UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Євросоюз чекає від Ердогана дотримання прав людини і пошуку консенсусу в розколотому суспільстві

Глава Єврокомісії та інші чиновники ЄС закликають Анкару шукати шляхи до досягнення згоди в країні. Глава Ради Європи нагадав про зобов'язання Туреччини як члена Конвенції з прав людини

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на DW.

До пошуку "національного консенсусу" в розколотому надвоє суспільстві закликав Анкару в неділю, 16 квітня, після референдуму в Туреччині глава Єврокомісії.

"У зв'язку з незначною перевагою голосів на референдумі і далекосяжними наслідками конституційних змін, ми закликаємо турецьку владу до пошуку найбільш широкого національного консенсусу при їх впровадженні", - йдеться в спільній заяві президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань розширення і політики добросусідства Йоханнеса Хана. "Конституційні зміни, а особливо їх практичне впровадження, будуть оцінюватися в світлі зобов'язань Туреччини як країни-кандидата на вступ до ЄС, а також члена Ради Європи", - підкреслили політики.

Зі свого боку генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав турецьку владу забезпечити незалежність правосуддя та верховенство закону. Це узаконено в Європейській конвенції про права людини і має "найбільше значення", йдеться в заяві Ягланда, поширеній 16 квітня. Туреччина, поряд з 46 іншими державами, входить до складу Ради Європи, а також є членом конвенції. Разом з тим норвезький політик заявив про необхідність співпраці прихильників і противників конституційної реформи в Туреччині для подолання нинішніх протиріч.

Брюссель чекає оцінки турецького референдуму з боку міжнародних спостерігачів "щодо передбачуваних порушень", про які заявила турецька опозиція.

Нагадаємо, що вчора Вища виборча рада Туреччини оголосила остаточні результати конституційного референдуму, за якими країна стає президнтською республікою. В Стамбулі тисячі людей вийшли на вулиці протестувати проти перетворення країни на диктатуру Ердогана.

В Німеччині вже заявили, що на майбутньому членстві Туреччині в ЄС можна ставити хрест.

Ердоган вже заявив, що першочерговим завданням в новому статусі бачить відновлення смертної кари.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme