День народження чипсів: як "саратогські луски" заробили мільярди доларів

24 серпня відзначається Всесвітній день чипсів 

День народження чипсів: як "саратогські…

Depo.ua розкаже, як ця страва з'явилася, і скільки грошей принесла винахіднику.

24 серпня 1853 Джордж Крам - темношкірий шеф-кухар ресторану при готелі Moon's Lake Lodge в містечку Саратога-Спрінгс (штат Нью-Йорк) вперше приготував картопляні чипси.

Легенда про появу чипсів

Один відвідувач відмовився від поданої йому смаженої картоплі, заявивши, що брусочки нарізані занадто товсто. І тоді Крам настриг картоплю скибочками паперової товщини і, присипавши сіллю, обсмажив їх до хрускоту в киплячій олії.

На подив кухаря клієнт був у захваті від нового блюда. Незабаром "Саратогські лусочки" (Saratoga Chips) завоювали популярність і стали фірмовою стравою в закладі.

У 1860 році Крам відкрив власний ресторан, на столах якого завжди стояв кошик з картопляними чипсами.

У 1890 році торговець з міста Клівленда Вільяма Теппендена почав продавати чипси з фургона на вулиці. Вони подавалися покупцям у паперовому пакеті, прикрашеному рекламою закладу Теппендена.

У 1926 році Лора Скаддер запропонувала упаковувати чипси у вощений папір. В результаті відпали проблеми пов'язані зі зберіганням і перевезенням на далекі відстані. До того ж і продавцям вже було менше роботи: покупці могли самі брати пакетики зі стійки магазину.

В кінці 1950-х років чипси стали найрекламованішим продуктом на американських телеканалах.

У 1970 смаженої картоплі вперше було продано більш, ніж на $1 млрд.

Сьогодні тільки в одній Америці щорічно продається чипсів більше, ніж на $6 млрд.

Чипси стали одним з найпоширеніших і найулюбленіших продуктів. З'явилися чіпси з моркви, буряка, редьки, яблук та екзотичних фруктів.

Рецепт чипсів: як смачно і швидко приготувати картопляні чипси вдома

Інгредієнти:

2 великі картоплі,

рослинна олія,

білий або чорний мелений перець,

сіль.

Приготування:

Картоплю очистити. Якщо вона молода, шкірку залиште. Викласти на паперовий рушник, щоб підсохла.

В цей час почистити часник і дрібно нарізати.

Пучок кропу розділити на дві частини, одну з них порізати.

На плиту поставити неглибоку і широку ємність, налити олію. Покласти в олію подрібнену зелень і часник.

Картоплю нарізати тоненькими кружальцями, можна на комбайні – за допомогою овочерізки.

Підготовлену картоплю викласти в ємність з пряною олією, накрити кришкою і струснути, щоб кожен шматочок просочився олією. Кришку зняти, а картоплю залишити на півгодини.

На дно форми або дека покласти пергамент. Це треба зробити так, щоб краї паперу не виступали, інакше згорять. Зверху викласти картоплю в один шар.

Форму з картоплею відправити в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Якщо бажаєте отримати більш хрусткі ласощі, треба збільшити час приготування в півтора рази.

Дістати чипси з духовки, після охолодження перекласти в гарний посуд і посипати кропом. Можна подавати зі сметаною.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme