Історія на тарілці: Як завдяки факапу людство отримало популярний шоколадний десерт

Цей десерт, який народився у Франції, називають не тільки фонданом, а й шоколадним суфле

Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Як завдяки факапу лю…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Що таке фондан: історія десерту, який підкорив світ

фондан

Фондан - це популярна французька десертна страва, кекс з шоколадного бісквітного тіста. Його особливістю є тверда хрустка оболонка і рідка серцевина.

Для фондану готується бісквітне тісто з додаванням вершкового масла і великої кількості гіркого шоколаду. Тісто заливається в формочки і запікають у духовці. Цей десерт вважається складним в приготуванні, оскільки фондан необхідно точно витримати в духовці так, щоб збереглася рідка серцевина з хрусткою скоринкою зовні.

Цей десерт в англомовних країнах має назву lava cake або molten chocolate cake. У європейських країнах також використовується назва petit gateau.

Французька кухня розділяє два варіанти цього тістечка: безпосередньо fondant au chocolat - "шоколад, який тане" і moelleux au chocolat - "м'який шоколад".

Перший варіант майже повністю рідкий, покритий тонкою хрумкою скоринкою; всередині останнього - повітряна м'якоть і тільки невелика рідка серцевина. Кордон відмінності цих різновидів тістечка дуже розмитий, в той чи інший спосіб приготування використовується різні пропорції яєць і борошна, а також різні температура і час запікання.

Цей десерт досить молодий - фондан став всесвітньо популярним лише в кінці XX століття - про його походження сперечаються кілька іменитих кулінарів.

Французький кухар Жан-Джордж Фонгеріхтен стверджує, що вперше приготував його в 1987 році, перебуваючи на посаді шеф-кухарем нью-йоркського ресторану "Лафаєтт" в готелі "Дрейк", і це був не спеціально придуманий рецепт, а просто помилка з його боку.

Однак відомий кондитер і шоколатьє Жак Торр відповідав, що це блюдо вже давно відомо у Франції і називається "шоколадний фондан".

Також поширена версія про те, що його винайшов французький кухар ресторану "Лагійоль" Мішель Брасс, але його рецепт виготовлення тістечка трохи складніший: він заморозив шоколадний крем ганаш і перед випічкою поклав його у центр заготовленого тіста.

Рецепт фондана: як приготувати шоколадний десерт вдома

фондан шоколадний

Інгредієнти:

  • 100 грамів шоколад гіркий
  • 100 грамів вершкове масло
  • 3 яйця
  • 6 ст.л. цукру
  • 4 ст.л. борошна

Як приготувати:

  1. Шоколад розтопити і додати розм'якшене вершкове масло.
  2. Яйця з цукром збити до білого і перемішати з шоколадною масою, в кінці ввести просіяне борошно.
  3. Замісити акуратно тісто і вилити у формочки.
  4. Випікати при 210 градусах протягом 10 хвилин.
  5. Подавати з ягідним соусом і ванільним морозивом.

Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідав, як рагу врятувало французів від загибелі.

 

 

 

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme