Що таке кероб: Чим корисний цей суперфуд і як його готувати

Кероб став гарною альтернативою какао завдяки низці переваг, серед яких солодкий смак, менша кількість калорій та більша кількість поживних речовин 

Що таке кероб: Чим корисний цей суперфуд…

Depo.ua розкаже найцікавіші факти про кероб та пояснить, у чому перевага цього суперфуду над "братом" какао.

Що таке кероб

кероб

Кероб – це перероблений м'якуш плодів ріжкового дерева, яке ще називають цератонія. На вигляд плоди схожі на стручок квасолі. Всередині міститься декілька "зернят" і дві кістки. Їсти необробленими ці плоди неможливо, а от якщо їх добре підсушити і подрібнити, то виходить солодка і приємна на смак маса. Після висушення та переробки отримуємо порошок, зовні схожий на какао. Смак також подібний до какао, проте більш делікатний і смакує наче до какао додали молоко.

Існує два види керобу: сирий та термічно оброблений. Перший – більш солодкий, його додають до кондитерських виробів у вигляді підсолоджувача, а ось термічно оброблений вже готовий для вживання. Він менш солодкий, проте більш шоколадний на смак. 

Останнім часом дієтологи пропонують заміняти усі цукри, які ви додаєте до щоденного раціону – під час приготування напоїв, випічки, каш – на сироп ріжкового дерева або керобний сироп. 

Калорійність та користь керобу

кероб

Калорійність керобу – 220 ккал на 100 грамів. Жиру цей суперфуд не містить, а ось на вуглеводи і клітковину багатий: 87 грамів – вуглеводи і 4.6 – білки.

Головна цінність керобу – відсутність жиру і кофеїну. Це робить його корисним для тих людей, які не можуть вживати каву та чай через проблеми із серцево-судинною системою.

Які корисні властивості має кероб:

  • очищує організм від зайвого
  • є профілактичним засобом для покращення роботи серцевої і судинної систем
  • нормалізує роботу ШКТ
  • покращує обмінні процеси в організмі та стабілізує тиск
  • має антибактеріальні властивості
  • підвищує опорні сили організму 
  • знижує рівень стресу

Завдяки постійному вживанню, наприклад, заміні виробів з какао та шоколаду на вироби з керобом, може знижувати рівень поганого холестерину. 

Кероб можна вживати вагітним жінкам, тим, хто годує грудьми і діабетикам, щоправда, у малій кількості, адже цукор у цьому продукті є. У невеликій кількості цей продукт можуть вживати і діти.

Кероб vs какао: У чому перевага

какао

Не вщухають дискусії серед дієтологів щодо переваги керобу над какао. У лікарів знаходиться ціла низка аргументів на користь ріжкового дерева. Так, кероб не їдять комахи, а значить, у хімічному захисті дерево, яке дає ці плоди, не потребує. Отже, кероб є екологічним продуктом. 

Цукри, які є у складі, абсолютно природні, а значить, у першу чергу йдуть на переробку організмом, не осідаючи у жировому депо. Звісно, йдеться про помірні порції. 

На відміну від какао, кероб не містить кофеїн і теобромін, фромамін і фенілетиламін, що робить його гіпоалергенним. Саме тому його можна їсти вагітним жінкам, малим дітям та тим, хто має алергію на шоколад.

Також кероб містить менше жирів. Це важливо для людей, які мають проблеми з серцево-судинною системою чи слідкують за вагою. 

Завдяки тому, що у керобі більше цукру, ніж у какао, додатковий цукор вам не знадобиться. Напої будуть вже солодкими. Як відомо, від доданого цукру взагалі краще відмовитися, тому вживання керобу сприяє веденню здорового способу життя. 

У складі какао чимало заліза і цинку, корисних речовин, а ось у керобі – вітаміни груп А, В, В2, В3 й D.

Кероб в кулінарії: ТОП-3 рецепти з цим суперфудом 

какао з вафлями

Наразі дуже часто можна зустріти вироби з керобом у магазинах, які спеціалізуються на здоровому харчуванні. З нього роблять шоколад, цукерки, додають до випічки та пропонують напої, на основі порошку керобу. Головна його властивість – якщо ви не будете знати, що це кероб, ви не зможете відрізнити вироби з ним від виробів з какао. 

Цікаво, що кероб можна використовувати не тільки як замінник какао, а й замість цукру, додаючи до морозива, йогуртів. У деяких країнах на його основі роблять лікери, желе та інші смаколики. 

Шоколадна паста "Малокалорійна"

шоколадна паста

Складові:

  • авокадо – 1 штука
  • коксова олія – 1 столова ложка
  • сіль – дрібка
  • кокосове молоко – 80 мл
  • сироп агави чи топінамбура – 1 столова ложка
  • кероб – три столові ложки 

Приготування шоколадної пасти з керобу:

Усі складові поміщаємо у чашу блендера. Збиваємо. Готову пасту зберігаємо у холодильнику у контейнері. 

Смакує як до грінок, так і до млинців чи сирників. Можна додавати таку пасту до каші. 

Зверніть увагу, що цей репет відмінно підійде для тих, хто не вживає продукти тваринного походження. 

Гарячий шоколад з керобом

какао

Складові:

  • молоко – 500 мл
  • кероб – 2 столові ложки
  • фільтрована вода – 60 мл
  • стевія, еритрит чи сироп топінамбура – 1 столова ложка 

Приготування:

Заливаємо просіяний крізь сито порошок керобу теплою водою. Гарно перемішуємо. Доводимо на плиті молоко до кипіння і вливаємо суміш керобу з водою. Гарно мішаємо. Додаємо підсолоджувач і варимо після закипання 3-4 хвилини. Смакує з домашньою випічкою та гарячим. 

Брауні з гарбуза та з керобом

пиріг з гарбузом

Складові:

Шар з керобом:

  • лляне борошно – 50 грамів
  • вівсяне борошно – 50 грамів
  • борошно цільнозернове – 50 грамів
  • кероб – 40 грамів
  • розпушувач – 1 столова ложка
  • вершкове масло – 80 грамів
  • вода – 60 грамів
  • цукор – 2 столові ложки

Шар з гарбузом:

  • гарбузове пюре – 350 грамів
  • банан – 1 штука
  • кукурудзяний крохмаль – 4 столові ложки
  • кориця мелена – чайна ложка
  • мускатний горіх мелений – дрібка

Приготування брауні з гарбуза та кероба:

Нижній шар з керобом готуємо першим. Усі сухі інгредієнти просипаємо крізь сито і поєднуємо. Воду поєднуємо із маслом, додаємо усі сухі складові. Беремо силіконову форму і викладаємо нижній шар, можна не змащувати форму олією. 

Тепер переходимо до шару з гарбуза. Беремо шматки гарбуза і банан і блендером збиваємо до однорідної маси. Додаємо усі інші складові і намащуємо зверху шару з керобом. Ставимо до духовки на 30-40 хвилин при 180 градусах. Перевіряємо на готовність за допомогою зубочистки.

Подавати можна зі збитими вершками чи йогуртом. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme