Лайфхак: Як зробити ідеальну сирну запіканку

Сирна запіканка – не тільки одна з найрозповсюдженіших українських страв, вона ще з першого разу майже нікому не вдається: то гливка, то суха, то опадаэ, зверху горить, а всередині не пропікається

Лайфхак: Як зробити ідеальну сирну запік…

Depo.ua пропонує вам одразу два рецепти сирної запіканки: низькокалорійний і традиційний

Запіканка без борошна, манки і цукру

Чотири яйця, півкіло сиру, три столових ложки меду (або стевія за смаком), по дві столових ложки нежирної сметани і крохмалю, ваніль, ізюм, розпушувач.

Жовтки відокремлюємо від білків, жовтки збиваємо з ванільним цукром і медом. Додаємо всі інші інгредієнти, даємо постояти десять хвилин. Обережно вмішуємо білки. Підсолюємо. Викладаємо суміш на деко, змащене маслом і відправляємо у розігріту духовку на 30-40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Традиційна запіканка як в дитячому садку

На півкіло сиру: одне яйце, по дві столові ложки манної крупи, розтопленого вершкового масла, цукру і сметани, сто грамів ізюму, пакетик ванільного цукру, половина пакетика розпушувача і дрібка солі.

Родзинки замочуємо в окропі.

Сир перетираємо до однорідної маси. Яйця збиваємо з цукром, додаємо їх до сиру, туди ж додаємо манну крупу, розтоплене масло та інші інгредієнти. Даємо постояти півгодини, щоб манка набухла і забрала зайву вологу.

Деко змащуємо маслом, викладаємо туди тісто і ставимо його в розігріту духовку на півгодини.

Лайфхаки для сирної запіканки:

Сир для запіканки краще брати середньої жирності і перед приготуванням перетерти його до однорідної маси.

Чим краще ви зіб'єте яйця, тим пишнішою вийде запіканка. Вмішувати збитий білок в тісто треба обережно, щоб структура тіста залишалася пористою.

Якщо замість борошна ви використовуєте манну крупу, слід пам'ятати, що вона краще за борошно забирає вологу, тож манку треба додавати обережно. Змішайте її з іншими інгредієнтами і дайте настоятися хоча б півгодини, щоб манка набухла.

Як варіант, можна використовувати залишки готової манної каші, тоді сирна запіканка вийде ще ніжнішою.

Якщо ви бачите, що манки забагато, додайте трохи молока чи вершків. Додаткове яйце краще не давати, тому що надлишок яєць зробить текстуру запіканки "гумовою"

Чим більш рідким буде ваше тісто, тим ніжнішою вийде запіканка.

Для того, щоб запіканка довше залишалася пишною та м'якою, слід додати трохи крохмалю і розплавленого вершкового масла.

Випікати запіканку слід в духовці, завчасно розігрітій до 180 градусів.

Щоб готова запіканка не розвалилася, дайте їй охолонути і вже потім діставайте з форми. Якщо ви готуєте її в мультиварці, то після сигналу про закінчення процесу залиште запіканку на режимі "Підігрів" на 20 хвилин. потім можна діставати, охолоджувати і подавати.

Якщо ви переборщили з сухими інгредієнтами і запіканка вийшла сухою, трохи просочіть її перед подачею сиропом, вершками, молоком.

Замість родзинок можна використовувати подрібнені фініки без кісточок, сушений інжир, банани та інші солодкі фрукти і ягоди. Засушені перед додаванням в тісто треба замочити в окропі.

Можна приготувати і несолодку запіканку, додавши замість фруктів і цукру заздалегідь приготовані овочі. При використанні соковитих овочів треба дати в тісто більше манки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme