Історія на тарілці: Як рагу врятувало французів від загибелі

Ця овочева страва підійде для раціону любителів м'яса та вегетаріанців, а її історія не залишить байдужим 

Ольга Черниш
Перша заступниця головного редактора
Історія на тарілці: Як рагу врятувало фр…
Фото: Pixabay

У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua розповість про походження найвідоміших страв та розкриє цікаві рецепти. 

Що таке рагу: значення слова та цікава легенда

рагу

Слово "рагу" французького походження, і перекладається як "збуджувати апетит".

Точна історія виникнення страви невідома, але у неї є своя легенда. Деякі вважають, що страву вигадали французи під час Сторічної війни з Англією і за вельми екстремальних умов.

Мовляв, під час облоги англійцями мешканці Лангедока потерпали від голоду. Навіть замислювали сміливі вилазки, аби ризикнувши життям, роздобути провіант під носом у ворога.

Під час розмови розвели багаття прямо на головній площі, на нього поставили казан, а містяни вкинули посудину рештки продуктів. З варева вийшла непогана вечеря, яка допомогла французам протриматися до підмоги. А коли ворога відбили, влаштували свято. Рагу ж на ньому символічно стало головним частуванням.

Та й подали страву у тій самій посудині - жаростійкому казані касуле стало символом загального єднання - рагу касуле (le cassoulet).

Пізніше рагу стало популярним і у світському товаристві. У традиційному варіанті його подавали як закуску. М'ясо, боби і томати тушкували на повільному вогні, доки маса ставала більш-менш однорідною. У гущу додавали пиво або вино, а також чорний хліб.

В Україні ж рагу у французькому варіанті і під цією назвою стало популярним у XVIII столітті, коли запанувала мода на все французьке.

Наразі ж рецептів рагу - незліченна кількість. Не дивно, що світові зірки нерідко називають цю страву своєю улюбленою, адже обрати рагу на власний смак - зовсім нескладно. Наприклад, Шарліз Терон ласує рагу з сосисками, а Різ Візерспун надає перевагу вегетаріанським варіантам.

В кухнях багатьох країн вважають рагу своєю національною стравою. Зокрема, на Заході полюбляють рагу по-ірландськи. Ця страва готується з баранини, картоплі, цибулі, з додаванням петрушки і кмину. М'ясо ріжеться невеликими шматочками, а овочі - буйно. Складові заливаються водою і протягом години тушкуються.

Щоправда, є у цього варіанту і супротивники. Наприклад, у романі Агати Крісті "Палець, що рухається" героїня вважає рагу по-ірландськи недостравою.

"Ірландське рагу? Тоді це, скоріше, собачий обід, ніж ланч. Я знаю, здебільшого це картопля з підливою ..." - каже вона.

А на деяких страва наганяє романтичні думки.

"Чоловіки - як рагу. Їх треба довгенько потримати на маленькому вогні", - писав у своєму творі Фредерік Бегбедер.

Рецепт рагу

рецепт рагу

Складові:

  • Курячий бульйон - 2 стакани
  • Сік томатний - 1.50 стакан
  • Тофу - 350 г
  • Суцвіття цвітної капусти - 1 стакан
  • Цибуля - 0.5 шт
  • Солодкий перець - 1 шт
  • Морква - 1 шт
  • Натертий часник - 1 ч.л.
  • Олія - 1 ст.л.
  • Насіння кунжуту - 2 ст.л
  • Спеції

Приготування:

 

  1. Відварюємо цвітну капусту і моркву впродовж семи хвилин. Нарізаємо овочі і тофу.
  2. У каструлі розігріваємо олію, смажимо інгредієнти кілька хвилин. Після додаємо бульйон, сік, часник та інші спеції.
  3. Тушкуємо до готовності (близько 20 хвилин).
  4. При подачі на стіл посипаємо рагу смаженими кунжутним насінням.

Фото: Pixabay

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme