Як правильно готувати дріжджове тісто: 23 тонкощі
Приготування дріжджових пирогів - ціле мистецтво, якому при бажанні можна навчитися
- Головна
-
20 січня 2015 05:24
depo.ua розповість про різні нюанси приготування і випікання дріжджових виробів.
1. У приміщенні, де обробляють тісто, не повинно бути протягів: вони сприяють утворенню щільної скоринки на пирозі.
2. При замішуванні дріжджового тіста всі продукти повинні бути кімнатної температури, оскільки продукти з холодильника заважають тесту підніматися.
3. Для дріжджових виробів рідина (молоко або вода) повинна бути підігрітою до 30-35ºС. Адже якщо температура рідини буде більш низької або високої, дріжджі можуть втратити свою активність.
4. Тісто слід обминати тільки сухими руками.
5. Перед тим, як відправити виріб в духовку, воно має підійти протягом 15-30 хвилин (залежно від розміру). Дайте тесту повністю розстоятися. При неповній розстійці воно може погано піднятися, а пироги будуть довго пропікатися.
6. У дріжджове тісто найкраще додавати нерозтоплене вершкове масло, оскільки розтоплене масло робить тісто важчим.
7. Молоко покращує смак і аромат дріжджових пирогів, а у готового виробу скоринка виходить блискуча і красива.
8. Дріжджі для тіста вибирайте свіжі, з приємним запахом. Найкраще перевірити дріжджі заздалегідь. Для цього приготуйте маленьку порцію опари і присипте борошном. Якщо через півгодини на поверхні не з'являться тріщини, значить, дріжджі погані.
9. При надлишку цукру в тісті сповільнюється бродіння дріжджів, пироги виходять менш пишними, швидко «рум'яняться» і навіть можуть підгоріти.
10. Розм'якшені жири додають в кінці замісу тіста або навіть при його обминанні, від цього якість тесту покращиться.
11. Чим менше в тесті рідини і більше жиру, тим більше повітряними і розсипчастими виходять пироги.
12. Тонке тісто буде легше розкачати, якщо обернути качалку чистим полотняним рушником.
13. Щоб готові пироги вийшли більш ніжними і повітряними, в тісто додавайте тільки жовтки.
14. Сіль завжди додають у тісто лише тоді, коли опара вже відбродила.
15. Перш ніж додати в тісто родзинки, обваляйте його в борошні.
16. Якщо тісто вже підійшло, але у вас немає можливості поставити його в духовку, накрийте пироги змоченим папером, попередньо струсивши з нього воду.
17. Високі вироби випікаються на невеликому вогні, щоб вони рівномірно пропеклися.
18. Щоб низ пирога з начинкою залишався сухим, злегка присипте тісто крохмалем і лише потім вже викладайте начинку.
19. Опара не повинна перестаюватися, оскільки це погіршує якість тіста. Досить 3 годин, але обов'язково в теплому приміщенні.
20. Дріжджові пироги можна змастити молоком, а при бажанні присипати зверху сіллю, кмином або маком.
21. Закриті пироги перед випічкою змащують збитим яйцем, молоком або сиропом. Завдяки цьому на готовому виробі з'явиться апетитний глянець. Найкрасивіший блиск вийде при обмазуванні пирога жовтками.
22. Якщо пиріг складно зняти з деки, його потрібно відокремити за допомогою нитки.
23. Гарячі пироги краще не різати. Але якщо це необхідно, нагрійте ніж в гарячій воді, швидко витріть і приступайте до нарізки.
Раніше Аніта Луценко поділилася рецептом апельсинового пирога.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 09:25Сили оборони "пакетизували" уже понад 473 тисячі рашистів
- 08:44У ніч проти 4 травня ворожі дрони атакували Дніпровщину та Харківщину
- 08:26Триває ліквідація наслідків масованої атаки дронів росії по Харкову, - ДСНС (ФОТО) ФОТО
- 08:18 У Генштабі ЗСУ оприлюднили оперативне зведення з фронту
- 23:44Хокейна збірна України виграла чемпіонат світу у своєму дивізіоні
- 22:52Українські виробники безпілотників зможуть отримати гранти від держави
- 21:34Експерт: Ударами по НПЗ росії СБУ саджає путіна на болючий шпагат
- 21:05 На фронті загинув громадський активіст Дмитро Лисенко ФОТО
- 20:17Кабмін виділив 1 млрд гривень на закупівлю шкільних автобусів
- 19:04На Донеччині богослужіння до Великодня звершуватимуть без парафіян
- 18:03Тиждень в ефірі. Як будили українців в ранковому шоу "Прокидайся!"на "Ми-Україна+"?
- 17:10 Генштаб ЗСУ: Минулого місяця окупанти 444 рази застосували хімічну зброю
- 16:13Київ досі захищає водна лінія оборони, яка з'явилася на початку війни завдяки Олександру "Тихоходу", — експерт
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 15:36Головний матч хокейного сезону: сьогодні на збірну України чекає фінал чемпіонату світу
- 15:15Зеленський присвятив день безпековій ситуації на Хмельниччині (ВІДЕО) Відео
- 14:54Наживався на біді: Псевдо сбушник видурював гроші у сімей українських полонених
- 14:31Львів'янка намагалася вивезти до Польщі скрипку Страдіварі (ФОТО) ФОТО
- 14:04У столиці судитимуть депутатів за ухилення від військової служби