Яких левів отримають українці завдяки Ізраїлю

Підписання закону про співробітництво у сфері кінематографії між Україною та Ізраїлем відкриває перед нашим кіно широкі перспективи

Яких левів отримають українці завдяки Із…

Ізраїльські фільми впевнено штурмують міжнародні фестивалі і збирають непогані каси у світовому прокаті. За рік у країні знімають 16 художніх фільмів і близько 100 годин документальних. Для порівняння, в Україні поки показники нижчі - за минулий рік ми відзняли 4 ігрових повнометражних, 1 ігровий короткометражний, 4 короткометражних дебютних, 9 анімаційних і 17 документальних картин.

Розквіт мистецтва Ізраїлю припадає на кінець 90-х - початок 2000-х років. Саме тоді держава прийняла закон про суспільну програму розвитку кіно. З суто комерційних проектів ізраїльські кіношники переорієнтувалися на артхаусні. І деякі з проектів - визнані шедеври.

Дві створені у копродукції з французами картини удостоїлися престижних нагород у Каннах. Премії "Золота камера" за кращий дебют удостоїлися фільм Едгара Керета "Медузи" і картина Керен Едайя "Мій скарб". І це був тільки початок...

Пропонуємо подивитися, що саме наразі знімає Ізраїль, і чому у перспективі українці зможуть навчитися у партнерів.

Так, знятий у 2012 році фільм Рами Бурштейн "Заповнити порожнечу" номінувався на "Золотого Лева" і отримав Кубок Вольги за найкращу жіночу роль у Венеції.

Фільм розповідає історію 18-річної Шири, яка опиняється у складній ситуації. Перед весіллям Шири під час пологів помирає старша сестра дівчини. Аби чоловік покійної не вивіз немовля з країни, мати Шири пропонує йому одружитися з молодшою донькою.

До речі, раніше ізраїльтяни таки здобули "Золотого Лева" за воєнну драму Самюеля Маоза "Ліван" про молодих бійців, які воюють у Лівані. Зазначимо, хоча фільм фігурує як ізраїльський, у його виробництві також брали участь Ліван, Франція і Німеччина.

Дебютний проект режисера і сценариста Еліт Зексер "Піщана буря" визнана найкращою драмою на американському фестивалі незалежного кіно Sundance.

Кіно зачіпає серйозну соціальну тему, розповідаючи про бедуїнку, чоловік якої знаходить собі другу дружину, а донька влаштовує бунт.

Картина здобула масу схвальних рецензій у західній пресі - від Variety до Hollywood Reporter і має пристойний рейтинг 7.1 на IMDB.

У 2011-му картина Йосі Мадмоні "Реставрація" отримала "Кришталевий глобус" у Карлових Варах і нагороду Sundance за кращий сценарій.

Головний герой працює реставратором, але впадає в депресію, коли його партнер помирає. Рідний син, здається, не здатен його зрозуміти, але історія виходить на новий рівень, коли у житті реставратора з'являється новий знайомий, піаніст Антон.

Фільм Талі Шалома-Езера "Принцеса" отримав гран-прі київського фестивалю "Молодість" у 2014 році. Критики стверджують, що дія картини розвивається на межі фантазії та реальності, а в центрі уваги - внутрішній світ 12-річної Холлі. Мати не звертає увагу на дівчинку, а відчим починає її домагатися. Від цього жаха Холлі втікає разом з новим приятелем Аланом, який дуже схожий на неї саму.

Картина "Історія про любов і темряву" стала режисерським дебютом Наталі Портман, вона ж зіграла головну роль, що забезпечило картині неабияку цікавість з боку глядачів.

Бюджет картини склав $ 4 млн, щоправда знімалася вона у копродукції з США. Здебільшого ж середній витрати на ізраїльську картину становить 1 - 2 млн доларів.

У біографічній стрічці показане життя журналіста і письменника Амоса Оза, в центрі сюжету - його дитячі роки в Єрусалимі.

Знімають в Ізраїлі і серіали. Наприклад, детектив "Незаймані" брав участь у фестивалях Series Mania в Парижі и Cameriage в Польщі. Головна героїня - ізраїльська поліцейська, а сюжет закручено навколо вбивства її рідної сестри. Але суто криміналом не обмежуються - у ході розслідування спливають секрети героїв, що додає психологічного саспенсу.

Міні-серіал Ikaron HaHachlafa про бездомного поліцейського вийшов минулого року і завоював прихильність публіки. Рейтинг на Imdb - 8,5, що дуже солідно.

Серіал "Фауда" розповідає про елітний підрозділ військ.

А в серіалі "30 шекелів на годину" розповідається про важку долю мігрантів. Сюжет зачіпає долі трьох жінок, одна з яких - з України.

Зазначимо, що на даний момент досвід копродукції і спіпраці у українців і ізраїльтян мінімальний. Так, наприклад, у картині Ахтема Сейтаблаєва "Її серце" задіяни актори з Ізраїлю. А сам фільм оповідає про те, як юна кримська татарка рятує двадцять дітей-сиріт під час Другої світової.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme