Гроші

Тестування ДеПо: в яких батонах немає цвілі і каменів?

На прохання ДеПо шеф-кухар ресторану WHISKY CORNER Олексій Повторейко продегустував шість зразків нарізного батона, які можна купити в кожному київському супермаркеті

29 вересня 2014, 21:25

Приймаючи рішення про тестування звичайних нарізних батонів різних виробників, редакція ДеПо не була готова до приголомшуючих і викривних результатів. Адже що може бути стандартніше за буханець хліба, спечений на великому хлібокомбінаті? Здавалося б, рецепти випікання такого соціального продукту як нарізний батон обкатані роками і повинні ідеально відповідати стандартам якості. Але не так сталося, як гадалося. Виявилося, що виробники «халтурять» по повній.

Для тестування ми закупили в звичайних столичних супермаркетах упаковані батони. Серед них: батон «Нарізний київський» (виробник: «Київхліб»), батон «Нива» (виробник: «Цар хліб»), батон «Нарізний звичайний» (виробник: «Кулиничі»), батон «Молочний» (виробник: «Рум'янець»), батон «Нарізний новий» (виробник: «Велика кишеня»), батон «Нарізний» (виробник: «Сільпо»).

В ході перевірки наш експерт, шеф-кухар ресторану WHISKY CORNER Олексій Повторейко, виявив в представлених зразках цвіль і невеликий камінчик. А також запідозрив виробників у використанні для підсилення смаку глюконату натрію і розпушувача тіста, які досить шкідливі для людського організму.

Особливе здивування викликала вага нарізних батонів. Тільки один з шести зразків відповідав заявленій вазі. Всі інші були легше, ніж належить. Це свідчить насамперед про те, що на хлібних виробництвах зараз процвітає крадіжка сировини. Співробітники хлібозаводів відверто не докладають в своє тісто муку, яйця, молоко, сіль і цукор.

Тепер докладніше про те, яку оцінку кожному батону дав Олексій Повторейко.

Зразок №1: батон «Нарізний київський»
Виробник: «Київхліб» Ціна: 5,69 грн

- Хоча ви купили цей батон сьогодні, я сумніваюся, що він свіжий. Може, вчорашній або позавчорашній. Ось, подивіться (демонструє, - ред.). Він в декількох місцях покрився цвіллю. Можливо, він просто запарився в упаковці. Зараз подивимося, який він всередині. Запах несвіжий. Він точно затхнувся в пакеті. Тепер спробуємо на смак. Багато пробувати не буду, тому що лячно... Ні, свіжості немає, однозначно.

Заявлена вага: 500 г Реальна вага: 498 г

Зразок №2: батон «Нива»
Виробник: «
Цар хліб» Ціна: 5,3 грн

- Цей батон довше попереднього сантиметрів на п'ять. Візуально - красивий. Усередині запах свіжий. На смак - свіжий. Гідний смак.

Заявлена вага:
500 г Реальна вага: 479 г

Зразок №3: батон «Нарізний звичайний»
Виробник: «Кулиничі» Ціна: 5,99 грн

- Цей зразок нарізаний. Такий хліб краще не купувати, віддайте перевагу звичайному батону і наріжте його шматочками самостійно. Чому? Тому що цей хліб може бути не сьогоднішній. Свіжий хліб дуже складно нарізати - повинні бути професійні ножі й коштовна машина для хліборізки. Мені здається, це не сьогоднішній хліб, хоча можу помилятися. Запах у цього хліба хороший. А ось на смак він дуже в'язкий. Важко ковтати, потрібно чимось запивати. Можливо, цей батон до кінця не допекли. А може, його дістали з духовки, швидко нарізали і відразу запакували. Тому він запарився. А хлібобулочні вироби не можна запаковувати в гарячому вигляді. Виходить, що шматочок цього батона практично відразу в роті перетворюється на тісто.

Заявлена вага: 500 г Реальна вага: 488 г

Зразок №4: батон «Молочний»
Виробник:
«Рум'янець» Ціна: 6,99 грн

- Виробник назвав цей батон «Молочний». Зараз спробуємо, наскільки він молочний. Що ж, молочний аромат трохи присутній. Дійсно, щось молочне додавали, можливо, сухе молоко. Відчувається, що в цьому зразку воно є. Тепер смак. Цей хліб можна прожувати, він не перетвориться в роті на тісто. Непогано. Тісто повітряне, смак гідний.

Заявлена вага:
500 г Реальна вага: 446 г

Зразок №5: батон «Нарізний новий»
Виробник: «Велика кишеня» Ціна: 3,49 грн

- Навіть візуально - цей батон з розпушувачем. Він надто повітряний. Розпушувач - хімічна речовина, яка надає хлібобулочним виробам пишності. Не потрібно витрачати на закваску 4-5 годин, хоча це передбачено технологією. Додав розпушувач - тісто готове. За смаком хліб хороший. Можу помилятися, але припускаю, що в цей хліб додано підсилювач смаку - глюконат натрію. Він в три рази підсилює смакові відчуття людини, і продукт з цією хімічною добавкою здається дуже смачним. Крім того, що глюконат натрію - вельми шкідлива для здоров'я добавка, у неї є ще одна особливість - людина до неї звикає. І коли вона починає їсти нормальну їжу, то вона їй здається позбавленою смаку.

Заявлена вага: 400 г Реальна вага: 382 г

Зразок №6: батон «Нарізний»
Виробник: «Сільпо» Ціна: 4,74 грн

- Мені здається, цей зразок теж з розпушувачем тіста. Зараз розріжемо і переконаємося. Не схоже. О, чорний камінчик попався. Якраз на розрізі. Не пощастило цього батону (сміється, - ред.). На перець цей шматочок не схожий. Може, з сіллю потрапив? Таке можливо, коли використовується неякісна кам'яна сіль. У хлібі такого не повинно бути (сміється, - ред.). А ось смак дуже гідний. Може, теж додали глюконат натрію, але це не 100%. Пахне молоком.

Заявлена вага: 500 г Реальна вага: 479 г

Резюме

За зовнішнім виглядом і смаковими якостями перше місце Олексій Повторейко віддав батону «Нарізний» від «Сільпо», незважаючи на те, що в його складі він знайшов камінець. Шеф-кухар вважає, що він потрапив туди через використання у виробництві хліба неякісної кам'яної солі. Друге місце було віддано зразку №4 - «Молочному» батону від «Рум'янцю». Олексію Повторейко сподобався його запах, смак і консистенція теста. На його думку, це гідний зразок масового соціального продукту. Третє місце наш експерт віддав зразку №1 - батону «Нарізний київський», спеченому на комбінаті «Київхліб». Однак, на думку шеф-кухаря, виробникам потрібно уважно стежити за тим, щоб на полиці торгових мереж не потрапляв прострочений і цвілий товар.

Loading...
Loading...