Нового голову НБУ не можна призначати за почуттям особистої відданості – голова фінкомітету Рибалка

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка вважає, що призначення нового голови правління Національного банку не має бути політичним рішенням

Про це він сказав в вечірньому ефірі радіо "Вісті" у середу, 12 квітня.

"Мені б хотілося, щоб на посаду голови правління був якомога швидше призначений [професійний] керівник. Це повинен бути фахівець, його не потрібно підбирати за почуттям особистої відданості. І мені б хотілося, щоб у нього вже був план, з яким він прийшов на фінансово-банківський комітет, і щоб презентував депутатам 5-7 тем, які він втілить, коли стане головою правління НБУ", - зазначив Рибалка.

За його словами, новому голові НБУ необхідно буде налагодити більш ефективну роботу з парламентом, ніж у нинішнього керівника регулятора.

Голова фінкомітету Ради вважає, що наявність плану дій дозволить більш чітко формулювати питання про виконання чи невиконання поставлених завдань. "Напередодні Валерія Гонтарєва заявила, що виконала свою місію, йдучи з посади голови НБУ. Але виходить так, що ми всі не знали про цю місію", - підкреслив Рибалка.

На його думку, необхідно також провести аудит діяльності правління НБУ перед відправленням у відставку в сесійному залі. Зокрема, це стосується питання націоналізації Приватбанку.

"Ми врятували цей банк. Але як і що ми врятували? Рішення [про ситуацію в банку] було прийняте за два дні. Комітет був змушений в екстреному порядку розглядати закон про 100% гарантії вкладникам Приватбанку, який так і не підписаний Президентом. Сьогодні ми чуємо про нову "дірку" в капіталі чи то у 150, чи то у 165 млрд. грн. А куди дивився куратор, куди дивилися члени правління НБУ, коли ці гроші було виведено? Адже деякі [проблемні] банки закривали із запізненням, щоб люди вивели активи. На жаль, ось як сьогодні працює НБУ", - сказав Рибалка.

Він також додав, що питаннями діяльності нинішнього правління повинні займатися правоохоронні органи. "Мені б дуже хотілося, щоб Генпрокуратура займалася не замовними кримінальними справами, а давала разом з НАБУ правову оцінку [роботі НБУ]", - сказав він.

Рибалка також підкреслив, що до моменту обрання нового голови необхідно також посилити відповідальність керівництва НБУ за неправомірні дії на своїх посадах. "Щоб новий голова правління знав, за що його можуть або не можуть звільнити", - зазначив він.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme