Як німець Румменігге хоче повернути європейський футбол у маразм 90-их

Голова правління "Баварії" Карл-Хайнц Румменігге і президент "Ювентуса" Андреа Аньєллі пропонують замінити футбольну Лігу чемпіонів Європейською Суперлігою, ожививши мумію кінця 90-их

Як німець Румменігге хоче повернути євро…

Коли в кінці 90-их на початку 2000-их років у футбольних кабінетах обговорювалася ідея створення ліги для ТОП-20 клубів Європи, головними "заводілами" були італійці. Їх підтримували іспанці, англійці та французи. Італійська Серія А переживала, мабуть, найкращий свій період і вважалася чи не найбагатшою лігою Європи. 

Передовим клубам було мало призових за участь у Лізі чемпіонів та Кубку УЄФА. Їх не влаштовувало, що вони виходять у мінус. Головними винуватцями вважали команди Східної Європи, які вбивають цікавіть до єврокубків. Мовляв, збільшивши кількість зустрічей ТОП-клубів між собою, збільшиться є аудиторія - потечуть рікою гроші. 

Але ця ідея так і померла у головах керівників таких команд, як "Мілан", "Ювентус", "Реал", котрі активно її підтримували. Здавалося,що померла. Але, як виявилося, вона продовжувала жити,нагадуючи про себе у 2011 році.

Тоді Румменігге також говорив, що клуби вийдуть з УЄФА та ФІФА і створять свою лігу. Проте балачки так і залишилися порожніми.

Але нещодавно Румменігге і та президент "Ювентуса" Аньєллі зустрілися в Мілані на конференції з фінансового fair play, де вони обговорили поточний стан і перспективи європейських змагань. На їхню думку, Ліга чемпіонів погано реалізує свій потенціал і приносить клубам менше прибутку, ніж могло б принести змагання такого рівня. Як приклад успішного отримання прибутку функціонери пропонують орієнтуватися на Національну футбольну лігу в США (американський футбол).

"Телеправа на Лігу чемпіонів коштують 1,5 млрд євро проти майже 7 млрд євро у Супербоула (одного лише фінального матчу). При цьому дослідження ринку говорять, що футбольних уболівальників - 1,6 млрд осіб, а шанувальників НФЛ - всього 150 млн. Це має змусити нас переглянути нереалізований потенціал в рамках нинішнього формату футболу", - сказав Аньєллі.

Концепція Європейської Суперліги може розглядатися як заклик до реформи Ліги чемпіонів і правил фінансового fair play, які, на думку багатьох, гальмують розвиток європейських грандів.

"У майбутньому я бачу турнір, що складається з 20 команд з Італії, Англії, Іспанії, Німеччини і Франції. Це змагання буде або під егідою УЄФА, або сторонньої організації", - сказав Румменігге.

Що пропонують

Якщо на початку 2000-их хотіли викинути із Суперліги клуби Східної Європи, то сьогодні справа стосується команд з європейських країн, таких як Нідерланди ("Аякс"), Бельгія ("Андерлехт"), Греція ("Олімпіакос"), Португалія ("Порту", "Бенфіка", "Спортінг"). 

України також немає у планах "Суперліги".

Лише ТОП-5 найкращих світових ліг - все. На щастя, така ідея - утопія. Оскільки УЄФА ніколи цього не допустить, бо це повністю суперечить принципам розвитку європейського футболу. За ідеєю Румменігге та Аньєллі у європейському футболі з'явиться свій "залізний занавіс". 

Ідея Платіні

Набагато кращою виглядає ідея Мішеля Платіні про об'єднані єврокубки. За нею Лігу чемпіонів та Лігу Європи мають об'єднатив один турнір, створивши "Європейську Суперлігу" (так, така сама назва). 

Вона повинна складатися з 80 клубів, розбитих на 20 груп по 4 команди в кожній. Причому країни великої п'ятірки повинні будуть делегувати в новий турнір по шість команд - чотири в основний раунд і дві в сито відбору.

Таке рішення має принести УЄФА та клубам більше грошей. 

Взагалі ідея Європейської Суперліги знайшла велику підтримку в кабінетах УЄФА та футбольних асоціаціях. Тому прийняття рішення про створення такої варто у найближчі роки. 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme