  1. спочатку необхідно дізнатися обсяг кухні;
  2. далі отримане значення слід помножити на 12 (стільки разів повинне за 60 хвилин оновлюватися повітря на кухні).

Чим сильніше плита забруднює повітря, тим вище коефіцієнт. Він збільшується до 15 для плити комбінованого типу (електрика + газ), а для газової — до 20. Якщо на кухні немає дверей, до розрахованої продуктивності необхідно додати 100-200 м3/год (для сусідніх кімнат).

Підбір потужності

Чим продуктивніше модель, тим більшою повинна бути потужність використовуваного мотора. Наприклад, якщо продуктивність — близько 600 м3/год, потужність повинна бути не нижче 200-220 Вт. А для забезпечення продуктивності 220-250 м3/ч достатньо двигуна на 150 Вт.

Контроль режимів

Бажано, щоб витяжка підтримувала функцію ручного перемикання швидкостей. Ергономічний варіант — модель, у якої 3-4 режими. Різниця між ними обумовлена:

  • навантаженням на мотор;
  • швидкістю, з якою обертаються вентилятори;
  • гучністю функціонування.

Наведені вище підказки допомагають відшукати витяжку, яка формує умови для комфортного перебування на кухні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme