Як Путіну поставили допінговий мат

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) представило другий звіт, в якому йдеться про корупцію у легкій атлетиці та гріхи Росії

Як Путіну поставили допінговий мат…

Після того, як був представлений перший звіт у листопаді 2015-го, стало зрозуміло, що з Росією ніхто не жартує. У ньому йшлося про те, що ФСБ контролювала роботу Московської антидопінгової лабораторії з подачі найвищого керівництва держави, включаючи людину Путіна - міністра спорту Росії Мутко.

У звіті WADA також говорилося, що екс-президент міжнародної федерації легкоатлетичних асоціацій (IAAF) сенегалець Ламін Діак брав хабарі за те, що приховував корупційні факти. 

WADA рекомендувало відсторонити Росію від участі у змаганнях під егідою ІААФ, позбавити Московську антидопінгову лабораторію акредитації, а її керівника необхідно звільнити, а також слід було довічно відсторонити п'ять російських бігунів на середні дистанції і п'ять російських тренерів за порушення антидопінгових правил.

Щодо участі Росії в Олімпіаді-2016 заява була розмита. Мовляв, ми знаємо, що ФСБ контролювало роботу Московської лабораторії, де знищувалися позитивні допінг-проби російських спортсменів - список у нас є. Здогадуємося, що на Олімпіаді-2014 в Сочі російські спортсмени могли виступати, вживаючи допінг, але доказів не маємо. І російських атлетів, цілком можливо, не допустимо до Олімпіади-2016.

До розслідування підключився Інтерпол. І сьогодні був опублікований другий звіт WADA.

У ньому зокрема йдеться про те, що з подачі президента Росії Володимира Путіна екс-президент IAAF Ламін Діак покривав допінгових спортсменів. 

Діак навіть зазначав про дружбу з Путіним.

Юрист ІААФ Хав Робертс особисто передавав відомості Діаку про дев'ять випадків вживання допінгу російськими спортсменами, запитавши, які дії той планує зробити.

Згідно з документом, екс-президент ІААФ сказав юристу, що "він знаходиться у важкій ситуації, яку може вирішити тільки президент Росії Володимир Путін, з яким його пов'язує дружба". У результаті ніхто з дев'яти підозрюваних спортсменів не взяв участь у чемпіонаті світу з легкої атлетики в Москві, який пройшов у серпні 2013 року, однак атлетична федерація не розслідувала їх порушення.

Політичний удар

Легка атлетика - один з найпопулярніших видів спорту у Росії, а також один з найбільш фінансованих - понад $10 млн на рік витрачає Росія лише на легку атлетику. Прізвища олімпійських чемпіонок Ісінбаєвої (2008, 2012), Чичерової (2012), Кузенкової (2004) та інших гартували славу Росії на весь світ. Є ще Олімпійська чемпіонка-2012 Катерина Лашманова, яка попалася на допінгу. 

Загалом допінговий скандал, а також дискваліфікація ВФЛА і можлива відсутність атлетів на Олімпіаді-2016, - політичний удар по Росії. Таким чином Захід покаже Путіну, що буде з його ЧС-2018. Мовляв, "копнути" під вас можна дуже легко. 

Якщо раніше Росії вдавалося вирішити такі питання, то сьогодні видно, що вплив Путіна помножили на нуль. Буде ще третій звіт і, цілком можливо, що затягуючи остаточне рішення з відстороненням російських атлетів від Олімпіади-2016, Захід переслідує певні цілі домовитися з російським лідером щодо певних геополітичних питань. 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme