Як Путін потрапив у допінговий цугцванг

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) представило другий звіт, в якому йдеться про корупцію у легкій атлетиці та гріхи Росії

Як Путін потрапив у допінговий цугцванг…

Після того, як був представлений перший звіт у листопаді 2015-го, стало зрозуміло, що з Росією ніхто не жартує. У ньому йшлося про те, що ФСБ контролювала роботу Московської антидопінгової лабораторії з подачі найвищого керівництва держави, включаючи людину Путіна - міністра спорту Росії Мутко.

У першому звіті WADA також говорилося, що екс-президент міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) сенегалець Ламін Діак брав хабарі за те, що приховував корупційні факти. 

WADA рекомендувало відсторонити Росію від участі у змаганнях під егідою ІААФ, позбавити Московську антидопінгову лабораторію акредитації, а її керівника - звільнити, а також слід було довічно відсторонити п'ять російських бігунів на середні дистанції і п'ять російських тренерів за порушення антидопінгових правил.

Щодо участі Росії в Олімпіаді-2016 заява була розмита. Мовляв, ми знаємо, що ФСБ контролювало роботу Московської лабораторії, де знищувалися позитивні допінг-проби російських спортсменів - список у нас є. Здогадуємося, що на Олімпіаді-2014 в Сочі російські спортсмени могли виступати, вживаючи допінг, але доказів не маємо, але знайдемо. І російських атлетів, цілком можливо, не допустимо до Олімпіади-2016.

До розслідування підключився Інтерпол. І сьогодні був опублікований другий звіт WADA.

У ньому зокрема йдеться про те, що керівництво IAAF знало, що російські атлети повинні бути дискваліфіковані перед ЧС-2013 в Москві, але ніяк не відреагувало.

Також зазначається, що президент ВФЛА (Всеросійська федерація легкої атлетики) Балахничев посідав високу посаду в ІААФ (скарбник). Це сприяло спрощенню схеми корупції.

WADA зазначає, що корупція була вбудована в IAAF і там не могли не знати про ситуацію в Росії. Рада ІААФ (в яку входить і нинішній президент Коу) знала про масштаби використання допінгу у легкій атлетиці і те, що антидопінгові покарання не застосовуються на практиці, в тому числі щодо спортсменів з Росії.

В корупції були замішані колишній глава ІААФ Ламін Діак і два його сини, радник Діака Хабіб Сіссе, колишній скарбник Валентин Балахничев, колишній глава антидопінгового департаменту Габріель Доллє.

Також глава незалежної комісії WADA Річард Паунд натякнув, що Росія могла купити ЧС-2013 у Москві.

Саме Ламін Діак був організатором корупційних схем у ІААФ і знав про вимагання грошей у спортсменів. Крім того, в корупції замішано набагато більше чиновників ІААФ.

"Юрист ІААФ Хав Робертс, дізнавшись про позитивні допінг-проби російських легкоатлетів перед ЧС-2013 в Москві, передав ці відомості Ламіну Діаку, який дав зрозуміти, що перебуває в складній ситуації, вирішити яку здатний тільки його друг - президент Володимир Путін. Сума контракту на показ ЧС-2013 в Москві зросла з $6 до $25 млн доларів", - йдеться у звіті.

Також говориться: "Передачу телеправ на ЧС у Москві і вибору ВТБ в якості спонсора необхідно дати юридичну оцінку, щоб перевірити легітимність".

Син екс-глави ІААФ Папа Массата Діак зумів домовитися про спонсорський контракт з ВТБ на $25 млн.

Політичний удар

Легка атлетика - один з найпопулярніших видів спорту у Росії, а також один з найбільш фінансованих - понад $10 млн на рік витрачає Росія лише на атлетів.

Раніше Путін заручився підтримкою президента IAAF Діака, який лобіював інтереси Росії. Як доводить розслідування - за гроші.

Прізвища олімпійських чемпіонок Ісінбаєвої (2008, 2012), Чичерової (2012), Кузенкової (2004) та інших гартували славу Росії на весь світ. Є ще Олімпійська чемпіонка-2012 з ходьби Катерина Лашманова, яка попалася на допінгу. Чесно ці медалі були здобуті? Мабуть, розслідування покаже.

Загалом допінговий скандал, а також дискваліфікація ВФЛА і можлива відсутність атлетів на Олімпіаді-2016, - політичний удар по Росії. Таким чином Захід покаже Путіну, що буде з його ЧС-2018 з футболу. Мовляв, "копнути" під вас можна дуже легко - тут же вийшло. 

Якщо раніше Росії вдавалося вирішити такі питання, то сьогодні видно, що вплив Путіна та його людей у спорті помножили на нуль. Буде ще третій звіт і, цілком можливо, що затягуючи остаточне рішення з відстороненням російських атлетів від Олімпіади-2016, Захід переслідує певні цілі. Наприклад, можливість домовитися з російським лідером щодо певних геополітичних питань. 

Але вже сьогодні зрозуміло, що заборона атлетами брати участь у міжнародних змаганнях - це лише початок. Лідер Росії потрапив у цугцванг.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme