Європа зробила послугу людині Путіна, дискваліфікувавши російський баскетбол

Через багаторічну кризу у російській баскетбольній федерації ФІБА дискваліфікувала російський баскетбол, але залишила шанси міністру спорту від Путіна - Віталію Мутку - "розрулити ситуацію 8-9 серпня

Європа зробила послугу людині Путіна, ди…

Вчора російські та світові ЗМІ приголомшила новина про дискваліфікацію російського баскетболу. Багаторічна боротьба за владу у Російській баскетбольній федерації дала свої плоди. Але дана дискваліфікація наразі стосується лише федерації і не забороняє збірним, які беруть участь у змаганнях, продовжувати виступи. 

Що стосується змагань національних збірних і єврокубків, то остаточне рішення з цього приводу має бути прийнято на бюро ФІБА 8-9 серпня. Ситуацію вже взяв під контроль міністр спорту Росії Мутко, який вже давно піариться, виставляючи себе "рішалою" всіх проблем та "смотрящим" за спортом Росії - від футболу до водних видів, які навіть коментує по ТБ. 

Дії ФІБА цілком логічні, але дискваліфікація сталася не через анексію Криму, як подумала більша кількість українців, а через банальні розбірки за владу у РФБ.

Як у Росії за баскетбол воювали

Історія почалася у 2013 році після відставки президента РФБ Олександра Красненкова. Відбулися вибори, на яких за посаду боролися дві жінки: Юлія Анікеєва та Світлана Амбросімова. Анікеєва перемогла - 97 голосів проти 63. Після цього почалися справжні гойдалки. В ЗМІ зливається телефонна розмова, яка свідчить про корупцію у РФБ та підкуп голосів на виборах. Пермська федерація через суд вимагала визнати вибори недійсними. Клопотання було частково задоволене, але послідувала апеляція від РФБ. Після цього історія з судами, справами про фінансову корупцію і війна за владу продовжувалася. ФІБА ще 1 серпня 2014 року надіслала листа у РФБ з попередженням, що збірні можуть бути виключені зі змагань. Врешті-решт після багаторічної війни у судах та безвладдя вибори нового президента Російської федерації мали відбутися 25 серпня нинішнього року, але президент ФІБА Орасіо Мураторе приїхав до Підмосков'я на жіночий ЧЄ-2015 (U-19), побачив на власні очі стан справ, і після цього візиту російський баскетбол дискваліфікували. 

Відразу після цього вступив у гру "пішак" Путіна - міністр спорту Віталій Мутко. Він обіцяє взяти ситуацію під свій контроль. Скоріше за все, після того, як Мутко прибрав всіх конкурентів у футболі (президента РФС Толстих, - depo.ua), осідлавши всі справи і потоки, тепер під його контролем опиниться і баскетбол.

Що буде далі

Європа зробила послугу людині Путіна, дискваліфікувавши російський баскетбол - фото 1

8-9 серпня у Токіо на бюро ФІБА Мутко буде домовлятися з європейцями і дасть особисті гарантії вирішення проблеми. Виключати Росію з баскетболу ФІБА не вигідно, тому вони підуть на зустріч Мутку. У протилежному випадку чоловіча збірна Росії не зіграє на Євробаскеті-2015, який стартує через місяць, а країна вперше за останні 10 років пропустить ОІ-2016.  В будь-якому випадку, не дивлячись на дискваліфікацію, жіноча юнацька збірна (U-18) зіграє на ЧС-2015 у Словенії. А далі буде видно

Кому Європа робить послугу

У ФІБА діють згідно регламенту. Європейці банально не розуміють, хто у Росії відповідальний за баскетбол, оскільки немає президента, йдуть розбірки у судах, Виконком приймає рішення, яке потім спростовує. Там хочуть конкретики і дискваліфікація лише підштовхує до вирішення цих проблем. Але європейцям байдуже, хто саме буде їх вирішувати - вони лише дали привід міністру спорту Віталію Мутку узурпувати владу в баскетболі. Тепер він поставить у федерацію свою людину, як зробить це у футболі восени. 

Тому правильні дії Європи, на жаль, лише допомогли людині Путіна. Карати Росію потрібно було тоді, коли вона допустила у чемпіонат севастопольский "Муссон". Хоча, можливо європейці на бюро ФІБА не стануть домовлятися з Мутком, а продовжать дискваліфікацію. На все свій час. 

 

 

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme