Через глобальне потепління лосось на Алясці став краще харчуватися

Більш рясна прісноводна їжа, яка з’явилася через потепління клімату, змінила життєвий цикл одного з найважливіших видів лосося в світі

Тепер лосось цього виду живе в прісній воді на рік менше, так як встигає швидше набрати масу, передає Depo.ua з посиланням на EurekAlert!.

Лосось в Алясці в регіоні Брістольської затоки пропускає цілий рік життя в прісній воді, тому що зміна клімату привела до створення більш сприятливих умов в озерах і струмках, які дозволяють молодій рибі рости і набирати вагу набагато швидше. Раніше ці риби проводили до двох років в своїх рідних озерах, перш ніж відправитися в океан, де вони харчуються і досягають зрілості через два-три роки. Тепер вони з більшою ймовірністю відправляться в море тільки через рік.

"Зміна клімату буквально прискорює початок їх життєвого циклу в усьому регіоні. Ми знаємо, що потепління клімату робить річки більш продуктивними для істот, які служать їжею молоди лосося, а це означає, що швидкість їхнього росту прискорюється. Це ставить лосося на траєкторію зростання, яка швидше переносить його в океан", — сказав старший автор Деніел Шиндлер, професор в Школі наук про воду та рибальство.

Більш високі температури в регіоні призвели до того, що озера і річки прогрівалися щовесни раніше, що стимулювало зростання крихітного планктону, який їдять молоді лососі. Ця додаткова їжа істотно швидше відгодовує рибу.

Але цей "стрибок" в прісній воді не обов’язково принесе користь лососеві в довгостроковій перспективі. Та ж сама риба тепер проводить додатковий рік в океані, вимагаючи більше часу для росту і дозрівання. Цей додатковий рік в морі, ймовірно, викликаний кліматичними стрессорами, а також іншими рибами.

Зараз більшість лососів мігрують одночасно у віці 1 року. Це може викликати величезні проблеми, наприклад, в ситуації, коли протягом одного року умови в океані будуть поганими для молодих риб.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme