Як боротися з закрепом: Поради дієтологині Оксани Скиталінської

Проблема закрепів знайома кожному, але при правильному підході її виникненню можна запобігти

Журналіст відділу «Життя»
Як боротися з закрепом: Поради дієтологи…
Фото: Pixabay

Відома дієтологиня Оксана Скиталінська в Instagram розповіла про проблему закрепів і її подолання, передає Depo.ua.

Зокрема, дієтологиня зазначає, що випорожнення кишківника у кожного є індивідуальним і відбувається по-різному. 

"У багатьох людей ранок починається з туалету. Не того, щоб помитися, причесатися, а у прямому сенсі – щоб випорожнитися. Комусь достатньо випити склянку води, комусь – чашечку кави, а хтось має порухатися, щоб активувати кишківник", – зазначає вона.

Чому частіше випорожнення відбувається вранці

Насправді не існує правил, коли саме потрібно спорожняти кишківник. Головне робити це, коли хочеться і щодня. Хтось робить це вдень, хтось ближче до ночі. Це нормально, проте найчастіше дефекація відбувається зранку. 

"Вночі кишківник відпочиває разом із нами, шлунок порожній, інервація органів травлення також неактивна. Але варто нам що-небудь вкинути у шлунок, як моментально запускається шлунково-кишковий рефлекс: кишківник рухається і разом з ним рухається до "виходу" все, що було в ньому", – пояснює дієтологиня.

Чому відбуваються закрепи

Попри те, що позбутися зайвого хочеться кожному, не у всіх процес дефекації налаштований ідеально. Дехто не може похвалитися щоденним випорожнення, а хтось не буває у туалеті і по декілька днів. 

"Дуже часто причини – у спожитій їжі. Якщо вона містить різну клітковину, жир, мінеральні речовини, природні кислоти, це підсилює моторику кишківника", – каже лікарка.

Важливу роль у процесі травлення відіграє клітковина, тобто, неперетравлювані компоненти їжі.

"Якщо у раціоні присутня достатня кількість клітковини, кишківник має усі умови, аби працювати як годинник. Якщо клітковини мало, а у меню переважають макарони, солодощі, випічка, картопляне пюре, а овочі відсутні, то скільки не тужся, нічого не вийде, максимум, пшик", – зазначає дієтологиня. 

Ще однією важливою причиною закрепів є хвороби шлунково-кишкового тракту. 

Закреп: що робити

В першу чергу треба переглянути свій раціон. Дієтологиня Оксана Скиталінська пропонує звернути увагу на наступні харчі, які мають розв'язати проблему закрепів та відновити щоденне випорожнення кишківника. Саме ця їжа сприяє полегшенню випорожнення.

Продукти, які підсилюють моторику кишківника

  • жирні продукти (олія, масло, жирні молочні продукти)
  • м'ясо з хрящами та чималою кількістю сполучної тканини
  • жирні сорти м'яса та риби
  • житній та висівковий хліб
  • бобові
  • вівсяна, ячна та кукурудзяна крупа
  • розмочені сухофрукти (окрім груші та чорниці)
  • кислі фрукти та ягоди, а також яблука, сливи та виноград
  • сири овочі, особливо капуста та буряк 
  • кислі фруктові соки та овочеві соки
  • холодні газовані напої

Що робити вранці, аби сходити до туалету

Існують деякі прийоми, які допоможуть при делікатній проблемі закрепів.

  1. Лежачи у ліжку рукою у кулаку помасажувати передню черевну стінку круговими рухами за годинниковою стрілкою, а потім проти.
  2. Випити склянку води кімнатної температури. Можна додати чайну ложку меду, адже солодке стимулює перистальтику кишківника.
  3. Розжувати ретельно невеликий шмат сала або випити чайну ложку будь-якої олії.
  4. Аби ваш кишківник був у правильному фізіологічному положенні, використовувати спеціальну підставку для ніг під час сидіння на унітазі. 
  5. Щодня з'їдати середню порцію свіжого салату, заправленого сумішшю оливкової та нерафінованої соняшникової олій. 
  6. На вечерю з'їдати овочеве пюре із запеченого буряка, моркви, гарбуза з олією. На десерт – декілька штук розмоченого чорносливу та кураги.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme