Чим замінити солодке і як приготувати корисні десерти: Поради і рецепти на кожен день
Люди все частіше обирають корисні десерти без цукру, купуючи або готуючи їх самостійно
Дієтологи стверджують, що людина з нормальною масою тіла може з'їдати близько 50 г солодощів на день. Але ті, хто приділяє особливу увагу харчуванню, повністю відмовляється від традиційних ласощів на користь дієтичних солодощів. Depo.ua розібрався, чим можна замінити солодке і не відчувати себе обділеним. Також ми розповімо, які корисні солодощі можна приготувати самостійно і опублікуємо рецепти.
Чим замінити солодке: ТОП-7 корисних ласощів і їх рецепти
Замінивши звичні цукровмісні продукти на ці ласощі, можна не тільки поліпшити самопочуття, але і привести себе у форму. Однак тут, як і багато в чому, діє правило — все добре в міру.
Фруктова пастила
Фото: zelenasadyba.com.ua
Питання про те, як готувати пастилу, люди ставлять все частіше. Справжня домашня пастила містить багато корисних речовин, зокрема клітковину і пектин — вони знижують відчуття голоду, а також регулюють рівень цукру і холестерину в крові. Кількість певних вітамінів в пастилі залежить саме від того, з яких фруктів або ягід вона виготовлена.
Пастила фруктова заряджає енергією, підіймає настрій, зміцнює нігті та волосся, допомагає впоратися зі стресом.
Рецепт бананово-ягідної пастили з яблуками
Поєднання фруктів і ягід робить пастилу смачною і ситною.
Інгредієнти:
- яблуко — 4 шт.
-
банан — 2 шт.
-
ягоди (будь-які) — на смак.
Покрокове приготування
-
Ріжемо невеликими шматочками фрукти, поміщаємо їх у блендер і подрібнюємо разом з ягодами.
-
На піддон сушарки або деко (якщо пастила буде сушитися в духовці), кладемо пергамент з силіконовим покриттям. Тонким шаром викладаємо кашу з ягід і фруктів.
-
Включаємо сушку на підігрів 65 градусів, в духовці температура повинна бути близько 40 градусів. Сушимо в електроприладі до практично твердого стану 1-2 дні. У духовці цей процес буде відбуватися швидше (близько чотирьох годин). Але під час приготування пастили в духовці обов'язково потрібно відкрити дверцята.
Сухофрукти
Якщо потрібно швидко перекусити, то фініки, чорнослив, інжир або курага стануть відмінною заміною льодяникам або шоколаду. По-перше, вони повністю натуральні — містять клітковину, мінерали та антиоксиданти. По-друге, відмінно чистять кишківник, корисні при анемії й захворюваннях серця. Важливо також пам'ятати, що сухофрукти калорійні, тому захоплюватися ними не варто.
Рецепт домашніх цукерок з сухофруктами
Ці солодощі можна готувати з будь-яких сухофруктів, щоразу змінюючи пропорції.
Інгредієнти:
- родзинки — 200 г
- курага — 250
- чорнослив — 200 г
- мигдаль — 200 г
- кокосова стружка — 80 г
Покрокове приготування
-
У блендер поміщаємо горіхи й перемелюємо їх до стану дрібної крихти. За таким же принципом подрібнюємо родзинки та змішуємо з горіхами.
-
Перемелюємо курагу і чорнослив, після чого висипаємо до родзинок з горіхами. Ретельно перемішуємо.
-
Формуємо із загальної маси невеликі цукерки та обвалюємо їх в кокосовій стружці.
Мармелад
Ці ласощі — також гідна заміна купленим солодощам. Зазвичай в рецепти домашнього мармеладу входить натуральний рослинний загущувач агар-агар або пектин, тому його можуть їсти навіть вегетаріанці. Мармелад з цих загущувачів має позитивний вплив на організм. Наприклад, агар-агар, який отримують з водоростей, покращує перистальтику шлунку і допомагає позбутися організму від токсинів. Пектин знижує рівень холестерину і сприяє регенерації шкіри.
Рецепт мармеладу без цукру
Приготувати мармелад самостійно — легко, а щоб вийшло ще й корисно, в рецепт краще не додавати цукор, адже десерт і так вийде солодким завдяки меду і фруктам.
Інгредієнти:
- банан — 2 шт.
- агар-агар — 10 г
- ківі — 2 шт.
- вода — 30 г
- мед — 1 ч. л.
Покрокове приготування
-
Агар-агар залийте водою і залиште на 10-15 хвилин.
-
Фрукти очистіть і подрібніть в блендері з медом. Пюре на невеликому вогні доведіть до кипіння, додайте агар-агар і проваріть ще кілька хвилин.
-
Масу розлийте в силіконові форми й залиште для застигання на 4-5 годин.
Зефір
У яблуці міститься залізо, цинк, фосфор, вітаміни В і С, які зміцнюють імунітет і стимулюють мозкову діяльність. Тому зефір, основним інгредієнтом якого є яблучне пюре, в низці не тільки смачних, але і корисних десертів. А цукор можна запросто замінити медом.
Рецепт домашнього зефіру без цукру
Цей рецепт — для тих, хто любить готувати дієтичні солодощі.
Інгредієнти:
- яблука — 3 шт.
- яєчні білки — 30 г
- мед — 350 г
- вода — 50 мл
- агар-агар — 10 г
- малина (або інші ягоди) — 100 г
Покрокове приготування
-
Яблука очистіть від шкірки та насіння, наріжте на шматочки. Додайте до них ягоди, воду і проваріть до стану пюре.
-
Подрібніть масу за допомогою блендера. Якщо пюре вийшло рідким — проваріть ще кілька хвилин. Щоб в зефірі не траплялися кісточки від ягід і він був більш повітряним, можна протерти пюре через сито.
-
Додайте 150 грамів меду в пюре — краще брати рідкий мед, щоб зефір не розпливався під час готування.
-
Агар-агар залийте водою і залиште на 15 хвилин. Додайте туди залишки меду.
-
Білок розділіть на дві частини: одну з них збийте міксером, а іншу — додайте до пюре. Пюре з білком також збийте міксером, додайте туди вже збиту половину майбутнього зефіру.
-
Агар-агар з медом поставте на вогонь і почекайте, поки загущувач повністю розчиниться.
-
Влийте сироп з агар-агаром у фруктово-ягідне пюре і збийте міксером ще 2-3 хвилини. Суміш збільшиться в розмірі та стане світлішою.
-
За допомогою кондитерського шприца або іншим способом помістіть рідкий зефір на пергамент і дайте йому застигнути близько 20 годин.
Агар-агар починає густішати вже при 40 градусах, тому працювати з ним треба швидко.
Халва
Попри високу калорійність, халва є одним з головних десертів пісного столу. В її складі міститься залізо, кальцій, цинк, магній. У невеликих кількостях продукт покращує кровообіг, роботу нервової системи, стимулює мозкову діяльність. Приготувати халву нескладно вдома.
Рецепт домашньої халви без цукру
Продуктів потрібно всього три, а часу — мінімум.
Інгредієнти:
- насіння соняшникове — 200 г
- арахіс — 150 г
- мед — 2 ст. л.
Покрокове приготування
-
Окремо обсмажуємо горіхи й насіння. Розміщуємо їх в блендер і перемішуємо до густої маси — повинна вийти масляниста суміш.
-
Викладаємо масу в місткість і ретельно перемішуємо з медом.
-
Невелику форму застилаємо пергаментним папером або харчовою плівкою, викладаємо суміш і розрівнюємо.
-
Ставимо майбутню халву в холодильник на 2-3 години або в морозилку на 15 хвилин. Дістаємо і розрізаємо на шматочки.
Молочний коктейль
Багато хто звик до молочних коктейлів з джемом або топінгом і великою кількістю цукру. Але якщо готувати напій тільки з додаванням фруктів, виходить набагато корисніше. Молочний коктейль — джерело білка, кальцію, вітамінів і мікроелементів. Якщо вибрати знежирене молоко, то калорійність напою буде нижчою.
Рецепт молочного коктейлю без цукру
Завдяки тому, що в цей напій входить банан і не має підсолоджувачів, його можна віднести до категорії "Корисні солодощі". Банан в сезон часто замінюють полуницею та іншими ягодами.
Інгредієнти (на дві порції):
- молоко — 600 мл
- банан — 1 шт.
- кориця мелена — щіпка
- какао — 1 ч. л.
Покрокове приготування
-
У місткість вливаємо молоко і додаємо нарізаний шматочками банан і какао. Доводимо до кипіння і проварюємо ще протягом хвилини.
-
Знімаємо з вогню і подрібнюємо блендером до однорідної маси. Готовий десерт посипаємо корицею.
Мед
Якщо дуже хочеться солодкого, а чим замінити не спадає на думку — згадайте про мед. Цей продукт японські медики називають царем натуральних продуктів. Мед додають в чай, випічку, каші, застосовують для лікування простудних захворювань. Але головна його особливість — солодкий смак. Одним з найбільш корисних десертів з медом є згущене молоко.
Рецепт згущеного молока з медом
Такі ласощі сподобаються тим, хто любить згущене молоко, але вважає за краще замінювати магазинні продукти домашньою їжею.
Інгредієнти:
- молоко — 1 л
- мед — 300 г
Покрокове приготування
-
У місткість вливаємо молоко і ставимо на вогонь. Коли молоко злегка нагріється, додаємо до нього мед і розмішуємо, поки він повністю не розчиниться.
-
Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо варитися годину, постійно помішуючи.
-
Коли згущене молоко охолоне, перелийте його в стерилізовані банки та помістіть в холодильник.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя