Названо 3 речовини, які «вбивають» наші судини

Лікар-кардіолог Тамара Огієва розповіла, надмірне вживання яких продуктів підвищує артеріальний тиск, викликаючи всі ознаки гіпертонії. Фахівець також назвала продукти, які знижують тиск

Названо 3 речовини, які «вбивають» наші…

Продукти, що призводять до гіпертонії:

1. Все солоне, особливо, оселедець, солоні горішки та інші снеки, дуже посолене сало. Натрій хлор, тобто сіль кухонна, в кількості понад 5 грамів на день (чайна ложка без гірки) затримує рідину в організмі, що призводить до посилення навантаження на кровоносну систему і серце.

2. Останні дослідження показали, що продукти, що містять амінокислоту тирамін у великій кількості, провокують звуження і спазми судин, що також може призводити до підвищення артеріального тиску. На тирамін багаті шоколад, червоне вино, витримані сири.

3. Продукти, що містять нітрит натрію (це консервант і стабілізатор кольору, який нерідко використовується в м'ясній промисловості для додання приємного рожевого забарвлення ковбас та копченостей). У великій кількості ця речовина погано впливає на судинний тонус, і може викликати скачки тиску.

Продукти, які знижують тиск:

Вони мають бути в холодильнику у кожного гіпертоніка.

- Селера. Її стебла містять фітохімічні сполуки - фталіди, які розслаблюють м'язові тканини в стінках артерій, що дозволяє уникнути судинних спазмів і поліпшити кровообіг. Дослідження показують, що вживання в їжу 100-150 грамів селери на день дозволяє організму отримати оптимальну дозу фталіди.

- Петрушка, а саме сік листя і стебел. З'їдайте в день по дві-три соковиті гілочки цієї корисної пряної трави у свіжому вигляді, додаючи в салат або суп. Сік петрушки має спазмолітичну дію: розширює судини, знімаючи спазми.

- Брокколі. Цей вид капусти є джерелом клітковини, калію, кальцію, магнію і вітаміну С, всіх тих поживних речовин, які допомагають підтримувати артеріальний тиск в нормі. Одна 200-грамова порція брокколі в день допомагає розслабити стінки судин за рахунок заспокійливого впливу на симпатичну нервову систему. Тільки не варто варити або тушкувати капусту довго. Досить хвилин на п'ять опустити в окріп. Адже при інтенсивній термічній обробці вітамін С руйнується.

- Кульбаба. Екстракт «сонячної квітки» допомагає знизити кров'яний тиск, виводячи з організму надлишок натрію без втрати калію. Це дуже важливо, тому що надлишок натрію підвищує кров'яний тиск, а калій допомагає регулювати його на оптимальному рівні. Кульбаба також багата на магній, який розчиняє згустки крові і стимулює вироблення оксиду азоту, допомагаючи розслабити кровоносні судини для поліпшення кровотоку. Навесні і влітку можна додавати в салати свіже листя кульбаби, взимку ж можна купувати суху сировину в аптеці і додавати як приправу до супів і в тушковані страви, радить depo.ua з посиланням на kp.ru.

Раніше depo.ua розповів про три головні плюси рослинної дієти.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme