Як німець Румменігге хоче повернути європейський футбол у маразм 90-х

Голова правління "Баварії" Карл-Хайнц Румменігге і президент "Ювентуса" Андреа Аньєллі пропонують замінити футбольну Лігу чемпіонів Європейською Суперлігою, ожививши мумію кінця 90-х

Як німець Румменігге хоче повернути євро…

Коли в кінці 90-х на початку 2000-х років у футбольних кабінетах обговорювалася ідея створення ліги для ТОП-20 клубів Європи, головними "заводілами" були італійці. Їх підтримували іспанці, англійці та французи. Італійська Серія А переживала, мабуть, найкращий свій період і вважалася чи не найсильнішою лігою Європи. 

Передовим клубам було мало призових за участь у Лізі чемпіонів та Кубку УЄФА. Їх не влаштовувало, що вони виходять у мінус. Головними винуватцями вважали команди Східної Європи, які вбивають цікавіть до єврокубків. Мовляв, збільшивши кількість зустрічей ТОП-клубів між собою, збільшиться й аудиторія - потечуть рікою гроші. 

Але ця ідея так і померла у головах керівників таких команд, як "Мілан", "Ювентус", "Реал", котрі активно її підтримували. Здавалося, що померла. Але, як виявилося, вона продовжувала жити, нагадавши про себе у 2011 році.

Тоді Румменігге також говорив, що клуби вийдуть з УЄФА та ФІФА і створять свою лігу. Проте балачки так і залишилися порожніми.

Але нещодавно Румменігге і  президент "Ювентуса" Аньєллі зустрілися в Мілані на конференції з фінансового fair play, де вони обговорили поточний стан і перспективи європейських змагань. На їхню думку, Ліга чемпіонів погано реалізує свій потенціал і приносить клубам менше прибутку, ніж могло б принести змагання такого рівня. Як приклад успішного отримання прибутку функціонери пропонують орієнтуватися на Національну футбольну лігу в США (американський футбол).

"Телеправа на Лігу чемпіонів коштують 1,5 млрд євро проти майже 7 млрд євро у Супербоула (одного лише фінального матчу). При цьому дослідження ринку говорять, що футбольних уболівальників - 1,6 млрд осіб, а шанувальників НФЛ - всього 150 млн. Це має змусити нас переглянути нереалізований потенціал в рамках нинішнього формату футболу", - сказав Аньєллі.

Концепція Європейської Суперліги може розглядатися як заклик до реформи Ліги чемпіонів і правил фінансового fair play, які, на думку багатьох, гальмують розвиток європейських грандів.

"У майбутньому я бачу турнір, що складається з 20 команд з Італії, Англії, Іспанії, Німеччини і Франції. Це змагання буде або під егідою УЄФА, або сторонньої організації", - сказав Румменігге.

Що пропонують

Якщо на початку 2000-их хотіли викинути із Суперліги клуби Східної Європи, то сьогодні справа стосується команд з європейських країн, таких як Нідерланди ("Аякс"), Бельгія ("Андерлехт"), Греція ("Олімпіакос"), Португалія ("Порту", "Бенфіка", "Спортінг"). 

України також немає у планах "Суперліги".

Лише ТОП-5 найкращих світових ліг - все. На щастя, така ідея - утопія. Оскільки УЄФА ніколи цього не допустить, бо це повністю суперечить принципам розвитку європейського футболу. За ідеєю Румменігге та Аньєллі у європейському футболі з'явиться своя "залізна завіса". 

Ідея Платіні

Набагато кращою виглядає ідея Мішеля Платіні про об'єднані єврокубки. За нею Лігу чемпіонів та Лігу Європи мають об'єднати в один турнір, створивши "Європейську Суперлігу" (так, така сама назва). 

Вона повинна складатися з 80 клубів, розбитих на 20 груп по 4 команди в кожній. Причому країни великої п'ятірки повинні будуть делегувати в новий турнір по шість команд - чотири в основний раунд і дві в сито відбору.

Таке рішення має принести УЄФА та клубам більше грошей. 

Взагалі ідея Європейської Суперліги від Платіні  знайшла велику підтримку в кабінетах УЄФА та футбольних асоціаціях. Тому прийняття рішення про створення такої варто чекати у найближчі роки. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme