Брежнєв та "Спортлото", або як Олімпіаду-1980 рятував радянський народ (не дописане)

Олімпіада-1980 у Москві стала першою в історії, яка пройшла у Східній Європі та комуністичній країні. Але найголовніше - це була геополітична помилка партійного керівництва СРСР, без якої могло б і не бути розвалу цього монстра

Брежнєв та "Спортлото", або як Олімпіаду…

Рівно 35 років тому в СРСР тривала Московська Олімпіада. Крім столиці СРСР змагання також приймали Таллін (парусна регата), Київ, Ленінград, Мінськ (футбол), Митищі (кульова стрільба). 

В підсумку Олімпійські ігри, які мали стати перемогою радянського народу, стали першим кроком до розвалу країни.Олімпіада обійшлася СРСР у 2 млрд рублів, а введення військ до Афагністану за півроку до початку Ігор обернулося бойкотом - 65 західних країн відмовилися від участі в Олімпіаді. Через такі кроки СРСР відвідало близько 500 тис. туристів. 

Брежнєв боявся Олімпійських ігор

СРСР подавав заявку на літню Олімпіаду-1976. Тоді у першому турі Москва перемогла Монреаль та Лос-Анджелес. У 1975 році, після перемоги у першому турі, Леонід Брежнєв писав листа завідувачу загальним відділом ЦК КПРС Костянтину Черненко, що, можливо, було б доцільно відмовитися від Олімпіади через дороговизну, сплативши невеличкий штраф МОК. 

Але у другому ті, хто голосував за Лос-Анджелес, підтримали Монреаль. СРСР програв битву, але не війну. 

Була поставлена ціль прийняти Олімпіаду-1980. Для цього партійні "шишки" забили Брежнєву голову тим, що СРСР отримає колосальні прибутки від Ігор. Після того, як той погодився, вони подружилися з ірландським президентом МОК Майклом Кілланіном. Ставші другом СРСР Кілланін порекомендував запросити до країни іноземних журналістів у цілях пропаганди. Іноземні ЗМІ допустили в СРСР, жруналісти їздили країною та видавали матеріали про те, що Радянський Союз готовий до Ігор краще за головного конкурента, яким вдруге поспіль став Лос-Анджелес. 

У підсумку, на виборах за Москву проголосувало 39 країн, за Лос-Анджелес - 20. Пропаганда, дружба з президентом МОК а також те, що десятьма днями раніше столицею зимових Ігор-80 призначили американський Лейк-Плесід, подарували партійній верхівці шанс "пилити" бюджет. 

Як Брежнєв рятував бюджет Олімпіади лотереями "Спортлото"

 

 

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme