Вчені розповіли, в якому віці люди є найнепередбачуванішими

Колектив дослідників з Швеції та Франції виявив, що здатність людини придумувати випадкові послідовності досягає піку в середньому до віку 25 років, а потім поступово знижується. Стежачи за цим показником, можна отримувати інформацію про стан всіх когнітивних здібностей людини

Це дослідження опубліковане в PLOS, передає Depo.ua із посиланням на N+1.

Щоб зрозуміти з чим пов'язана ця здатність, вчені попросили 3429 осіб (1085 жінок і 2333 чоловіків, 11 не назвали свою стать) з різним рівнем освіти у віці від 4 до 91 року пройти онлайн-тест, який включав п'ять завдань, призначених для вимірювання їх здатності генерувати випадкові послідовності. Серед них було завдання створити послідовність з 12 результатів підкидання монети (орел чи решка), щоб вона здалася випадковою для іншої людини.

Щоб виміряти, наскільки випадкові послідовності придумували добровольці, дослідники використовували метод, заснований на принципі "алгоритмічної випадковості". Ідея полягає в тому, що, якщо послідовність дійсно випадкова, створити алгоритм або комп'ютерну програму, здатну її генерувати, буде складно. За допомогою пакета програмного забезпечення Statistica дослідники оцінили складність кожної послідовності.

Виявилося, що найскладніші послідовності придумали молоді люди у віці близько 25 років. Проаналізувавши всі отримані результати вчені виявили, що здатність генерувати випадкові послідовності постійно зростає, починаючи з 4 до 25 років. Потім вона поступово знижується до віку близько 60 років. Після 60 років вона падає вже різко.

Вчені виявили що на здатність створення нетривіальних послідовностей не впливають такі фактори як стать, мова або рівень освіти. Також вони виявили, що для надійної перевірки цієї здатності досить придумати послідовність з 10 гіпотетичних результатів підкидання монети.

Нагадаємо, що вчені даремно свій хліб не їдять – наприклад, вони навчили штучний інтелект сексизму та расизму.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme