Історія на тарілці: Салат "з нічого", що підкорив світ

Салат "Цезар" має доволі цікаву та давню історію, а його початкові складові відрізняються від сучасних інгредієнтів салату 

Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці:  Салат "з нічого", щ…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Салат "Цезар": хто придумав і які складові входять до автентичного рецепта 

Ходять чутки, що "Цезар" якось пов'язано з однойменним римським імператором, мовляв, в кухаря Гая Юлія нічого не залишилося, крім зелені, сухого хліба і соусу, але насправді страва значна молодша.

Цезар Кардіні

В двадцяті роки минулого сторіччя італійський емігрант Цезар Кардіні відкрив на території Мексики в місті Тіхуана, в 20 милях від міста Сан-Дієго, ресторанчик "Caesar's Place". Таке розташування було дуже вигідним, бо в США лютував сухий закон, тож всі бажаючі хильнути чарку американці швидко "протоптали" стежку до них у заклад.

Caesar's Place (1925 рік). Джерело

В один з Днів Незалежності, а саме 4 липня 1924 року, в ресторані братів Кардіні був аншлаг – зірки Голлівуду масово завітали до них, щоб справити свято. З випивкою "У Цезаря" проблем не було, от з закусками справи йшли проблематично: всі пристойні запаси скінчилися, а найближчі магазини вже було закрито.

В Цезаря залишилися тільки яйця, оливкова олія, салат ромен, хліб, соус вурстер, пармезан і часник і кмітливий італієць просто змішав ці інгредієнти, представивши це публіці як новий салат від шефа. Він натер тарілку часником, виклав на неї салатні листя, полив олією, розбив туди яйця, опущені в окріп рівно на одну хвилину, додав тертий сир, лимонний сік і грінки.

Джерело

Таку історію розповідала журналістам донька Цезаря Кардіні Роза.

Анчоуси додав в салат брат Цезаря Алекс (він згодом долучився до бізнесу брата), коли частував ним американських льотчиків з Сан-Дієго, скромно назвавши страву "Салатом авіатора". Цезар був категорично проти нововведення, наполягаючи, що вустерського соусу цілком достатньо, щоб у салату з'явився пікантний рибний присмак.

Джерело

Згодом Алекс переїхав до Мехіко, відкрив три ресторани і подавав в них салат "Цезар" під назвою "Оригінальний салат Алекса Кардіні "Цезар". В принципі, все по чесному. Але завдяки письменниці Діані Кеннеді, якій Алекс Кардіні розповів свій рецепт, в світі вважається, що класичний "Цезар" має містити анчоуси.

Щоправда, партнер Алекса Кардіні Пол Маджіорі заявляв, що зробив перший салат "Цезар" в 1927 році для американських льотчиків з Сан-Дієго, а ще один італієць - Лівіо Сантіні стверджував, що він зробив салат з рецептів його матері на кухні ресторану Цезаря, коли йому було 18 років, і що Цезар взяв рецепт від нього.

З роками страва зазнала додаткових змін. Завдяки дружині англійського принца Едварда VIII Уолліс Сімпсон, яка завітала до ресторану в Тіхуані спеціально щоб скуштувати знаменитий салат, всі почали їсти його з ножем і виделкою, а не руками, як раніше.

Потім, щоб страва була більш ситною, до неї почали додавати куряче філе, креветки, фрикадельки, чи яйця-пашот.

Вже до 50-х років салат завоював звання кращого кулінарного витвору, що з'явився в Америці в XX столітті. За статистикою на 1990 рік кожен четвертий салат, що подається в кафе США, був приготований за подобою того самого, першого рецепта Кардіні.

Після смерті Цезаря його справу продовжила донька – Роза.

В 1988 році в Тіхуані вона провела зустріч на 3000 людей, під час якої відтворила сцену за участю свого батька: вона знову приготувала "Цезар", вручну наламавши салат рамен. Через кілька років Роза продала сімейний бізнес, поїхала в Сан-Дієго, де займалася благодійністю аж до своєї смерті.

Салат "Цезар": рецепт

салат цезарь

ІНГРЕДІЄНТИ

Для соусу "Цезар"

Рослинна олія — 4 ст.л.

Анчоуси в олії — 100 г.

Вустерський соус — 1 ст.л.

Діжонська гірчиця — 1 ч.л.

Соєвий соус — 1 ст.л.

Яйце — 2 шт.

Тертий пармезан — 2 ст.л.

Лимонний сік — 1 ч.л.

Зерниста гірчиця — 1 ст.л.

Оливкова олія — 1 ст.л.

Або

Часник - 2 зубчики

Лимон

Гірчиця - 1 десертна ложка

Яєчний жовток - 2 шт.

Оливкова олія - 100мл

Для салату:

Помідори черрі — 100 г.

Тертий пармезан — 1 ч.л.

Рослинна олія — 1 ч.л.

Салат ромен — 10 г.

Яйце пашот — 2 шт.

Обсмажене куряче філе – 200 гр

Сухарики

Пара зубчиків часнику.

ЯК ГОТУВАТИ:

Для соусу відваріть яйця одну хвилину в окропі. Дістаньте, очистьте, змішайте їх та інші інгредієнти в блендері.

В альтернативному, більш простому варіанті соусу просто змішайте 2 ст. ложки лимонного соку, десертну ложку гірчиці, 2 яєчних жовтки, 2 роздавлених зубчиків часнику і вимішуйте віночком або міксером, поступово додаючи олію, доки соус не загусне.

Щоб приготувати сухарики, хліб очистіть від корок, наріжте кубиками, збризніть водою, в який додано подрібнений часник і випікайте в розігрітій духовці 5-7 хвилин.

В окремій посудині змішайте салат, розрізані навпіл помідори, заправте соусом та перемішайте.

Тарілки натріть часником, розкладіть салат, додайте стружку пармезану, грінки і куряче філе

Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme