Як Димінський зробив з Лужного "сірого кардинала" львівських "Карпат"

"Карпати" очолив Володимир Безуб'як, а Олег Лужний став ледь не головною людиною з дивною посадою

Як Димінський зробив з Лужного "сірого к…

Відхід з клубу хорватського тренера Ігоря Йовічевіча, продаж "Карпат" німецьким інвесторам і тінь Коломойського - все це оточує табір львівського клубу в останні місяці.

Баталії з призначенням головного тренера тягнулися кілька тижнів. Команду мав очолити Олег Лужний, але все вийшло набагато цікавіше.

Чому пішов Ігор Йовічевіч

У хорватського тренера завершився контракт, який почесний президент і власник клубу Петро Димінський вирішив не продовжувати

Хто мав очолити "Карпати"

Спочатку йшла мова про Юрія Дячука-Ставицького - вічного тренера. Пізніше з'явилася кандидатура старшого тренера клубної академії Володимира Безуб'яка. Згодом у процес підключили й Олега Лужного. 

Як з'явилася кандидатура Лужного

Тут історія досить цікава. Лужний - "західняк", львів'янин, свого часу грав у СКА "Карпати". Але вся справа в історії з продажем клубу німецьким інвесторам.

Під час переговорів Димінського з інвесторами портал tribuna.com повідомив, що львівський клуб хоче купити німецька German Pellets - компанія з виробництва спеціальних дерев’яних гранул для палива. Також вона займається засобами для гігієни тварин. Посередником у переговорах виступав Ростислав Штинь - музикант, колишній агент Невіо Скали часів роботи тренера у "Шахтарі", а також у певній мірі діловий партнер Димінського.

За інформацією depo.ua, чисті прибутки German Pellets становлять близько 1 млн. євро на рік. З такими грошима особливо не розгуляєшся на футболі в Україні, тим більше, нереально буде фінансувати такий клуб, як "Карпати" з потужною інфраструктурою. Враховуючи певні українські футбольні реалії та корупційну складову, інвестор вже за рік міг втекти з "Карпат", а клуб "зіграв би у ящик", перетворившись на копію запорізького "Металурга".

Переговори з німцями наразі зайшли в глухий кут, оскільки Димінський не має у своїй власності 100% акцій "Карпат". У ЗМІ пишуть, що певний відсоток мають люди, пов'язані з Ігорем Коломойським і вони не хочуть їх продавати. А німці у свою чергу прагнуть мати 100%-е право власності.

За інформацією depo.ua, переговори продовжуються і остаточно все стане відомо до літа.

Олег Лужний не просто так зв'язався з "Карпатами". Посередник Ростислав Штинь у 2005-році став гендиректором латвійської "Венти", запросивши туди двох "карпатівців" Налепу і Беньо, а також - Олега Лужного. Там у них остаточно склалися ділові стосунки.

Саме пан Ростислав лобіював призначення Лужного на посаду головного тренера львів'ян. Співробітництво цих людей має обопільну вигоду. Мовляв, я лобіюю тебе на посаду тренера, а ти допомагаєш мені. Наразі Штинь - голова міжнародного спортивного товариства "Короля Данила". Воно займається організацією матчу між ветеранами київського "Динамо" та лондонського "Арсенала". Гра повинна відбутися навесні у Львові.

Лужний має потрібні виходи на "Арсенал" та "Динамо", щоб досягти згоди. Не секрет, що матч такого калібру - великі спонсорські вливання, а також заробіток і піар.

Також Штинь має виходина мера Львова Андрія Садового. За інформацією української "Вікіпедії", раніше Штинь був співвласником Агенства Культурно-Інноваційних Програм Данапро (Київ). Воно займалося створенням українсько-німецько-швейцарського консорціуму для участі в інвестиційному конкурсі будівництва стадіону у Львові до Євро-2012. Для участі в конкурсі консорціум запропонував для Львова проект "Колізей", але умови і його результати не дали можливості консорціуму реалізувати даний проект.

Хто очолив "Карпати"

Володимир Безуб'як вчора офіційно був призначений головним тренером клубу. Безуб'як - відомий львівський футболіст. До останнього моменту працював старшим тренером клубної академії "Карпат". Другу частину сезону він відпрацює з приставкою "виконуючий-обов'язки", оскільки не має PRO-диплому.  

Чому Лужний не став тренером "Карпат"

Петро Димінський хотів підписати з Лужним піврічний контракт, вимагав за цей час вивести "Карпати" в єврокубки. Лужний прагнув отримати контракт на 1,5 роки, а також гроші на підсилення складу. Димінський відмовлявся. Після цього Олег Лужний не захотів очолювати "Карпати", оскільки гарантувати результат у таких умовах він не міг. Але погодився на цікаву посаду

Ким буде Лужний у "Карпатах"

Олег Лужний, за інформацією джерел кількох ЗМІ, стане куратором тренерів. Це щось схоже на посаду спортивного директора, але з більшими привілеями. Лужний куруватиме роботу інших наставників (Володимира Безуб’яка – головна команда, Андрія Тлумака – молодь, Романа Толочка – U-19). 

За інформацією наших джерел, Димінський розраховує на зв'язки Лужного у європейському футболі, які допоможуть "Карпатам" продавати власних вихованців. Після продажу Мар'яна Шведа у "Севілью" за 1 млн євро Петро Димінський хоче, щоб львівський клуб працював за так званою "балканською моделлю". 

Також робота Лужного у "Карпатах" - це одна з умов Штиня. Переговори щодо продажу "Карпат" досі не завершені і їх ведуть ті самі сторони. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme